Hlavní obsah

Není nad mák aneb Dopřejte si extra porci vápníku i vy

Foto: Elena Zajchikova, Shutterstock.com

Foto: Elena Zajchikova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buchty, škubánky s mákem, závin… Mák je v české kuchyni oblíbenou ingrediencí. Ale znáte jeho kvality? Prozradíme vám, proč ho jíst, jak ho uchovávat a který vybrat.

Článek

Mák setý je celosvětově rozšířenou rostlinou především pro svůj vysoký obsah farmaceuticky využitelných alkaloidů (například kodein, morfin nebo papaverin). U nás je však známější jako náplň pravých českých buchet či k sypání pečiva. Prodává se nejčastěji v syrové formě a pro okamžitou spotřebu je třeba ho umlít. Můžete ho koupit už rovnou mletý. Tady je ovšem potíž, jelikož obsahuje až 20 % tuku, rychle žlukne a hořkne. Doporučuje se jej proto skladovat v dobře uzavřeném sáčku v mrazáku.

Foto: Viktor1, Shutterstock.com

Jakékoli domácí experimentování je zakázáno: mák je prudce jedovatý ve všech rostlinných částech ronících mlékoFoto: Viktor1, Shutterstock.com

Lepší než sýry a mléko

Možná se budete divit, ale v jedné hrsti (asi 100 g) umletého máku je až 1400 mg vápníku, což je třikrát víc než v sýrech a 12krát víc než ve stejném množství mléka. Odborníci na výživu připouštějí, že vstřebatelnost vápníku z máku je mnohem lepší než u mléčných výrobků (vázaného na kasein). Takže dva makové koláče denně mohou výrazně ovlivnit zdraví. Zvláště v období dospívání, těhotenství, kojení či ve stáří, kdy mnoho žen trápí osteoporóza, je mák nepostradatelnou potravinou.

Stop anemii

Mák je bohatý i na železo. Při jeho nedostatku jste bledí, bez energie, a přitom už zmíněné dva koláčky mohou dodat denní dávku železa. Díky vysokému obsahu hořčíku navíc zklidní psychiku, zmírní bolesti hlavy i křeče. Vítaný je i příznivý vliv na vlasy, nehty a zuby.

Pečivo, olej i nápoj

To jsou pořád buchty a koláčky, ale dnešní gastronomie umí mnohem víc. Čím dál větší popularitu si získává makový olej, který je lisován zastudena, takže jsou v něm zachovány všechny výše zmíněné nutrienty. Pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat mléko, je určen rostlinný nápoj nazývaný též makové mléko. Vznikne prostým spojením vody a mletého máku, odležením a přefiltrováním.

Foto: joannawnuk, Shutterstock.com

Ani nevypadá jako mák, a přesto má všechny jeho výhody i nevýhodyFoto: joannawnuk, Shutterstock.com

Český versus technický

Česká republika je největším producentem kvalitního potravinářského máku. Ve světě je však prodej a pěstování máku omezován zákonem. Stonek, listy, a především nezralé makovice totiž obsahují nebezpečné alkaloidy, které mohou být zneužívány pro výrobu drog.

Odrůdy českého máku mají přirozeně nízký obsah morfia a jsou chuťově velmi výrazné. To se bohužel nedá říct o většině máku, který je používán ve velkopekárnách. Na pultech českých řetězců se setkáte s takzvaným technickým mákem. Jde o zahraniční surovinu, která se pěstuje pro farmaceutické účely. Odstraní se z něj vysoký obsah morfia a doveze se k nám jako levné plnidlo; když se smíchá s cukrem a aditivy, nikdo nic nepozná.

Ovšem v porovnání s tradičním českým mákem je rozdíl v chuti, vůni, a dokonce barvě. Mák proto raději nakupujte u malých producentů, kteří si hledí kvality surovin. Jen se nedivte, že cena může být až dvojnásobná.

Reklama

Související témata:

Načítám