Hlavní obsah

Jste alergičtí na kravské mléko? Vyrobte si rostlinné z máku nebo mandlí!

Foto: S_L, Shutterstock.com

Zkuste mléko pojmout trochu netradičně. Budete možná nadšeni!Foto: S_L, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kravské mléko – pro jednoho bohatý zdroj vápníku, pro druhého silný alergen tělu škodící. Ať už to s ním máte jakkoli, zkuste si připravit jeho rostlinné a ještě výživnější alternativy.

Článek

Nejčastější důvody, proč se lidé vyhýbají konzumaci mléka a mléčných výrobků, bývají dva – buď trpí alergií na mléčnou bílkovinu, nebo intolerancí laktózy. S oběma těmito komplikacemi jsou spojené zažívací problémy.

„Nesnášenlivost mléčného cukru se nejběžněji projevuje trávicími potížemi a pocity těžkosti. Příznaky alergie jsou velmi individuální, od trávicích, přes kožní až po bolesti hlavy,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková.

Je mléko vůbec potřeba?

Mléčné výrobky z jídelníčku ale v současnosti vyřazuje i stále více lidí, kterých se ani jeden z těchto problémů netýká. Vedou je k tomu etické důvody i přesvědčení, že mléko je pro lidské tělo postradatelné. „Jeho nutriční hodnoty nejsou nijak omračující. Považovat mléko za vydatný zdroj sacharidů, tuků nebo bílkovin nelze, protože jich obsahuje příliš nízké procento,“ upozorňuje odbornice na výživu z poradny Najím se a zhubnu Cecílie Jílková.

A co mléko jako důležitý zdroj vápníku? Zde vstupuje do diskuse další faktor, a sice schopnost organismu vápník vstřebat. Ta se u jednotlivých zdrojů liší. „Nejvyšší využitelnost, přes 50 procent, má vápník obsažený v zelenině, jako je kapusta, brokolice nebo květák. Naproti tomu z mléčných výrobků ho lidské tělo přijímá kolem 30 procent,“ podotýká Margit Slimáková.

Foto: tamarabegucheva, Shutterstock.com

Nejlépe vstřebáváte vápník obsažený v zelenině, nikoli v mléceFoto: tamarabegucheva, Shutterstock.com

Ať už vás k vyřazení této potraviny z jídelníčku vedou jakékoli důvody, jistě vás potěší široká paleta rostlinných alternativ, které si můžete připravit doma. Výsledek vyjde na pár korun.

Mák jako nejbohatší zdroj vápníku

Kravské mléko dostává na frak ve chvíli, kdy proti němu postavíte obyčejnou surovinu, kterou je mák. Zatímco 100 gramů polotučného mléka obsahuje kolem 124 miligramů vápníku, v máku ho najdete asi jedenáctinásobné množství. Na 100 gramů drobných zrníček vychází téměř 1400 miligramů vápníku. Navíc jde o významný zdroj vlákniny, hořčíku a zinku.

Mandlové mléko pro zdravé srdce

Další surovinou, která hravě nahradí mléko, jsou mandle. Obsah vápníku sice není tak rekordní jako u máku, ale průměrných 250 miligramů je stále významné množství. Kromě toho v mandlích najdete další minerální látky, jako je hořčík, fosfor a draslík, a vitaminy B1, B6 a E. Zdraví prospěšné tuky navíc pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a díky obsahu flavonoidů chrání před rozvojem nemocí srdce a cév.

Foto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Mandlové mléko je přímo nabušené vitaminyFoto: SpeedKingz, Shutterstock.com

Ovesné vločky nejen do kaše

Vhodnou surovinou pro výrobu rostlinného nápoje, kterou najde ve spíži snad každá hospodyňka, jsou také ovesné vločky. V jejich složení nechybí řada prospěšných látek. Kromě hodnotných bílkovin je to bohatá škála vitaminů a minerálů. Ovesné vločky mají pozitivní vliv na snižování krevního tlaku a působí blahodárně na nervovou soustavu. Mírným negativem je menší množství vápníku. Vše se dá ovšem dohnat, pokud k nim přidáte lžičku mořské řasy.

Tím výčet alternativ ani zdaleka nekončí. „Plodin, z nichž jde vyrobit náhradu mléka je mnoho. Ať už jde o ořechy, semena, obilniny nebo luštěniny,“ vyjmenovává Cecílie Jílková.

Univerzální návod

A jak na výrobu rostlinných mlék? Postup je velmi jednoduchý! 100 gramů suroviny smíchejte s asi 800 ml vody a nechte několik hodin louhovat při pokojové teplotě. Ideálně přes noc. Poté směs rozmixujte dohladka a několikrát přeceďte přes jemné sítko nebo kousek plátýnka. Tekutinu uchovávejte v lednici maximálně tři dny.

Pijete klasické mléko, nebo dáváte přednost rostlinným alternativám?

Reklama

Načítám