Hlavní obsah

Není nad porodní báby!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Porodní báby těhulkám pomáhaly už odpradávnaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Lidé si odjakživa považovali takzvaných porodních bab, které pomáhaly při porodu, ale dokázaly také s pomocí bylinek a všemožných lektvarů usnadnit průběh těhotenství a následnou péči o novorozeně. Dnes se z nich staly porodní asistentky.

Článek

Jistě každá z nás v těhotenství uvítá vstřícnou radu,třeba jen pro uklidnění, mít po ruce někoho, na koho se s případnými problémy po porodu a období šestinedělí obrátit.

Nevím, jak bych se bez ní obešla

,,V porodnici se mi asistentka sama nabídla. Mohla jsem s ní konzultovat veškeré těhotenské potíže, poradila mi s cvičením a životosprávou. Nevím, jak bych se bez ní obešla při porodu a potom, když jsem měla problémy s kojením," vyzdvihuje roli porodní asistentky Monika.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Porodní bába by nás měla psychicky podržetFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co vás porodní bába naučí

Porodní asistentky by měly být schopny vás jednak psychicky podpořit, jednak poradit s vhodným cvičením, které usnadní porod, eventuálně takové cvičení s vámi praktikovat.

,,Asistentka mi podrobně vysvětlovala, jak všechno může probíhat, jak mám dýchat... naučila mě jednoduché cviky, jak se na porod připravit," oceňuje služby porodní asistentky Monika. Jak dodává, měla to štěstí, že se k ní paní Hana vracela i po porodu, což by měla být součást práce porodních asistentek. ,,Bez ní bych nevěděla, jak zvládat třeba noční kojení," vzpomíná na nedávné zážitky Monika.

Alternativní porod - chcete podporu?

Velmi často jsou porodní asistentky právě tím, kdo nabízí různé verze alternativního porodu. Přesněji řečeno přirozeného: můžete s nimi konzultovat míru soukromí, přítomnost manžela, porodní polohu, využití pomůcek, které napomáhají samotném průběhu porodu. ,,Vlastně jsme takové pojítko mezi odbornou lékařskou péčí a psychologickou podporou. Jde nám o to, aby se maminka cítila schopná se o dítě postarat a vyvarovala se zbytečných stresů," popisuje svoji roli Radka, která pracuje na porodnickém oddělení už patnáct let.

Jsou asistentky standard, nebo placený luxus?

Z odborných materiálů je zřejmé, že u žen, které měly k dispozici porodní asistentku, se snižuje riziko předčasných porodů, porodních komplikací, problémů s kojením... Přesto je jejich role někdy zpochybňována a diskutuje se o tom, zda by měly fungovat jako součást porodnického týmu, nebo by si je měly nastávající maminky platit jako nadstandard. Debata o tom, že by asistentky měly být pouze placenou službou, proto vyvolává řadu otázek. Ne každá z nás si ji může zaplatit ze svého a málokterá z nás si je jistá, že se bez ní beze zbytku obejde.

Reklama

Načítám