Hlavní obsah

Výročí Listopadu: Nepečený dort Malakov

Hodnocení:
(524)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
8 minut
Náročnost
nízká

Babička mu říkala Malakov, dědeček blivajz, a se skutečným původně Malakoff dortem měl společného asi tolik jako španělský ptáček s Pyrenejským poloostrovem. Nicméně tento nepečený dezert z piškotů, kompotu a pudinku symbolizuje pro celé generace chuť časů dávno minulých, tak se s námi vydejte na kulinářský výlet do minulosti!

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na dort
  • 150 g dětských piškotů
  • 1 kompot
  • 4 lžíce tuzemského rumu
  • 4 lžíce džemu
Na pudink
  • 1 vanilkový pudink
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

Krok 1: Tradičně se tento dezert připravuje spíše do velké mísy, ze které se jednoduše nabírá naběračkou, ale použít můžete i dortovou formu: tu vyložte potravinovou folií. 

Krok 2: Kompot (použila jsem domácí broskvový, pro luxusní verzi kupte mandarinkový!) sceďte, sirup uchovejte a ovoce pokrájejte na kousky. Na dno vyskládejte polovinu piškotů, pokapejte trochou sirupu z kompotu a rumu, přidat můžete i trošku výraznějšího (např. rybízového) džemu, a obložte polovinou pokrájeného ovoce.

Krok 3: Pudink uvařte z prášku, mléka a cukru podle návodu na obalu. Použít můžete jak vanilkový, tak čokoládový. Polovinu ho nalijte přes první vrstvu, obložte zbytkem piškotů, opět pokapejte sirupem, rumem a marmeládou, vyskládejte zbylé ovoce a rychle navrstvěte druhou polovinu pudinku.

Krok 4: Nechte alespoň 3 hodiny, nebo ještě lépe do druhého dne, zatuhnout v chladu, poté vyklopte a podávejte. Můžete ozdobit ušlehanou smetanu.

Foto: Greta Blumajerová

Před moučníkem servírujeme šunkové rolky v aspiku a klasické UHO - univerzální hnědou omáčku

A verdikt? S touto chutí jsme se vrátili zpátky do dětství na chatu k babičce a můžeme jedině doporučit! Snad jen toho rumu bývalo více... Pro dokreslení atmosféry připravte celé retro menu: na předkrm šunkové rolky s křenem a jako hlavní chod klasickou cibulovou omáčku hnědku.

Jaký dezert vám připomíná dětství? Máte vzpomínky na poctivky typu kynuté buchty a koláče, nebo u vás frčely spíše rychlé nepečené dezerty?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.