Hlavní obsah
3,1
(171)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Broskvoně budou už brzy obsypané zralými plody a vy možná tápete, jak je zpracovat. Kromě broskvového džemu nebo broskvovice si na zimu můžete připravit i výtečný broskvový kompot.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 zavařovacích sklenic
  • 2 kg broskví
  • 700 g cukru krupice
  • 2 l vody
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 lusky vanilkového lusku
  • 1 lžíce citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Broskve proberte a na zavařování použijte jen pevné, nepoškozené kusy. Pořádně je omyjte, abyste z chloupků na slupkách vymyli všechny nečistoty a prach. Pak plody rozpulte, zbavte pecky a naskládejte do připravených čistých sklenic. Někdo má raději celé půlky, někdo spíš využije ovoce nakrájené na měsíčky. Do každé sklenice dejte kousek badyánu, kousek vanilkového lusku a lžíci citronové šťávy. Místo koření můžete dát kousek oloupaného zázvoru nebo lžíci růžové vody. Citronová šťáva funguje spolu s cukrem jako konzervant a navíc pomáhá udržet barvu, chuť i vůni ovoce.

02.

Vodu svařte s cukrem, dokud se zcela nerozpustí a nálevem zalijte ovoce ve sklenicích. Pevně uzavřete víčkem. Uvedené množství ovoce vystačí asi na pět klasických zavařovacích sklenic o objemu 700 ml.

03.

Do velkého hrnce dejte na dno starou utěrku – zabrání přílišnému bouchání kompotů o sebe. Urovnejte na ni sklenice a zalijte horkou vodou asi dva centimetry pod jejich okraj. Přiveďte k varu, pak plamen stáhněte na minimum a asi dvacet minut zavařujte. Voda by měla maximálně mírně vřít. Sklenice vyjměte, postavte je víčkem dolů a nechte takto vychladnout. V kondici kompot vydrží asi dva roky, pak může ovoce začít měknout a kašovatět.

Tip

Někdo má broskvový kompot raději z loupaného ovoce. Ještě celé plody spařte vroucí vodou (opravdu stačí jen přelít), slupku na špičce nařízněte a nožíkem sloupněte.

Reklama

Načítám