Hlavní obsah
3,0
(261)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Klasiku v podobě koláče z piškotů a zakysané smetany miluje snad každý. My jsme ho tentokrát trochu obměnili a věřte, že je ještě lepší! Cukrářské piškoty jsou totiž mnohem nadýchanější, a když je navíc prokropíte amarettem, budou o to voňavější.

25 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Na koláč
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 400 g zakysané smetany
  • 200 g cukrářských piškotů
  • 50 ml mandlového likéru amaretto
  • 70 g červeného rybízu
Na omáčku
  • 200 g červeného rybízu
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
Článek

Postup

01.

Smetanu vyšlehejte se lžící moučkového cukru dotuha a promíchejte se zakysanou smetanou. Nakonec přidejte asi hrst obraného rybízu. Na dno pekáčku nebo dortové formy vyložte cukrářské piškoty (říká se jim také savoiardi) a pokropte je trochou amaretta. Potřete polovinou smetanového krému, naložte další vrstvu piškotů, opět pokropte amarettem a potřete zbylým krémem. Uhlaďte a koláč dejte aspoň na tři hodiny uležet do lednice, ideálně ale přes noc.

02.

Obraný rybíz dejte do kastrolku, podlijte pár lžicemi vody, přidejte cukr a vařte, dokud se rybíz nezačne rozpadat – trvá to asi deset minut. Podle kyselosti rybízu a vašich preferencí můžete přidat trochu cukru, počítejte ale s tím, že piškoty jsou hodně sladké a krém trochu také. Když je rybíz skoro hotový, rozmíchejte lžíci škrobu v troše vody, až vznikne kašička. Metličkou ji vmíchejte do rybízové omáčky, ještě dvě minuty provařte do zhoustnutí a odstavte. Až vystydne na pokojovou teplotu, naneste na vychlazený koláč. Nechte ještě asi 30 minut zatuhnout a můžete podávat.

Jaké ovoce vede na nepečeném koláči u vás?

Reklama

Načítám