Hlavní obsah

Neplýtváte nadměrně? Máme tipy, jak ušetřit za vodu, elektřinu i potraviny!

Foto: Profimedia

Trápí vás náklady na vodu nebo na jídlo? Pomůžeme vám je snížitFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná se také snažíte ušetřit, kde se dá, ale jistě se vám bude hodit pár tipů, jak to ještě vylepšit. Podle průzkumu totiž do odpadu stále zbytečně vytékají miliony litrů vody a v odpadcích končí spousta jídla.

Článek

Valná většina českých domácností se snaží omezit spotřebu vody, energií a hospodaří s jídlem – což ukázal i průzkum společnosti Ikea Česká republika ve spolupráci s výzkumnou agenturou Simply 5. I tak je ale stále kde ušetřit a omezit zbytečné plýtvání.

Voda teče zbytečně při mytí nádobí i zubů

Průzkum ukázal, že přes třicet procent domácností myje nádobí pod tekoucí vodou. Ročně tak vyplýtvá 6,9 milionu metrů krychlových. „To by stačilo k napuštění více než čtyř Máchových jezer. A když nezastavíte kohoutek při čištění zubů, zbytečně proteče dalších 11,5 milionu metrů krychlových,“ říká Vladimír Víšek, manažer Ikea pro udržitelný rozvoj. A k tomu přidejte vodu, která zmizí v kanalizaci, než omyjete misku zeleniny na polévku, než začne téct teplá...

Jak ušetřit vodu?

  • Mytím nádobí pod tekoucí vodou spotřebujete v průměru 120 litrů vody, v napuštěném dřezu 49 a v myčce 10 litrů. Myjte tedy v myčce nebo dřezu.
  • Koupelí ve vaně spotřebujete víc než 100 l vody, při sprchování 30–40 litrů.
  • Perlátor na baterii uspoří 50 % vody, investujte do něj.

Ušetřit se dá i drobnou změnou zvyků při vaření:

  • Naučte se vařit vajíčka ve vodě bez soli – pak jí můžete zalévat rostliny. Obsažené minerály ze skořápek je i pohnojí.
  • Místo vaření ve vodě vyzkoušejte vařit v páře, je to zdravější a použijete minimum vody.
  • Pokud omýváte zeleninu a ovoce, vyteče zbytečně až 160 litrů vody týdně. Dejte si vodu do mísy.
Foto: Profimedia

Mytím zeleniny v nádobě, nikoli pod tekoucí vodou, ušetříte desítky litrů vody týdněFoto: Profimedia

Jídlo nevyhazujte

Zmíněný průzkum také ukázal, že každý Čech za rok vyhodí až 180 kilogramů jídla. „Špatné uchovávání přebytků z vaření, nedostatečná kontrola data spotřeby, příliš velké nákupy a špatně uskladnění, a tím rychle zkažené potraviny. To jsou důvody, proč končí jídlo v odpadcích,“ vysvětluje Vladimír Víšek. Nejčastěji to je pečivo, zelenina a ovoce.

Jak plýtvání potravinami zabránit?

  • Nakupujte podle seznamu, který si uděláte podle zásob v chladničce a spíži.
  • Zvykněte si dávat do chladničky i spíže nejstarší potraviny dopředu a nové za ně - lépe si ohlídáte, které první spotřebovat.
  • Ovoce a zeleninu balte podle druhu do samostatných sáčků nebo dóz - prodloužíte jejich životnost.
  • Zbytky jídel dejte do průhledných krabiček, budete mít přehled o obsahu.
Foto: Profimedia

Nejspolehlivější cestou, jak při nákupu jídla neutrácet zbytečně, je udělat si předem seznam a držet se hoFoto: Profimedia

Ušetřete na energiích

Pokud se budete zamýšlet nad úsporami, jistě dojde i na energie. „Pro začátek stačí výměna klasických žárovek za LED, které spotřebují o 85 % méně a vydrží dvacetkrát déle. Výměnou jediné klasické žárovky za „ledku“ můžete ročně ušetřit i více než 300 korun. Přitom 39 % Čechů stále ještě používá běžné žárovky, a 10 % dokonce výhradně ty neúsporné,“ uvádí Vladimír Víšek.

I když staré spotřebiče ještě slouží, zvažte jejich výměnu. „Největším žroutem energie bývají staré chladničky, které často namrzají a potraviny v nich tak dlouho nevydrží,“ říká Juraj Krivošík ze SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie.

Totéž platí i pro zastaralé elektrické sporáky, které používá ještě dvanáct procent domácností – výměnou za indukční desku by uspořilo polovinu nákladu a šedesát procent času nutného k přípravě jídla.

Jak šetříte doma vy? Napište nám své metody!

Reklama

Načítám