Hlavní obsah

Nešťastná Martina (43): Manžel změnil životní styl, ochromil tím celou rodinu

Foto: Profimedia

Žít zdravě je správné. Ale nemělo by to omezovat ostatní členy rodinyFoto: Profimedia

Reklama

Žijí spolu 15 let, už by je snad nemělo nic překvapit. Jenže Martina (43) tvrdí, že je z jejího muže jiný člověk. Radikálně změnil životní styl, a tudíž i chod rodiny. A ona neví, co s tím.

Článek

Martinin manžel býval do nedávna jakýmsi prototypem průměrného chlapa. Občas si rád dopřál kachničku s knedlíkem, ale zvládl i zdravější stravu. Nikdy nebyl velkým sportovcem, ale že by se pohybu vyloženě vyhýbal, to ne. „Prostě normální chlap. Žádný pivní břich ani gaučový povaleč to nebyl, ale atlet také ne,“ vzpomíná Martina.

Ta zná svého muže víc než 15 let, ale teď je zaskočena. Rozhodl se totiž žít zdravě a jeho nový životní styl zasáhl kompletně celou rodinu. „Pětkrát týdně chodí po práci do posilovny, vrací se, až když dcera spí. Jí pouze zdravou stravu a odmítá vše, co uvařím. Jeho jídlo ale zase nejí dcera a já nemám sílu ani čas vařit dvě jídla denně,“ vypráví Martina.

Přiznává, že manžel vypadá výborně, ale není to on. „Je sebou úplně fascinovaný. Extrémně o sebe dbá, už nechce, abych ho strojkem stříhala já, ale chodí ke kadeřnici. Nosí upnutá trička, za módu utrácí nehorázné peníze, než jde do práce, tráví hodinu v koupelně před zrcadlem. To nikdy nedělal,“ popisuje Martina.

Na jakékoli dotazy její muž reaguje podrážděně. Prý se takhle cítí lépe. „A když si třeba postěžuju, že vlastně vůbec není doma, tak mi řekne, ať chodím taky cvičit, že by mi to rozhodně prospělo. To má sice pravdu, ale kdo asi tak pohlídá dceru, když on je pořád v posilovně?“ dodává Martina.

Foto: Profimedia

Když se vám partner mění před očima, je logické, že cítíte obavyFoto: Profimedia

Nejde o sobeckost

V prvé řadě je potřeba říct, že obavy a nejistota, které Martina cítí, jsou normální. „Je naprosto přirozené cítit ohrožení nebo nelibost, pokud se partner, kterého dlouhé roky znáte, mění před očima,“ říká koučka partnerských vztahů ze Školy pro ženy Barbora Sedláková.

Pravda je ale i to, že i určité životní změny a osobní vývoj jsou přirozené. „Vývoj člověka je velmi důležitý. Navíc partnerství je svazek, ve kterém se dva lidé mohou vzájemně podporovat, inspirovat a obohacovat,“ dodává Barbora Sedláková.

Mluvte!

To je ale možné jen za předpokladu, že vývoj jednoho není na úkor toho druhého. V případě Martiny to tak ale bohužel vypadá (aby její manžel mohl posilovat, ona musí sedět doma a hlídat dítě).

V tu chvíli je nutné o všem mluvit! Už jen proto, že muži obecně nebývají tak empatičtí jako ženy, takže jim vážně velmi často vůbec nedochází, že jejich chování partnerku zraňuje. Chce to dopátrat se skutečných důvodů, které muže ke změně vedly, a hledat cestu schůdnou pro oba.

„Je fajn nastavit si pravidla, jak budou změny probíhat, kdo a jak se jich bude účastnit. Vše by mělo být v souladu s oběma partnery i celou rodinou. Rozkazy typu ,a teď budeme všichni žít zdravě a podle mě' jsou nefunkční,“ potvrzuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Foto: Profimedia

Osobní vývoj patří k životu, ale neměl by probíhat na úkor partnera či dětíFoto: Profimedia

Představte si partnerský vztah jako vztah obchodní. „Je dobré přijít s tím, co chcete, co od druhého potřebujete a co pozitivního vám to oběma přinese. Partner s vaším návrhem může i nemusí souhlasit, ale každopádně to rozproudí debatu,“ radí Barbora Sedláková.

Když řekne „ne“

Existuje samozřejmě možnost, že i poté, co si Martina s manželem upřímně promluví, vysvětlí mu, jaké trápení jí jeho proměna způsobuje, on kompromis odmítne. To je extrémní postoj, který si bohužel žádá i extrémní reakci. „Člověk má vždy právo z nepohody vystoupit,“ říká Lucie Mucalová. Zní to drsně, ale není nic horšího než být ve vleku toho druhého, potlačovat sám sebe a jen a jen se přizpůsobovat.

Taky se váš partner mění před očima? Jak to zvládáte?

Reklama

Načítám