Hlavní obsah

Nevyhazujte korkové špunty! 5 originálních dekorací

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Možná si necháváte korkové zátky jako suvenýry ze svých vinných toulek po chutích a vůních různých krajů a zemí. Ale proč na ně nechávat sedat prach, když je můžete změnit v praktické pomocníky nebo dekorace?

Článek

Vinařství, která dávají do lahví opravdové korkové špunty, bohužel ubývá. Nahrazují je buď plastové zátky, nebo šroubovací víčka. Je to škoda, protože právě korek je skvělá surovina pro ty, kteří rádi tvoří – je přírodní, pěkně se s ním pracuje a vypadá dobře…

Hned na úvod je třeba říct, že jsme schválně volili takové ukázky, které vyžadují co nejméně úsilí. Snažili jsme se v první řadě uplatnit celé špunty – bez nutnosti je krájet. Není problém je naporcovat na kolečka, ale trochu zručnosti už stojí, chcete-li špunt přepůlit na výšku – ne vždy se zdaří udělat obě části stejné a udržet rovný řez. Takovým nápadům jsme se proto spíš vyhnuli a ukážeme jen jeden, na který stačí nařezat zátek opravdu jen pár. U jednoho pak budete pracovat s korkovými kolečky a ostatní využijí špunty tak, jak jste je vyndali z láhve.

Chvilka na přípravu

Než začnete něco vyrábět, je dobré špunty vyvařit – stačí chvíli – a nechat řádně vyschnout. Jednak nebudou přeschlé a hlavně ztratí typický vinný odér…

Korek se dobře lepí tavnou pistolí, jen je třeba hmotu pečlivě nanést tak, aby nebyla ve finále moc vidět. Dobré je si předem zvolit lícovou a rubovou stranu. Nejenže pak můžete nechat víc lepidla na té rubové, ale je možné si vzorek na zátkách otočit tak, aby byl maximálně vidět. Ale dost řečí, vzhůru do práce!

Váza i svícen

Korkové zátky jsou díky potiskům samy o sobě docela efektní. Proto vyberte ty nejhezčí a nechejte je vyniknout ve velké skleněné nádobě. Stačí je tam jen nasypat – pak můžete dovnitř zapíchat třeba suchou vazbu nebo umělé květiny, stejně jako hezké větvičky. Kdybyste chtěli použít živé rostliny nebo plánovali nechat korkem probleskávat plamínek svíčky, vložte do velké sklenice jednu úzkou nádobu přibližně stejné výšky a obsypejte ji zátkami tak pevně, aby se uvnitř nehýbala.

Foto: Greta Blumajerová

Jestliže použijete velkou zavařovačku nebo jinou sklenici se závitem, překryjte ho stužkou nebo třeba omotejte režným provázkem – ten pak můžete ozdobit korkovými kolečkyFoto: Greta Blumajerová

Miska jako z rybích šupin

Když krájet špunty, tak na kolečka. Ostrým nožem to jde jako po másle, a dokonce se vám snadno podaří udělat i opravdu tenké plátky, jen pár milimetrů silné. Mají obrovskou výhodu, že jsou do jisté míry pružné. Tuto jejich vlastnost ještě posílíte, když je spojíte tak, že připomínají rybí šupiny. Nejdříve si slepte z koleček co nejtěsnější kroužek a pak ho oblepte další řadou tak, aby vytvářela již zmíněný šupinatý vzor. Lepte tavnou pistolí – její hmota rychle zasychá a na korku pěkně drží. Jak se jednotlivé řady zdvihají a rozšiřují, vzniká mělká miska. O její velikosti a tvaru rozhodujete přidáním, klidně i asymetricky, dalších koleček.

Foto: Greta Blumajerová

Miska z korku může mít jen přírodní odstín, ale pro oživení lze některá kolečka nabarvitFoto: Greta Blumajerová

Krabička na drobnosti

Jestli máte rádi nejrůznější nádobky, pak jsou pro vás korkové zátky požehnáním. Lze z nich totiž velmi snadno vytvořit truhličku či krabičku na drobnosti. Zátky vedle sebe slepujte pistolí do řady tak dlouho, až vznikne šířka, kterou má krabička mít. No a řad uděláte tolik, aby to dalo její potřebnou délku. Již dobře zaschlé řady slepte jednoduše k sobě a nechte opět zatuhnout. Pak kolem vyrobte „mantinel“ z dalších špuntů – udělejte ho tak vysoký, jak potřebujete. Ovšem má-li mít víc než tři řady, potřebuje vevnitř zpevnit – k tomu se hodí třeba dřevěné špachtle ze zdravotních potřeb, ale postačí i proužky kartonu.

Podobně vyrobíte i víčko – na jeho úchytku jsme využili silnější část zátky od šumivého vína.

Foto: Greta Blumajerová

Z korků si můžete vyrobit i dárkovou krabičku – bude zaručeně velmi originálníFoto: Greta Blumajerová

Prostírání pod hrnec(k)

Na fotce vidíte, jak zátky poskládat a slepit do vzoru skoro parketového. Jestli se vám do toho nechce, klidně je dejte jen vedle sebe, nebo střídejte jeden špunt na délku a dva na šířku… Vyzkoušejte si, co se vám bude nejen líbit, ale i snadno vyrábět. Kdybyste měli pocit, že chcete prostírání zpevnit, můžete ho podlepit třeba jutou.

Foto: Greta Blumajerová

Korek je odolný vůči teplu, takže na něj můžete postavit nejen horký hrneček, ale třeba hrnec nebo plechFoto: Greta Blumajerová

Zarámováno korkem

Milovníky vína jistě potěší, když jim nachystáte rámeček z korkových zátek. Při jeho výrobě je lepší špunty rozpůlit – i když kvůli efektu radíme, abyste je rozřízli nikoli přesně v polovině, ale maličko jedné půlce nadržovali. Výsledek bude plastičtější (a také se vám bude lépe krájet). Dejte si přitom pozor na prsty a raději špunt krájejte postavený, než abyste na něj tlačili po délce – má tendenci se koulet. Samozřejmě ho naporcujte tak, aby zabral celou šíři rámečku. Rám, který budete zdobit, může být obyčejný, za pár korun, a jeho stěny trochu zdrsněte smirkem, aby lepidlo z tavné pistole dobře drželo.

Foto: Greta Blumajerová

Při skládání tohoto vzoru pamatujte, že zátky nebývají vždy stejně silné ani dlouhé. Takže než začnete lepit, najděte si špunty potřebné velikosti a nanečisto je poskládejte, aby vzor na rámečku „nekoktal“ nebo v něm nevznikly mezeryFoto: Greta Blumajerová

Také si korkové zátky schováváte? Máte s nimi nějaké plány?

Reklama

Související témata:

Načítám