Hlavní obsah

Stylové podtácky vyrobíte z krajky i kolíčků na prádlo

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když postavíte plnou skleničku jen tak na stůl, může zanechat otisk. Podobně „nebezpečný“ je i hrnek s horkým nápojem. Vytvořte si podložky, které to vyřeší. Jsou dekorativní a zvládnete je raz dva.

Článek

Po kulatých nebo hranatých podložkách pod skleničky se můžete poohlédnout v domácích potřebách, ale proč utrácet, když si je můžete vlastnoručně vyrobit? Má to další výhody. Zvolíte si dekor a styl, které vám vyhovují, a možná navíc zrecyklujete nějaké nepotřebné věci. My jsme třeba využili staré korkové prostírání, z něhož jsme nastříhali stejně velké čtverce o délce hrany deset centimetrů nebo na kruhy o stejném průměru. Ostatně silnou korkovou podložku už jsme přetvářeli na kamínkovou pomůcku pod čajovou konvici.

Přírodniny hrají prim

Foto: Aleš Otýpka

Při grilování na terase nebo na zahrádce se budou hoditFoto: Aleš Otýpka

Obyčejné větvičky jsou základ. Nastříhejte je zahradnickými nůžkami a následně je omotejte drátkem. Raději zvolte silnější, aby neklouzal. Pokud vám nepravidelný vzhled dřevěných tácků připadá příliš „nedokonalý“, kupte si bambusovou tyč o průměru 1 centimetr a nařežte ji na stejně dlouhé kousky. Výsledek bude mnohem úhlednější.

Snídaňové duo

Foto: Aleš Otýpka

Trocha rozvernosti nedělní snídani prospějeFoto: Aleš Otýpka

Romantické duše jistě zaplesají při pohledu na papír s růžičkovým vzorem. Ano, obyčejný tvrdší papír s hezkým dekorem stačí univerzálním lepidlem nalepit na jakoukoli podložku, přetřít bezbarvým lakem na nehty a máte hotovo.

Kolíčky v jiné roli

Foto: Aleš Otýpka

Je libo snídani v trávě, nebo odpolední čaj?Foto: Aleš Otýpka

Efektní, trochu ve stylu krajky. Taková je podložka pod horkou konvici složená z kolíčků na prádlo. Stačí je rozebrat na jednotlivé díly, spojit k sobě lícovou stranou a pak jednotlivé kousky slepit do růžice. Kruh bude samonosný a není třeba dřívka podlepovat, jen dbejte na to, aby všechny spoje byly dostatečně pevné. Pro lepší údržbu doporučujeme podložku přetřít bezbarvým lakem.

Glamour efekt frčí

Foto: Aleš Otýpka

Na černém konferenčním stolku se budou zlaté kousky krásně vyjímatFoto: Aleš Otýpka

Stylový, nebo naopak hypermoderní interiér rozzáří zlaté prvky. Můžete si je vyrobit jednoduše z kachliček. V prodejnách s obklady mají různé zbytky a jistě najdete buď pár čtvercových (10 x 10 centimetrů), nebo použijte kousky kuchyňské listely, tak jako my. Přestříkejte je zlatým lesklým sprejem a nezapomeňte na rubové strany přilepit filcové, gelové nebo papírové „tečky“, aby podložky neodřely povrch stolu.

Krajkové mámení

Foto: Aleš Otýpka

Filigránské vzory jsou „in“ v jakémkoli interiéruFoto: Aleš Otýpka

I při tradičním sobotním grilování si můžete prostřít trochu slavnostněji díky krajkovým podložkám. Vyrobíte je snadno: na korkový podklad nalepíte kruh vystřižený z krajky. Použijte lepidlo, které po zaschnutí zprůhlední, výsledek můžete ještě přetřít libovolnou akrylovou barvou. Krásným doplňkem na podobné téma je i Krajkový poklop na dortíky.

Ovoce patří na stůl

Foto: Aleš Otýpka

Pestré barvy, trocha vtipu a na světě je další varianta podtáckuFoto: Aleš Otýpka

Filc je skutečně vděčný materiál. Při stříhání se netřepí, dobře se slepuje tavnou pistolí a je tak jemný. Vybírejte pestré barvy, inspirujte se tvarem a jděte na to!

Červená + modrá = námořnický styl

Foto: Aleš Otýpka

Někdy to chce jen správný nápad, a výroba už je snadnáFoto: Aleš Otýpka

Podtácky pod květináče se dají využít i pod skleničky! Každou natřete jiným odstínem akrylové barvy a dovnitř smotejte provázek do šneka. Při rolování si pomůžete tavnou pistolí. A kdybyste tvoření ještě neměli dost, Vyrobte si podle našeho návodu létající květinu nebo Svítící mušle pro romantické chvíle.

Reklama

Související témata:

Načítám