Hlavní obsah

Nevyhazujte staré knoflíky! Ukážeme vám, jak z nich vyrobit svíčku, misku i podnos

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Máte krabici knoflíků, které jistě už nevyužijete? No tak to je poklad, který si říká o zpracování. Čím barevnější a různorodější budou, tím lépe! Naučíme vás z nich vyrobit zajímavé dekorace.

Článek

Knoflíky jsou pokladem nejen pro švadlenky, ale i pro vás, kteří máte šikovné ruce a fantazie na rozdávání. Právě ty dodají dekoracím hravost, barevnost a zajímavé detaily. A někdy stačí opravdu málo – však se můžete přesvědčit na následujících fotografiích.

Roztomilá kytice

Knoflíky se mohou velmi snadno proměnit v zajímavou květinu. Potřebujete k tomu knoflíky různých velikostí, barevně odpovídající balicí či barevný papír, nůžky a měkký drátek. Postup výroby je velmi jednoduchý – dva až tři knoflíky seřaďte podle velikosti a dejte na sebe od největšího po nejmenší. Pak jejich otvory protáhněte drátkem a připevněte je k sobě. Pod ně dejte kytičku vystřiženou z barevného papíru, kterou také přichyťte drátkem nebo přilepte tavnou pistolí.

Foto: Tomáš Rubín

Květiny můžete dát do vázy nebo zapíchat do nekvetoucí zelené rostlinyFoto: Tomáš Rubín

Knoflíková miska

Potřebujete misku na drobnosti? Velmi lehce ji vyrobíte právě z knoflíků. Na výrobu potřebujete misku podobné velikosti, která se stane „kopytem“. Tu pokryjete vrstvou potravinové fólie a polepíte tavnou pistolí knoflíky. Až hmota zatuhne, sundejte ji z misky a ostříhejte fólii, která přečnívá, a je hotovo.

Foto: Tomáš Rubín

Miska je docela pevná, můžete do ní dát drobnější ovoce i zeleninuFoto: Tomáš Rubín

Strom v květu

Z knoflíků můžete vyrobit obrázek na stěnu, ale třeba i dekor na polštář nebo kapsář. Stačí barvou na textil nebo permanentním fixem namalovat kmen a místo listů a květů nalepit knoflíky – jen na vás záleží, jestli použijete místo listů zelené knoflíky nebo půjde o hru mnoha barev.

Foto: Tomáš Rubín

Pokud byste o tomto motivu uvažovali i v případě polštáře, pak knoflíky přišijte, aby šel povlak prátFoto: Tomáš Rubín

Romantické svíčky

Obyčejné bílé svíčky a pár knoflíků, nití nebo stužky. To je všechno, co potřebujete na výrobu zajímavé dekorace. Knoflíky stačí navléknout na nit a tu potom omotat kolem svíčky. Nebo stužku přivázat a knoflík na ni přilepit tavnou pistolí.

Foto: Tomáš Rubín

Nemusíte se bát, takto umístěné knoflíky nejsou nebezpečné ani při hoření svíčkyFoto: Tomáš Rubín

Věnec pro švadlenku

Knoflíky mohou být i jedním z hlavních motivů na věnci, který bude prima dárkem pro šikovnou švadlenku nebo dekorací do šicího koutku. Základem je napínací rám na vyšívání, který můžete polepit zbytky látek nebo krajek.

Foto: Tomáš Rubín

Jako ozdoby použijte knoflíky a další věci, které s ručními pracemi souvisí – lze tedy použít starší špulku nití, zmenšeninu klubka vlny a jehlicFoto: Tomáš Rubín

Podnos na snídani

Nakupovali jste celou zimu mandarinky v bedničkách? Pak vám jistě doma nějaké zůstaly a přemýšlíte, nač je využít. Díky knoflíkům z některé můžete vyrobit třeba tác na snídani pro jednoho – vejde se do ní přesně hrnek a malý talířek. Postup výroby je velmi snadný – za pomoci tavné pistole oblepíte vnitřek bedničky a vytvoříte knoflíkovou mozaiku. Hmotou tavné pistole nešetřete, je zapotřebí knoflíky do ní řádně usadit, aby se nehýbaly.

Foto: Tomáš Rubín

Abyste mohli podnos otřít v případě, že se vám například vyleje trocha kávy z hrnku, vše nakonec přestříkejte bezbarvým lakemFoto: Tomáš Rubín

Saháte při výrobě dekorací také rádi po takových pokladech, jako jsou knoflíky?

Reklama

Související témata:

Načítám