Hlavní obsah

Nezávazný sex i krátký románek: Pomůžou vám dostat se z rozchodu?

Foto: Profimedia

Nezávazný sex nebo krátkodobý románek. I tyhle věci prý mohou pomoci vyléčit zlomené srdceFoto: Profimedia

Reklama

Rozchod! Jsou dvě možnosti, jak ho překonat. Buď si dopřejete čas, který rány zhojí, nebo se „vyléčíte“ nezávazným sexem! I ten může fungovat, i když ne vždy.

Článek

Většinou se říká, že po rozchodu je potřeba dopřát si určitý čas na truchlení, na vypořádání se se ztrátou, kterou jste utrpěli, a k tomu je potřeba nevrhat se do žádných nových vztahů, dokud nemáte minulost uzavřenou. Ale podle některých odborníků může být lékem na zlomené srdce i nezávazný sex!

Léčebné účinky

Podle britské sexpertky Tracey Cox se k rychlému a nezávaznému sexu na jednu či pár nocí uchyluje zhruba 16 procent lidí, kteří právě zažívají rozchod. Jde buď o takzvaný utěšující sex nebo sex jako určitý způsob pomsty. „Neznamená to ale, že se vyspí s neznámým krasavcem, kterého potkali někde v baru a který svým sexy tělem vyplní prázdné místo v jejich posteli. Tím, s kým skončí v posteli, bývají buď kamarádi či známí, případně jiní bývalí partneři,“ říká Tracey Cox.

Ačkoli to většina odborníků moc nedoporučuje, je fér přiznat, že tohle rychlé a nezávazné milování má určité léčebné účinky:

  • Rozptýlení – Jsou to příjemné chvilky, díky nimž alespoň na nějaký čas zapomenete na trápení, které prožíváte. „Jsou lidé, kteří potřebují zaměřit své soustředění na něco jiného než na rozchod. Buď se vrhají do práce, soustředí se na kariéru, nebo se vrhají do postele jiných lidí,“ popisuje Tracey Cox.
  • Zvedač sebevědomí– Nezávazný sex je taková rychlá injekce plná sebevědomí. Účinek není příliš trvalý, ale alespoň pro to nejkrizovější období vás nadopuje sebedůvěrou, která rozchodem možná dost utrpěla.
  • Pocit zadostiučinění – Člověk by se měl naučit odpouštět, ale někdy jeho tělo i mysl prahne spíš po pomstě. A sex na truc je možná přece jen lepší způsob než rozmlátit svému ex auto.
Foto: Profimedia

Nový muž, nové milostné zážitky. Mnoha ženám tohle může zvednout po rozchodu pošramocené sebevědomíFoto: Profimedia

Není to pro každého

Pravda je ale taková, že nezávazný sex obzvlášť v období, kdy jste smutní a zranění, není vhodným způsobem léčby pro každého. Záleží na mnoha faktorech – na tom, jak rozchod proběhl, jak dlouho jste spolu byli, jak vážný váš vztah byl, zda jste rozchod čekali nebo pro vás byl šokem a podobně.

Hodně záleží také na tom, kolik vám je let. „Obecně platí, že čím jste starší, tím méně na vás rychlý porozchodový sex funguje,“ dodává Tracey Cox.

Nejzásadnější je ale vaše povaha. Pokud jste rodinný typ, který na vztahu lpí do poslední vteřiny, neradi se vrháte do nových věcí, nemáte příliš dobrodružné srdce a jste spíš tradicionalisti, na nezávazný sex raději zapomeňte. Vám spíš uškodí.

„Vy si potřebujete promyslet, proč vztah ztroskotal, co bylo špatně, a z chyb se poučit. Jinak je budete stále dokola opakovat a neustále se budete cítit mizerně,“ varuje Tracey Cox.

Foto: Profimedia

Jsou ale lidé, kteří potřebují jen čas na truchlení, náhodný sex by jim jen ještě víc ublížilFoto: Profimedia

Tohle jsou rizika

V ohrožení jsou díky své emočnosti především ženy. Obecně ale porozchodový sex představuje následující rizika:

  • Jitří rány – Někdo se k vám přitulí, vaše těla splynou, zažijete krásné chvíle. A když bude po všem, budete opět na dně. „Intimní sblížení vám jen otevře všechny bolístky, které jste nestihly zahojit,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.
  • Zamilujete se – Obzvláště ženy mívají problém oddělit city a sex. „Ruku na srdce, opravdu si ženy umí užívat sex bez lásky? Často to totiž bývá jen naivní představa, ze které brzy vystřízlivíte,“ dodává Lenka Černá.
  • Sebevědomí na nule – Tak jako umí nezávazný sex vaši sebedůvěru nadopovat, umí ji i srazit. Ne každý ustojí vědomí, že daný člověk měl zájem o vaše tělo a sex s vámi, nikoli o vás jako takové.

A co vy? Vyzkoušeli jste někdy nezávazný sex jako lék na zlomené srdce? Fungovalo to?

Reklama

Související témata:

Načítám