Hlavní obsah

Nicolas Cage slaví 55: Jak teď žije herec, který jí šváby?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro někoho příšerný, pro jiného geniální herec. Ať tak či onak, excentrickou povahu Nicolasi Cageovi nemůže nikdo upřít. Právě ta z něj dělá podle nás skvělého herce, který si libuje v nízkorozpočtových filmech. A je o něm známo, že improvizací dovádí své kolegy k šílenství.

Článek

Na tom chlapovi je cosi divného, napadne mnoho lidí při pohledu na Nicolase Cage, který dnes slaví 55. narozeniny. A také že jo. Je to podivín, který má zálibu ve skutečně zvláštních věcech, jako je pobyt na strašidelných místech nebo chování exotické zvěře. Finančně gramotný také asi zrovna nebude, protože před pár lety skončil na mizině. Žádná žena s ním dlouho nevydrží. I přesto všechno (anebo možná právě proto) je ale excelentní herec, který je ochoten pro roli i ledacos obětovat.

S herectvím začal na začátku osmdesátých let a za tu dobu natočil více než osmdesát filmů. Často jde o poněkud výstřední role, hrdiny, kteří jsou na okraji společnosti anebo se jí úplně vymykají. Nicolas Cage si je ale o to více užívá. Jeho práce je jeho život. „Pokud ráno vstanu a nemám práci, je to pro mě zničující. Pak už jen sedím a objednávám si láhve červeného,“ řekl vloni v rozhovoru pro britský deník „The Guardian“.

Postavy až na dřeň 

Neznamená to ale, že by bral role v každém filmu a za každou cenu. Namísto toho, aby se vydal cestou béčkových snímků, jen pro to, aby měl co dělat a vydělával peníze, raději si vybírá ty nízkorozpočtové, ve kterých může více popustit uzdu fantazii a ve své profesi vyniknout. I když se u nich milionových honorářů jen těžko dočká. Na kontě má ale i dostatek kasovních trháků a dnes už klasických filmů. Kromě mnoha dalších cen je také držitelem Oscara za hlavní roli ve filmu „Leaving Las Vegas“ (1995), kde hrál alkoholika Bena Sandersona.

Foto: Profimedia.cz

Za roli alkoholika Bena Sandersona ve filmu „Leaving Las Vegas“ získal Oscara Foto: Profimedia.cz

Aby se dokázal vžít do pocitů těžce závislého muže, strávil dlouhé hodiny v družných rozhovorech jak s opilci, tak vyléčenými alkoholiky. Podobně se zachoval při natáčení dalších filmů. Ve filmu „Špatnej polda“ (2009) šňupe jeho role Terence kokain a Cage chtěl stav po dávce ztvárnit co nejpřesvědčivěji. Tvrdil, že on sám kokain šňupal naposledy pětadvacet let před natáčením filmu. Aby si vzpomínky osvěžil, nechal si alespoň aplikovat roztok, ve kterém byl minimální obsah kokainu. Herec si posléze zapisoval pocity, jako je třeba sucho v puse, které pak ve filmu neopomněl použít. Ve filmu „Polibek upíra“ (1988) zase bez potíží snědl živého švába.

Šílenství až na prvním místě

Mezi další filmy, které rozhodně stojí za zmínku, patří například „Ghost Rider“ (2007), „Město andělů“ (1998), „Lovci pokladů“ (2007), „Zběsilost v srdci“ (1991), „Adaptace“ (2002) anebo „Obchodník se smrtí“ (2005). Jeho posledním filmem je prozatím „Mandy“ (2018) a i tentokrát je jeho postava zádumčivý podivín. Zarostlý dřevorubec, který se rozhodne pomstít smrt své přítelkyně, kterou zabila sekta. Jde o klasický grindhouse film, tedy o dílo, ve kterém není o krev a scény zvedající žaludek nouze.

Foto: Profimedia.cz

„Ghost Rider 2“ se natáčel v Rumunsku, poblíž údajného Draculova hradu. Nicolas Cage se tam vydal a rozhodl se přenocovat. To je ale jen jedna z jeho podivnostíFoto: Profimedia.cz

On sám říká, že má rád role šílenců, že se takto nejlépe pere s démony, co se v něm ukrývají. Právě příprava na filmy jen potvrzuje, že je Nicolas Cage opravdu podivín. Například při natáčení „Ghost Rider 2“ přenocoval na Draculově hradě v Rumunsku, kde se film natáčel. Když chtěl napsat hororovou novelu, koupil si dům v New Orleans, který patřil sériové vražedkyni Madame Delphine LaLaurine. O dům ale v roce 2009 přišel kvůli dluhům. A hororovou novelu tam dopsat nestihl.

Koníčky za všechny prachy 

Jeho výstřednosti ho ale přivedly na mizinu. Kromě domu vražedkyně disponoval ještě dalšími patnácti nemovitostmi. Také si koupil lebku dinosaura za více než pět a půl milionu korun, kterou posléze musel vrátit Mongolsku, odkud pocházela, protože prý byla kradená. Na soupisu jeho majetku se ale objevilo i mnoho exotických zvířat. Například chobotnice, která měla Cageovi pomoci zlepšit se v herectví. Dále pak třeba dva albíni kobry královské, žralok nebo krokodýl. Velkou položku dělala také sbírka komiksů, jejichž je milovníkem a za kterou zaplatil v přepočtu několik desítek milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Dva roky byl ženatý s Marií Lisou Presley Foto: Profimedia.cz

Trojnásobný manžel

Jenže to není všechno, protože dost peněz ho stály také tři rozvody. Poprvé si v roce 1995 vzal herečku Patriciu Arquett (50). O ruku ji však požádal už v 80. letech, hned když ji poprvé uviděl. Ta mu dala mnoho úkolů, které prý když splní, vezme si ho. Jenže podivín Cage se do jejich realizace opravdu pustil, což Arquett vyděsilo tak, že se mu pak několik let raději vyhýbala. Osudová láska to ale asi nebyla – v roce 2001 se rozvedli.

Hned o rok později se už ženil znovu. Tentokrát se jeho ženou stala dcera krále rokenrolu – Lisa Marie Presley (50). Jenže ani tohle manželství nemělo dlouhého trvání. Rozešli se o dva roky později. Poslední manželkou byla Alice Kim (35), se kterou má syna Kal-Ela, který vloni v říjnu oslavil třinácté narozeniny. Ačkoliv manželství trvalo dvanáct let, stejně nevydrželo a v roce 2016 se rozvedli. Cage má ještě syna Westona (28), jehož matkou je herečka Christina Fulton (51), se kterou kdysi randil. V současné době ale žádnou dlouhodobou partnerku nemá, nebo se s ní alespoň neukazuje na veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Nicolas Cage a jeho třináctiletý syn Kal-El, kterého pojmenovali podle Supermana Foto: Profimedia.cz

V jakém filmu se vám Nicolas Cage líbil nejvíc? 

Reklama

Související témata:

Načítám