Hlavní obsah

Noční můry maminek: Jaké sny je straší?

Foto: Thinkstock

Starosti maminek o děti jsou často stejně velké jako jejich láska k nimFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už když vám poprvé položili do náručí vaše miminko, jste pochopila, že se o něj budete celý život bát. A protože na ně pořád myslíte, vkrade se vám občas i do snů. Co strašidelného se mámám občas zdá?

Článek

Zná to každá máma. Po celém dni v práci a péči o domácnost býváte tak „hotová“, že padnout do postele a několik hodin v kuse spát je to nejlepší, co vás v závěru dne čeká. A když se vám ještě navíc zdá pěkný sen, je to příjemný bonus. Jenže někdy se stane, že jsou sny pořádně strašidelné. A co teprve, když v nich hlavní roli hrají vaše děti!

Strašidelná lanovka

Jana se v březnu chystala s rodinou na hory a předem si zjišťovala, jaké jsou tam sjezdovky a lanovky. Se čtyřletým synem vyráželi lyžovat poprvé, těšili se, jak mu to půjde. A lyžování se Janě promítlo i do snů.

„Zdálo se mi, jak krásně Matěj sjíždí kopce a společně čekáme ve frontě na sedačkovou lanovku, která ale ve snu byla nad ohromným srázem. Sedačka přijela, já se posadila a Matěj to nestihl. Otočila jsem se a viděla ho, jak stojí nad tím srázem úplně sám. Okamžitě jsem byla vzhůru a letěla do pokojíčku, kde syn spokojeně spal,“ popisuje nepříjemný sen Jana a připouští, že podvědomě byla na horách na syna ještě opatrnější.

Foto: Thinkstock

Vzbudit se ze snu, v němž se dětem něco stalo, je obrovská úlevaFoto: Thinkstock

Ujíždějící vlak

Sen, ze kterého procitla úplně vyčerpaná a snad i zadýchaná, se zdál Evě. „Nastoupila jsem s dcerou do vlaku, já najednou vystoupila, souprava se rozjela a dcera zůstala uvnitř,“ vypráví Eva.

I ve snu ale jednala jako máma a snažila se udělat maximum pro záchranu potomka. „Rozběhla jsem se za vlakem, ten ale pořád zrychloval, já probíhala vodou, křovím, přes skály, ale stejně mi ujel,“ pokračuje Eva.

Jak ale šílený příběh dopadl, neví. „Když vlak zmizel za zatáčkou, probudila jsem se strašně vyděšená a vzbudil se i manžel a polekaně se ptal, co se děje,“ říká Eva.

Samé pětky!

To v Luciině snu měl její dvanáctiletý Marek pořádný průšvih. Neprobudila se tak vyděšená, ale spíš naštvaná. „Bylo krátce před koncem školního roku a Marek měl ve škole jednu písemku za druhou. Učit se mu už ale nechtělo, viděl se na táboře a najížděl na volný režim. Doma k tomu proběhlo několik debat,“ popisuje Lucie s tím, že syn bojoval ve škole jen s němčinou.

Foto: Thinkstock

Sny o tom, jak děti vyrostly, jsou časté. Jen si pamatovat, jak vlastně vypadaly...Foto: Thinkstock

„Jenže ve snu jsem viděla něco úplně jiného. Přinesl domů vysvědčení a na něm byly samé pětky, odshora až dolů. A Marek se tomu ještě smál,“ říká maminka školáka Lucie s tím, že ráno s ohledem na sen dostal syn trochu vynadáno. „Dostal důrazné upozornění, že jestli se nebude učit, čeká ho to a to. Koukal na mě trochu překvapeně,“ připouští Lucie.

Dcery už jsou velké

Zuzanu zase ve spánku přepadl sen, že dětství jejích dvou dcer uteklo nějak moc rychle a už má doma dospělé ženské. Zdálo se jí o tom, že se dcera vdává. „Když jsem šla spát, bylo Majdě teprve šest, a když jsem se vzbudila, byla to zhruba třicetiletá holka,“ shrnuje Zuzana, co se jí jednou v noci zdálo.

Veselé bylo hlavně to, že ona sama se vůbec nezměnila. „Já vypadala pořád stejně, zato holky byly dospělé a manžel taky ve snu zestárl. Kéž by to tak opravdu bylo,“ usmívá se Zuzana s tím, že jinak byl ale sen docela nepříjemný.

„Dcera měla být nevěsta, ale oblečení měla doma pro šestiletou holku, stejně tak boty. Takže sen byl velký zmatek, neměla co na sebe, všude samé dětské věci a já tam stála v pyžamu. Pokouším se zapamatovat si, jak dcery jako dospělé vypadaly, abych to jednou mohla porovnat, ale bohužel asi tu vzpomínku v hlavě nezachovám,“ uzavírá Zuzana.

Také v noci špatně spíte a budí vás strašidelné sny o dětech?

Související témata:

Načítám