Hlavní obsah

Noste, co se dřív nesmělo! Tahle módní pravidla teď můžete porušit

Foto: Jakub Jurdič

Módní pravidla jsme porušovali se čtenářkou PetrouFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulosti faux pas, v současnosti trend. Také jste slyšely, že černou a hnědou má dělit nejméně kilometr, stříbro se nemá mixovat se zlatem a flitry patří jen na večer? Tak to klidně vypusťte z hlavy!

Článek

Mluvit v souvislosti s módou o pravidlech se v podstatě příliš nedá. Její hranice se totiž dnes a denně mění a posouvají. Co je jeden den nepřípustné, může být druhý den módní. Přesto ale existují známé poučky nebo doporučení, které určitě znáte i vy a jež porušit se vyplatí. Proč byste měly diskriminovat kombinaci černé a hnědé, modré se zelenou nebo se bát vklouznout do otevřených bot v ponožkách?

Černá & hnědá

Říká se, že jsou tak výrazné, že jim to společně zkrátka nefunguje. „Hnědá s černou přitom může vypadat skvěle. Zatímco čokoládová vypadá ve společnosti černé odvážněji a dramatičtěji, světlejší odstíny hnědé budou působit o něco jemněji,“ říká stylistka Veronika Králová. Doslova bezpečnou zónou je potom oblečení, na kterém se obě barvy střídají. Jejich spojenectví můžete stvrdit tím, že zvolíte v jedné z barev i další kousky.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: overal (Zara, 1999 Kč), náhrdelník (Zara, 999 Kč), kožich (Dušní 3, Meteo by Yves Salomon, 30 790 Kč), boty (kůže, Wojas, 2799 Kč), rukavice (Czech Labels, Delagray, 2900 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Zelená – modrá pro stylové ženy dobrá

A ještě jedna barevná dvojka, od které byste se údajně měly držet dál. Modrá se zelenou. „Pohromadě přitom působí neotřele, živě a elegantně. Pokud si nevíte rady s volbou jednotlivých odstínů, držte se těch, které mají podobnou intenzitu. Odvážnější dámy mohou zkusit i fialovou a červenou,“ doporučuje stylistka. Výrazné barevné kombinace můžete rozbít sněhově bílou.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: kalhoty (Van Graaf, 1599 Kč), košile (Czech Labels, Pavel Brejcha, 2900 Kč), svetr (angorská vlna, H&M, 1799 Kč), kabelka (Van Graaf, 8999 Kč), boty (Guess by Marciano, info o ceně v obchodě), prsteny (Antipearle, 5300 Kč a 7300 Kč), náhrdelník (Antipearle, 4900 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Ponožky do otevřených bot

Snad za to můžou pánové, kteří tento trend pojali, ehm… poněkud nesprávně, faktem ale je, že na rozdíl od světa se pořád díváme na ponožky v (dámských) sandálkách, byť jde o módní záměr, trochu skrz prsty. Pravda, není to trend pro každého a musí se vědět, jak na to. „Důležité je, abyste daly najevo, že jde o záměr a nevypadalo to, že jste se zapomněly přezout,“ radí stylistka Veronika a dodává: „Nejen boty ale i ponožky musí působit luxusně, u ponožek je důležitý kvalitní materiál, mohou být i se vzorečkem.“ Skvěle vypadají třeba právě k šatům, které tím odlehčí a celek působí více hravě. U tohoto trendu hraje velkou roli jeho nositelka. Troufnete si na něj?

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: šaty (H&M, 1799 Kč), boty (Dušní 3, 9590 Kč), ponožky (Mango, 299 Kč), náhrdelník (Vero Moda, 749 Kč), prsten (Antipearle, info o ceně v Simple Concept Store)Foto: Jakub Jurdič

Flitry nejen na večer

Schováváte si flitrované oblečení jen na večerní akce? Věčná škoda! „Flitry se dobře kombinují s basic kousky, čímž vytvoří super denní variantu. Blýskavý kousek celek rozzáří a dodá mu na zajímavosti. Nosit je můžete s klasickým rolákem, jednoduchým trikem, ale i pleteným svetrem,“ vyjmenovává stylistka. S flitry ale šetřete, jeden kus bohatě stačí.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: sukně (Mango, 1399 Kč), rolák (Zara, 1499 Kč), vesta (Zara, 3399 Kč), boty (kůže, Zara, 2499 Kč), náušnice (Mango, 599 Kč), punčocháče (Calzedonia, 249 Kč)Foto: Jakub Jurdič

Kombinace stříbra a zlata? Povolená!

Stříbro, nebo zlato? A proč ne obojí? Ano, i kovy můžete směle mixovat. „Nejlépe přitom vypadají, když jsou záměrně promíchané, ať už jde o prstýnky nebo i náramky,“ vysvětluje Veronika. Zvolit samozřejmě ale můžete i jeden stříbrný a jeden zlatý kousek. Šperkům to musí společně slušet, to ano, ale to nezáleží jen na odstínu. I tuhle kovovou dvojku proto můžete vzít na milost.

Foto: Jakub Jurdič

Na foto: svetr (Mango, 999 Kč), sukně (Dušní 3, 10 890 Kč), boty (kůže, Wojas, 2799 Kč), psaníčko (Czech Labels, 1200 Kč), prsteny (mix stříbrných a zlatých, set 299 Kč/4 kusy), náramky (Bershka, 149 Kč/ set 4 kusy)Foto: Jakub Jurdič

Které módní pravidlo nebo doporučení byste za žádných okolností neporušily?

Reklama

Načítám