Hlavní obsah
3,1
(26)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Slovo páj má většina lidí spojené se sladkým jablečným koláčem, který je prostě neodolatelný. Stejně neodolatelný je ale naslano, a navíc s těstem nahoře. Třeba tenhle se šunkou, špenátem, kouskem klobásy a pár bramborami. Dát tam ale můžete prakticky cokoliv!

40 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 ks brambor
  • 150 g vepřové šunky
  • 120 g klobásy
  • 200 g mraženého špenátu
  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 120 ml drůbežího vývaru
  • 50 ml mléka
  • 1 balení listového těsta
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nahrubo a zpěňte ji na troše olivového oleje. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a chvíli restujte. Pak přidejte na kousky nakrájenou šunku (ideální je mít ji v celku, použít ale můžete i zbylou plátkovou a nakrájet ji) a klobásu. Nakonec přidejte rozmrzlý špenát a pořádně promíchejte. Restujte, dokud se neodpaří přebytečná tekutina.

02.

Mezitím si připravte bešamel a troubu zapněte na 200 °C. V hluboké pánvi rozpusťte máslo a zpěňte na něm prolisovaný stroužek česneku. Zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Jakmile mouka začne růžovět, přilijte vývar a mléko a metličkou prošlehávejte, dokud nevznikne hladká bešamelová omáčka. 

03.

Do bešamelu vmíchejte šunkovo-špenátovou směs a přendejte ji do zapékací misky. Tu přikryjte vyváleným listovým těstem, které ořízněte podle tvaru misky a potřete rozšlehaným vejcem. Nožem vyřízněte dva malé křížky, aby mohla unikat pára, a vložte do trouby. Pečte asi 35 minut dozlatova. Podávejte ideálně ještě horké.

Máte raději klasické slané koláče s těstem vespod, nebo koláče s těstem navrch?

Načítám