Hlavní obsah

Slaný koláč se šunkou, klobásou a špenátem

Hodnocení:
(20)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Slovo páj má většina lidí spojené se sladkým jablečným koláčem, který je prostě neodolatelný. Stejně neodolatelný je ale naslano, a navíc s těstem nahoře. Třeba tenhle se šunkou, špenátem, kouskem klobásy a pár bramborami. Dát tam ale můžete prakticky cokoliv!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • 2 brambory
  • 150 g vepřové šunky
  • 120 g klobásy
  • 200 g mraženého špenátu
  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 120 ml drůbežího vývaru
  • 50 ml mléka
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce na potření
Článek

Postup

Krok 1: Cibuli nakrájejte nahrubo a zpěňte ji na troše olivového oleje. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a chvíli restujte. Pak přidejte na kousky nakrájenou šunku (ideální je mít ji v celku, použít ale můžete i zbylou plátkovou a nakrájet ji) a klobásu. Nakonec přidejte rozmrzlý špenát a pořádně promíchejte. Restujte, dokud se neodpaří přebytečná tekutina.

Krok 2: Mezitím si připravte bešamel a troubu zapněte na 200 °C. V hluboké pánvi rozpusťte máslo a zpěňte na něm prolisovaný stroužek česneku. Zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Jakmile mouka začne růžovět, přilijte vývar a mléko a metličkou prošlehávejte, dokud nevznikne hladká bešamelová omáčka. 

Krok 3: Do bešamelu vmíchejte šunkovo-špenátovou směs a přendejte ji do zapékací misky. Tu přikryjte vyváleným listovým těstem, které ořízněte podle tvaru misky a potřete rozšlehaným vejcem. Nožem vyřízněte dva malé křížky, aby mohla unikat pára, a vložte do trouby. Pečte asi 35 minut dozlatova. Podávejte ideálně ještě horké.

Máte raději klasické slané koláče s těstem vespod, nebo koláče s těstem navrch?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama