Hlavní obsah

Skrytý zabiják diety? Salát! Poradíme, jaké jíst při hubnutí

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K obědu jste si objednali Caesar salát, k večeři si dali plátek masa s vaničkou coleslawu. Takže dnes máte dietní režim, ne? Asi vás zklameme, ale nejspíš nemáte. Kvůli zálivkám jsou některé saláty kaloričtější než třeba burger či hranolky.

Článek

Pod slovem salát se neskrývá nic jiného než jakýkoli pokrm, který je smíchaný ze studených nebo i tepelně upravených ingrediencí. Zdaleka se nemusí jednat o zdravé, načež dietní jídlo.

Vezměte si třeba v Česku oblíbený vlašský nebo bramborový salát či salátový pokrm z fast foodu se smaženými stripsy. To není zrovna dieta, že?

Zálivky jako skrytý zabiják diety

Pokud si k večeři uděláte kupu těstovinového salátu se slaninou, třemi druhy sýru a kdo ví čím ještě, tak se nejspíš asi nepokoušíte o lehké dietní jídlo. A nebo pokoušíte, ale nemáte to někde úplně v pořádku. I tací jsou…

Ve většině případů ale bývá problém někde jinde. Připravíte si římský salát hezky s libovým kuřecím masem, pár kousky celozrnných krutonů a hoblinkami parmezánu. Na první pohled mu nejde nic vytknout.

Foto: Tatiana Bralnina, Shutterstock.com

Oblíbený Caesar salát se v restauracích obvykle podává s velmi tučnou a kalorickou zálivkou. Pozor na to!Foto: Tatiana Bralnina, Shutterstock.com

Ale co by to bylo za salát bez zálivky?! Takže na závěr do něj mrsknete několik lžic běžného Caesar dresinku. Jenže! Jedna lžíce tohoto dresinku, který je vyroben převážně z oleje, obsahuje v průměru 80 až 90 kcal. Pokud si jich dáte tři, čtyři, samotná zálivka bude mít víc kalorií než celý salát bez ní!

Pozor na krémové dresinky i pesta

Podobně je to ale se spoustou dalších dresinků. V podstatě všechny, které mají základ z jakéhokoli oleje nebo majonézy, což je většina zálivek běžně dostupných v obchodech i restauracích, představují skutečnou kalorickou bombu.

Jakmile někde uvidíte například bylinkový, sýrový, krémový dresink s pepřem, modrým sýrem, nivou, ančovičkami…, s největší pravděpodobností to budou velmi tučné zálivky s vysokou energetickou hodnotou.

Pozor si ale dávejte na nejrůznější pesta – bazalkové, rukolové, pesto ze sušených rajčat a podobně. Jedná se o výjimečné delikatesy, které mohou být vašemu tělu prospěšné. Nicméně, pouze v malém množství!

Když si do salátu nalejete půl deci pesta, je to z energetického hlediska stejné, jako byste si do něj navíc hodili jednu nugátovou koblihu.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Salát je velmi variabilní pokrm. Je jen na vás, jakou kombinaci si vymyslíteFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tipy na lehké dietní zálivky a dresinky

Pokud si teď říkáte, že se zkrátka nedá nic dělat, musíte začít jíst saláty bez zálivek, tak vás možná pro změnu trochu potěšíme. Existuje spousta druhů výtečných zálivek, které vaší dietě neuškodí!

  • Balsamicové octy - salát s balsamicem je klasika, která štíhlé linii přeje. Vyzkoušejte také různé ochucené balsamicové octy, doporučujeme malinový nebo lanýžový
  • Jogurtové zálivky - dopřejte si milion chutí prostřednictvím jogurtových zálivek. Doporučujeme smíchat řecký jogurt s citronovou šťávou, případně balsamicem, a oblíbenými bylinkami nebo kořením (česnek, bazalka, oregano, pažitka, kopr…)
  • Lehká vinaigrette - na jednu porci smíchejte dvě lžíce vinného octa, půl lžíce olivového oleje, lžičku dijonské hořčice, sůl a pepř
  • Tofunéza - není to jen veganská, ale také dietnější verze majonézy. Kvalitní tofunézu běžně seženete v obchodech se zdravou výživou
  • Asijská zálivka - tuto zálivku opět zvládnete vyrobit sami. Na jednu porci potřebujete lžíci sezamového oleje, lžíci sójové omáčky, pár kapek limetkové nebo citronové šťávy a špetku chilli
  • Dietní Caesar dresink - jednu porci vytvoříte smícháním dvou lžic řeckého jogurtu, půl lžičky worcesterové omáčky, půl lžičky dijonské hořčice, půl lžičky ančovičkové pasty, lžíce nastrouhaného parmezánu a pár kapek citronové šťávy
  • Hořčičná zálivka s medem - jednu dávku tvoří lžíce dijonské hořčice, lžička medu, trocha citronové šťávy, sůl, pepř (pro zjemnění můžete přidat lžíci zakysané smetany)

Máte nějaký vlastní tip na chutnou, a přitom dietní zálivku?

Související témata:

Načítám