Hlavní obsah

Novinka v Česku? Dítě na splátky!

Foto: thinkstock

Děti mohou stát peníze dřív, než se narodíFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby české domácnosti sepsaly, co mají zakoupeno na úvěr, asi by byl seznam dlouhý. Vedle bydlení, televizí, praček nebo aut by v něm navíc mohla být i položka, kterou by málokdo čekal. Vlastní dítě.

Článek

Dvaatřicetiletá Lucie z Ústecka má dvouletého syna díky umělému oplodnění, na které doplácela něco přes dvacet tisíc. Teď plánuje druhé dítě a ví, že přirozeně to zase nepůjde. Jenže úspory se ztenčily a vydat dalších dvacet tisíc rodina nemůže. „Druhé dítě ale chceme. Zatím máme v plánu poptat se po půjčce v rodině, když to nevyjde, budeme hledat jinde,“ popisuje Lucie.

Pořídit si dítě na splátky přitom potenciálním rodičům nabízejí přímo některá centra asistované reprodukce. Od nového roku si mohou páry, které nemohou počít přirozenou cestou, vypůjčit třeba v pražském centru Iscare prostřednictvím společnosti Cofidis. „Za necelé dva měsíce projevilo zájem devět párů, vypůjčit si může v podstatě kterýkoli pár. K této nabídce jsme přistoupili na základě opakovaných dotazů na možnosti platby ve splátkách nebo formou půjčky,“ poznamenává primář centra Iscare Jaroslav Hulvert.

Bez pojišťovny 70 tisíc

Zatímco dříve mohly ženy absolvovat cyklus umělého oplodnění na účet zdravotní pojišťovny třikrát, před časem dostaly jeden cyklus navíc. Ale jen pod podmínkou, že si v prvních dvou případech nechají do dělohy přenést jen jedno embryo. Změnou se má snížit počet rizikových vícečetných těhotenství.

Foto: thinkstock

Mnoho párů může mít s přirozeným otěhotněním problém, ale asistovaná reprodukce je finančně náročnáFoto: thinkstock

Pořídit si dítě s pomocí lékařů a umělého oplodnění nutí sáhnout zájemce hodně hluboko do úspor. Pokud cyklus hradí pojišťovna, doplácí pacienti za nadstandardní metody a nadstandardní léky (mnohdy jsou potřeba) zhruba patnáct až dvacet tisíc korun, někdy i více. Když už ale mají všechny pokusy na pojišťovnu vyčerpané, vysněné dítě je může přijít klidně až na 70 tisíc.

„Neplodné páry často zažívají stres hned z několika důvodů. Jednak z nemožnosti zplodit potomka, roli hraje i často pokročilý věk partnerky a také finanční situace. Jsem přesvědčen, že takováto nabídka může alespoň částečně psychicky páru ulevit a pomoci dosáhnout vytouženého rodičovství,“ míní primář centra Iscare.

Půjčka na dítě i zuby

Některá centra asistované reprodukce umožňují párům platit vysoké účty v individuálních splátkách po domluvě, vypůjčit si přímo na dítě mohou lidé také třeba i u společnosti Home Credit. Ta nabízí program, kterým mohou páry pokrýt platby za nadstandardní lékařskou péči, třeba i za zákroky v estetické medicíně nebo stomatologii. Půjčit si lze tři až padesát tisíc, individuálně i více. Někoho by s trochou nadsázky mohlo napadnout, že když nebudou půjčku platit, zazvoní za dveřmi exekutor, sbalí dítěti kufr a odvede si ho.

Foto: thinkstock

Radost z narození dítěte je obrovská. A specializované kliniky vycházejí rodičům vstříc i splátkovými kalendáři zákrokůFoto: thinkstock

Dítě dlužníkům nezabaví

„Pokud klient přestane své závazky splácet, probíhá standardní vymáhací proces, tedy komunikace s klientem, snaha najít řešení například v podobě odkladu splátek či vytvoření vyhovujícího splátkového kalendáře. Pokud nekomunikuje, nesnaží se situaci řešit, přistupujeme v pozdních fázích vymáhání k žalobě a nesplacené pohledávky, tedy peněz, se dožadujeme soudní cestou,“ ubezpečuje Zuzana Bienvenu, mluvčí Home Creditu.

Páry toužící po miminku si mohou vypůjčit i v bance. „Nejlepší je obrátit se vždy na svoji domovskou banku. To je ta, kde máte vedený běžný účet a chodí vám tam výplata. Poptal bych spotřebitelský úvěr neúčelový,“ radí finanční poradce ze společnosti Stone & Belter Eduard Kučera.

Vypůjčili byste si na umělé oplodnění, nebo byste radši se zákrokem počkali a našetřili si?

Reklama

Načítám