Hlavní obsah

Novinka v hubnutí: Dieta podle testu DNA!

Foto: thinkstock

Dnes můžete ze své DNA nově zjistit, jaké jídlo vám sedí a které neFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snažíte se sebevíc, ale hubnout se vám nedaří? Chtěli byste vědět, co by na vás mohlo zabrat: cvičení, vynechání příloh, nebo menší porce? Zkuste novinku: test DNA! A budete znát odpověď!

Článek

Shazovat kila se dá různými způsoby. A když se míjejí účinkem, sáhnout můžete i po vědeckém způsobu: novinkou je hubnutí podle rozboru DNA.

O co jde? „Naše geny stále ovlivňuje to, kde žili naši předci. Zabývali se lovem a jedli maso, nebo pěstovali plodiny a byli zvyklí na stravu rostlinnou?“ vysvětluje genetik Martin Pegner z Advanced Genetics. Podle této minulosti se pak dá určit, jaký způsob hubnutí pro vás bude nejefektivnější, zda na vás více zabere vyšší poměr zeleniny, anebo třeba masa.

Každý to má jinak

Je známo, že někteří lidé dobře reagují na omezení přísunu kalorií, jiným se daří redukovat svou hmotnost prostřednictvím stravy s nízkým podílem příloh a někomu vyhovuje, pokud má poměr jednotlivých živin ve stravě (tedy sacharidů, tuků a bílkovin) vyrovnaný.

Foto: thinkstock

Menší zadek? Jde to i bez liposukce. Chtějte znát svou minulostFoto: thinkstock

„Geneticky je to dáno tím, zda byli našimi předky lovci ze severu, nebo zemědělci z jihu,“ říká Martin Pegner. „Lidé žijící na severu totiž po staletí přijímali stravu bohatou na tuky, jelikož tučného masa měli ve svém okolí dostatek. Naopak na jihu byla zaručena bohatá úroda obilí a jiných plodin, proto byly základem stravy sacharidy. Vaše geny si to zapamatovaly a i v dnešní době mají tak nastavené metabolické vnímání a následné zpracování jednotlivých živin,“ dodává odborník.

Máte-li v předcích lovce, vsaďte více na živočisnou stravu (maso, ryby). Naopak pochází-li vaše rodina z původně zemědělců, sedne vám více rostlinná strava, a tedy hodně zeleniny.

Informace z minulosti

Jak zjistit, co je nejvhodnější právě pro vás? Nutričně-genetickým testem, který pomocí analýzy DNA rozezná metabolický typ. „Po odběru vzorků slin jsou na základě DNA analýzy určeny čtyři klíčové prvky a rozpoznán typ dietního režimu klienta," popisuje výživová specialistka Pavlína Dostalíková.

Foto: thinkstock

Čerstvá zelenina neuškodí žádnému metabolickému typu. Některý ji ale k hubnutí mnoho nepotřebujeFoto: thinkstock

Vy tedy pak dostanete do rukou výsledky, a především komentář a doporučení výživového specialisty. Ten vám na základě vyhodnocení testů připraví jídelníček, doporučí vhodné potraviny i prozradí výživové tipy, které budou šité na míru vašim konkrétním potřebám.

Kde a kolik test stojí peněz?

Metodika určení metabolických typů podle DNA je dostupná v Česku a na Slovensku u řady výživových poradců. Cena analýzy a následného výživového plánu se pohybuje kolem devíti tisíc korun.

Genetické testy jsou již běžnou součástí života. Na jejich základě se zjišťuje pachatel trestného činu, určuje otcovství... a nově díky nim můžete i hubnout!

Co vy na to?

Související témata:
Zemědělci

Načítám