Hlavní obsah

Novinka v léčbě dětské lupénky!

Foto: shutterstock.com

Lupénku můžete mít už od narozeníFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lupénka je onemocnění, které trápí dospělé i děti. Ale máme dobrou zprávu. Právě pro naše nejmenší se objevila zcela nová léčba bez vedlejších účinků. Je totiž založena na bylinném základě...

Článek

Lupénka (psoriáza), to jsou červené skvrny po celém těle, které svědí a zanechávají po sobě šupinky. Jde o jednu z nejúpornějších kožních chorob, které, jestliže u vás už jednou propukla, se velmi těžko zbavujete. A nepostihuje „jen" tělo. Trpí i psychika nemocného, u dítěte obzvlášť (nechce chodit mezi vrstevníky, navštěvovat školu nebo třeba společné pobyty v přírodě).

Nutno také podotknout, že to funguje i opačně - psychika ovlivňuje nemoc samotnou a to, jaké bude její rozšíření.

Léčba lupénky je velmi zdlouhavá. Doposud probíhala hlavně podáváním mastí s kortikosteroidy, které však pro nemocného znamenají množství vedlejších účinků. Ty jsou nebezpečné právě dětem – masti se jim vstřebávají mimořádně dobře, takže i více cítí jejich negativní účinky. Studie, které se účastnilo 203 dětských pacientů, praví, že zcela zhojeno bylo 60 procent pacientů, další pacienti dosáhli částečného zlepšení.

Ale pojďme k naší novince, která dětem pomůže!

Zbavte se lupénky - krok za krokem

Nedávno byl představen nový typ léčby, která neobsahuje kortikoidy, ale funguje na bylinném základě. Jde o přípravky Dr. Michaels, které se testovaly na několika dermatologických pracovištích, jako je například FN Motol nebo Bulovka. Výsledky ukázaly, že léčba těmito prostředky zabírá zejména u chronické lupénky, méně u stavů akutních.

Při léčbě se používají tři různé druhy preparátů – čisticí gel, mast a tělové mléko. Aplikují se ráno a večer, vždy zhruba půl hodiny. Pochopitelně, pokud je zasažené místo větší, musíme se jim věnovat déle. Čisticí gel se používá ráno a večer na navlhčenou pokožku místo mýdla, nechá se působit tři až pět minut a opláchne se. Jestliže je výsev lupénky ve vlasech, používá se každý den místo šamponu. Dále se nanáší mast, která obsahuje ovocné kyseliny, dále oleje z pšeničných klíčků, mandlí, australského čajovníku nebo sezamových semínek. Na závěr každého ošetření se používá tělové mléko – opět ráno a večer, tři až deset minut po aplikaci masti. Celá kúra trvá zhruba šest až osm týdnů, proto je nutné, aby se vaše dítko obrnilo trpělivostí. Neměla by tedy mít žádné vedlejší účinky.

Léčba není zatím proplácena

Protože jde o novinku, není zatím registrovaná jako léčivo na Státním ústavu léčiv. Proto si musíte připravit na každou kúru zhruba dva tisíce korun.

Foto: google.com

Přípravky Dr. Michaels mají dobrou účinnostFoto: google.com

Dosavadní metody léčby lupénky

  • Místní (zevní) léčba kortikosteroidy má zatím nezastupitelné místo v počátečních zánětlivých stadiích lupénky.
  • Standardní metoda je také fototerapie ultrafialovým světlem. Vhodný doplněk je balneoterapie: vanová koupel zesiluje účinky záření. Možná forma balneoterapie je přímořská léčba (thalassoterapie). Pro případy, které nereagují na místní terapii, je vyhrazena celková (systémová) léčba.
  • Poměrně nová léčebná možnost je užívání biologických léků vyrobených pomocí genového inženýrství. Jejich výhoda je v cíleném ovlivnění imunitního systému v konkrétním místě „chyby", která způsobuje „vadnou" reakci organismu, a výrazně méně nežádoucích účinků.
  • I v České republice je také dostupná metoda pomocí rybiček, které pocházejí z termálních pramenů Turecka. Tyto rybky žijí ve vodě teplé 36 ºC. Kvůli vysoké teplotě vody, nemají velký výběr potravy. Živí se tedy odumřelou lidskou kůží, kterou opatrně svými tlamičkami okusují. Při okusování vylučují z tlamiček sekret, který má léčivé účinky.

Jak novinku vidí lékař?

MUDr. Šárka Čapková z dětského kožního oddělení nemocnice v Motole přírodní přípravky k léčbě používá: „V současné době se na základě našich dvouletých zkušeností jeví jako účinnou a bezpečnou alternativou běžných léčebných postupů u dětí i přípravky Dr. Michaelse. Na těle dochází u některých pacientů k prvnímu zlepšení již po 2 týdnech léčby (zbytky ložisek psoriázy přetrvávají nejdéle na dlaních a ploskách nohou), většina dětí se ale vyhojí do 6 - 8 týdnů při pravidelném každodenním ošetření." A dále říká: „Nejvíce nás překvapil rychlý účinek, který vede k brzkému zlepšení a většinou i k úplnému vyhojení, ve vlasech. Je to oblast, která při běžné léčbě reaguje nejhůře. Celkově byla léčba úspěšná u 80 % našich dětských pacientů. Rodiče nemocného dítěte, nebo dospívající pacient však musí přesně dodržet postup ošetření a věnovat léčbě dostatek času ráno i večer."

Tak tedy, vyhrajte nad dětskou lupénkou i vy!

Reklama

Související témata:

Načítám