Hlavní obsah

Novinka v porodech: Nestříhat pupeční šňůru!

Foto: thinkstock

Všechny maminky chtějí pro své dítě to nejlepší. Je to ale opravdu lotosový porod?Foto: thinkstock

Reklama

Lotosový porod! Alternativní způsob porodu, při němž se nepřestřihuje pupeční šňůra a novorozeně je spojeno s vyloučenou placentou i několik dní. Prý jde o návrat k přírodě. Co na to porodníci?

Článek

Novinka v porodech s názvem lotosový porod se šíří především ve Velké Británii a USA. Už o ní ale slyšely i některé české maminky. Na svých webových stránkách o něm informuje například Radha Rosecká Píšová, která tímto způsobem přivedla na svět dvě děti. Je jasné, že na věty typu „návrat k přírodě“ a „to nejlepší pro vaše miminko“ ženy dost často slyší. Jenže…

Jak to funguje

Vše spočívá v tom, že po porodu není dítěti přestřižena pupeční šňůra, ale zůstává s vyloučenou placentou spojeno tak dlouho, dokud se samovolně neoddělí. To ovšem může trvat i několik dní! Do té doby tak maminka nepečuje jen o miminko, ale také o placentu.

Ta bývá zabalena do hedvábí či bavlny, je možné ji i naložit (například do soli). „Pupeční šňůra vysychá většinou třetí den, jen ve vlhkém prostředí, jako třeba na Bali, to může trvat deset dnů. První den je placenta a pupečníková šňůra zcela bez zápachu, druhý a třetí den se objevuje mírný pižmový zápach,“ říká americká propagátorka lotosových porodů, Mary Ceallaigh. K silnému a nepříjemnému aroma prý dochází jen v případě, že je placenta špatně uchována, když je třeba uzavřena v plastové nádobě a podobně. „V tom případě totiž shnije dřív, než stačí vyschnout, a to samozřejmě není dobře,“ vysvětluje Mary Ceallaigh.

Foto: thinkstock

Odborníci jsou proti této novince, z vyloučené placenty prý k miminku už nic neputuje, naopak hrozí například infekceFoto: thinkstock

Podle ní jde o nejpřirozenější způsob, jak přivést na svět dítě, který neskutečně přispívá právě k jeho zdraví. Nepřerušené spojení s placentou údajně snižuje riziko infekce a také se tak zajistí kompletní přenos pupečníkové krve. „Tím, že miminku nepřerušíte oběh krve náhlým přestřižením pupeční šňůry, zajistíte, že k němu doputují všechny potřebné látky, které jsou důležité pro jeho imunitní systém,“ upřesňuje Mary Ceallaigh.

Co na to odborníci

Lotosový porod je extrém, i když základní myšlenka není úplně špatně. I porodníci a gynekologové se shodují v tom, že není dobré s přestřiháváním pupeční šňůry spěchat. „Současným trendem v porodnictví je nespěchat, a pokud matka například nekrvácí, počkat v klidu na odloučení placenty z těla a nechat pupečník dotepat, a pak ho přestřihnout. Ovšem to se děje v řádu minut. To, kolik minerálů a dalších látek se tím do těla dítěte dostane, je spíš akademickou diskusí, ale faktem je, že takto oddělené děti se lépe adaptují,“ říká porodník Michal Koucký.

Foto: thinkstock

Lotosový porod v nemocnici nenabízejí, je to alternativní způsob praktikovaný u domácích porodůFoto: thinkstock

Jenže lotosový porod není o minutách, ale o několika dnech. A to s sebou nese velká rizika. V Británii k tomu vydala prohlášení i organizace porodníků a gynekologů (The Royal College of Obstetricians and Gynecologists – RCOG). „Je tu velké riziko infekce, která se z placenty může rozšířit i na dítě. Po porodu nemá placenta žádný krevní oběh, je to v podstatě mrtvá tkáň, ale obsahuje krev, tudíž je k infekcím obzvláště náchylná,“ uvedl mluvčí RCOG, Patrick O´Brien.

O dalších možných komplikacích informuje i americká lékařka, specialistka v oboru porodnictví a gynekologie, Mara Dinsmoor. „Známy jsou i případy, kdy se kvůli pozdnímu přerušení pupeční šňůry dostalo do těla dítěte až příliš mnoho krve, což způsobilo krevní sraženiny a riziko poškození některých orgánů,“ uvádí.

Co si o téhle novince myslíte?

Reklama

Načítám