Hlavní obsah

Novodobé úzkosti: Spouštějí je sociální sítě!

Foto: Profimedia

Sociální sítě mají mnoho výhod, ale když se to přežene, mají i neblahý vliv na psychikuFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální sítě. Úžasný komunikační prostředek, ale také příčina mnoha psychických obtíží. Úzkostí, které donedávna lidé neznali. A odborníci varují, stát se to může každému!

Článek

Začalo to takzvanou srovnávací úzkostí, které se v angličtině říká zkratkou FOMO (Fear of Missing Out, tedy strach z nedosaženého či zmeškaného). Jde o akutní strach a často neodůvodněné přesvědčení, že každý se má lépe než vy.

Usuzujete to z fotek a statusů, které zveřejňují přátelé na sociálních sítích. „Lidé se začali s přáteli na sociálních sítích srovnávat a začali se tím dostávat do problémů. Jsou popsané i případy lidí, kteří kvůli tomu upadli do depresí a přestali o cokoli usilovat, protože nabyli dojmu, že to stejně nemá cenu, protože ostatní jsou lepší,“ potvrzuje psychoterapeutka Katarína Filasová z Centra pro zvyšování psychické odolnosti (více najdete ve článku Srovnávací úzkost: Proč vás užírá úspěch druhých?).

Jenže z FOMO se vyvinuly další úzkosti. A pokud sociálním sítím holdujete, je dost pravděpodobné, že alespoň v malé míře některou z nich trpíte. Posuďte sami.

FOMOMO – strach, že něco propásnete

Tahle úzkost vás přepadne ve chvíli, kdy se vám vybije telefon, ztratíte ho nebo jste někde, kde není připojení k internetu. Strach, který prožíváte, nepramení z toho, co na sociálních sítích vidíte, ale z toho, co vám uniká. Nejste on-line, tudíž nevidíte fotky ani statusy svých přátel a automaticky předpokládáte, že o něco přicházíte, že oni si užívají, ale bez vás (respektive bez vašeho virtuálního já).

Foto: Profimedia

Lepší je žít reálný život než ten virtuálníFoto: Profimedia

MOMO – strach ze záhadně ztraceného

Tohle je paranoia, kterou pocítíte, když naopak vaši přátelé na sociální sítě nic nepřidávají. Žádné fotky, informace, statusy. Rolujete jejich profily, hledáte jakoukoli stopu jejich existence a jste přesvědčení o tom, že se mají tak skvěle, že ani nemají čas postnout nějakou fotku.

FOJI – strach z připojení

Sice máte svůj profil, ale nic moc na něj nepřidáváte. Ani příliš nekomentujete fotky a statusy svých přátel. Ne že byste byli tak rozumní a umírnění, vy se bojíte. Máte strach, že nebudete dost vtipní, chytří, že vaše fotky se nikomu nebudou líbit a podobně.

BROMO – pocit, že vás přátelé litují

Opět jsme v situaci, kdy se toho na profilech vašich známých moc neděje. A vy jste si usmysleli, že schválně svou zábavu nedokumentují, protože vás litují. Nechtějí, abyste byli smutní z toho, že oni se mají báječně, zatímco vy máte smůlu. Prostě vás mají za chudáčka.

SLOMO – opožděný strach ze zmeškaného

Vy jste spali a všichni ostatní se perfektně bavili. Ráno, když se připojíte, vás zasypou jejich rozesmáté fotky a úchvatné popisy předešlé noci. A vy si vyčítáte, že jste šli spát. Mohli jste také něco podniknout, a mít tak na svém profilu něco zajímavého. Nebo jste si alespoň mohli něco vymyslet.

Foto: Profimedia

Využívejte sociální sítě k získávání zajímavých informací, ale nenechte se jimi pohltitFoto: Profimedia

JOMO – radost ze zmeškaného

Tohle je v podstatě opak předešlých strachů. Vy máte naopak radost z toho, že všichni někde řádí, zatímco vy jste v klidu doma, s dobrou knížkou a šálkem čaje. A nejspíš si uděláte nějaké selfie, abyste to všem nandali. Abyste ukázali, jak jste nad věcí, nejste žádný večírkový maniak, naopak znáte ty „pravé hodnoty“.

Jak z toho ven

Problém je v tom, že lidský mozek pokládá to, co vidí, za realitu. Můžete si tisíckrát říkat, že nejspíš nebudou ti lidé tak spokojení, jak se na fotkách tváří, ale pochybnosti ve vás již hlodají. „Jediné rychlé doporučení, pokud někoho sociální sítě stresují, je přestat na ně chodit,“ tvrdí Katarína Filasová. Nebo se jen zaměřit na to užitečné, co sociální sítě nabízejí. „Že je někde zajímavý koncert, že kamarádi jedou na hory a mají ještě místo v chatě, nebo že se objevila pracovní nabídka,“ radí Katarína Filasová.

Používejte sociální sítě k tomu, abyste mohli žít lepší a zajímavější reálný život, ne abyste žili ten virtuální!

Kolik času trávíte ve virtuálním světě vy?

Reklama

Související témata:

Načítám