Hlavní obsah

Novodobí narcisté: Jsou úspěšní, ale nešťastní!

Foto: Profimedia

Selfie fotky jsou dnes móda, ale také způsob, jak se pochlubit sám sebouFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou posedlí sami sebou, svým vzhledem, svými úspěchy. Křičí je do světa a čekají, že ten z nich padne na zadek. Kdo? Narcisté! Jejich počet neustále roste, a navíc je dnešní společnost vlastně velebí!

Článek

Narcismus samozřejmě existoval vždy, ale nikdy předtím nebyl tolerovanější a podporovanější, než jak je tomu dnes. Díky telefonům s fotoaparátem a kamerou, díky televizním reality show a díky sociálním sítím zažívají narcisté doslova žně. Odborníci dokonce mluví o epidemii narcismu!

Kdo jsou narcisti

Podívejte se třeba na Kim Kardashian. Kudy chodí, tudy fotí sama sebe, svými fotkami zahlcuje sociální sítě, a dokonce nyní vydala knihu složenou výhradně ze svých selfie fotek. A nikdo se nad tím nepozastaví, nikomu to nepřipadá nijak divné, nikdo to nevnímá jako negativní věc.

S narcismem se samozřejmě pojí určité dobré vlastnosti, které se v životě hodí. Jde o lidi s ostrými lokty, se sklony být ve společnosti vůdci, jenže negativa tyto klady většinou převáží.

Narcisté bývají velmi často nesmlouvaví manipulátoři, jsou egocentričtí a mají sklony k agresivitě a k aroganci. Přesto si tohle nikdo neuvědomuje a každý dál a dál na sociálních sítích lajkuje jednu narcistní fotku za druhou, sedí a s nadšením sleduje exhibující narcisty v nějaké televizní reality show. A především mládež má dojem, že takhle je to správně, tohle je ten pravý život, taková by měla být.

Foto: Profimedia

Narcisti sice vypadají jako sebevědomí lvi salónů, ale ve skutečnosti je dost často trápí samotaFoto: Profimedia

Život nanic

Možná to na první pohled vypadá, že tihle lidé žijí snový život. Vypadají skvěle, jsou dokonale oblečení, v práci mnohdy platí za „velká zvířata", jsou ozdobou každého večírku.

Jenže extrémní narcismus jim život spíš komplikuje. Mívají dost velký problém s navázáním trvalého vztahu, protože vydržet s nimi není vůbec snadné. Stejně tak mívají problémy navázat hlubší přátelské vztahy. Mají sice spousty virtuálních kamarádů, ale to nejsou lidé, na které se lze spolehnout.

Ve skutečnosti tak narcisté bývají dost osamělí. Ani jejich sebevědomí není ve skutečnosti tak vysoké, jak by se mohlo zdát. „Vše je vlastně umělé a nepravdivé, jen pro oko krásné a zajímavé,“ říká psycholožka Lucie Mucalová.

Možná i proto mají tendence tuto frustraci z osobního života kompenzovat v práci, proto mají leckdy sklony i k neetickému chování. Jsou to ti, co jdou přes mrtvoly.

Foto: Profimedia

Je vaší životní náplní sbírání lajků na sociálních sítích? Tak to jste nejspíš narcistéFoto: Profimedia

Jsem, či nejsem narcista?

To, že na sobě určité znaky narcismu sledujete, samozřejmě ještě neznamená, že narcista jste.

„Hodně průzkumů vlastně předpokládá, že jakékoli znaky narcismu jsou špatné. V testu třeba na otázku, zda máte rádi své tělo, odpovíte ano, a hned vám začne narůstat počet bodů. Nebo přiznáte, že umíte být asertivní. Ale na tom, být spokojený se svým tělem nebo umět říkat ,ne´, není nic škodlivého,“ vysvětluje psycholog Craig Malkin ve své nové knize Rethinking Narcissism: The Bad – And Suprising Good – About Feeling Special (Přehodnocení narcismu. Špatné a překvapivě dobré věci o pocitu výjimečnosti).

Nicméně velmi špatným znamením je, když kolem sebe nemáte opravdové lidi, vlastně jste jen obklopeni virtuálními přáteli ze sociálních sítí a podobně. Hrozí totiž naprostá závislost na tom být opěvován.

„Narcismus a touha být vidět se může stát opravdu závislostí, jedinou náplní života. Každá vteřina je o kontrole, o pořizování fotek, aby vás viděli ti druzí. Jsou to hodiny a hodiny strávené na sociální síti, kdy každý lajk je osobní výhra,“ varuje Lucie Mucalová. Pokud to takhle je, jediná šance, jak začít žít opravdový život, je práce na sobě samém, ideálně s pomocí odborníka.

Máte ve svém okolí nějakého narcistu? Lze s ním vyjít?

Reklama

Načítám