Hlavní obsah

Novodobí upíři: Vysají z vás energii!

Foto: thinkstock

Vysává vás kolegyně v práci? Poradíme, jak se s ní vypořádat!Foto: thinkstock

Reklama

Máte ve svém okolí člověka, který z vás neustále vysává energii, ale nedokážete si vysvětlit, proč to tak je? Nahlédněte s námi do tajemství lidských upírů. Existují?

Článek

Pojem citového upíra zpopularizoval Albert Bernstein, klinický psycholog a publicista. Upíry nazval ty kolem vás, kteří z vás vysávají sílu, čas a energii. A dává návod, jak je poznáte a jak se jim můžete účinně bránit!

Epidemie upírů

Jeho popis se nijak neliší od upírů, které popisují ezoterici. Ti se navíc domnívají, že nastala doba jakési epidemie upírů, způsobená současnou uspěchanou dobou. Znejistělí lidé, lidé oslabení problémy, hledající záchytné body jistoty a bezpečí, osamocení, ti všichni jsou živnou půdu pro energetické upíry a jejich nenasytilné potřeby. Nevysají z vás krev. Ale dokážou možná ještě něco horšího!

Tváří se jako vy, jsou všude kolem a podle vzhledu je nepoznáte. Uplatňují svou moc v práci (věčně nespokojená kolegyně odnaproti), u vás doma (agresivní a vyčerpávající manžel, pro kterého nikdy nejste dost dobré) i v okruhu nejbližších přátel (věčně nešťastná kamarádka).

Foto: thinkstock

Důležité je vymezit si hranice...Foto: thinkstock

Jak je poznáte?

Charakterizovat jejich povahu nejde; postupně jim nerozumíte, nemají osobnost, jádro povahy jako normální člověk. Jejich nitro je uzpůsobeno jen k tomu, aby si vás získali a vlastnili vaši energii, protože z té jsou živí. Bývají okouzlující, bystří, umí si získat důvěru. Nejraději mají osobní kontakt, fyzickou přítomnost, doteky, dlouhé pohledy do očí.

V jejich přítomnosti jste zpravidla unavení. A když projevíte nějaké emoce? Křík? Pláč? Rozčilení doběla? Oni se právě nakrmili. Většinou vás silně okouzlí nebo znechutí při prvním setkání. Někteří upíři potřebují emoce publika. Dělá jim dobře provokovat, vyvolávat spory, ostré reakce, poštvat jednoho proti druhému. Čím víc naštvání, nadávek, strachu a křiku, tím líp.

Foto: thinkstock

Únava, bez energie... tak vypadají lidé, kteří jsou v kontaktu s novodobými upíryFoto: thinkstock

Jak na upíry?

Každý je někdy upírek – také se občas svěřujete například kamarádce s trápením, obavami. Rozdíl je, že je to na chvíli. Upír se vyznačuje stálostí – nikdy se nepřestane pro něco trápit a hledat oporu právě u vás.

Co s tím? Chodí za vámi přítel a pořád si stěžuje? Stanovte hranice, za které upíra nepustíte. Udržujte vztahy s dalšími lidmi a nedávejte najevo emoce jako pláč a smích. Můžete je občas i pochválit. Najdou si jinou oběť.

Je upírem váš šéf, pro kterého není vaše práce nikdy dost dobrá? Nesnažte se udřít k smrti, nikdy nebude stačit, co děláte. Zeptejte se ho na cíl, na výsledek, na termín. Nic víc.

Jedná se o sebestředného partnera, který upřednostňuje jen svoje potřeby? Než začnete mluvit, přesně si ujasněte, co od něj chcete. Nenechte se zmást a trvejte na svém. Umí ve vás vyvolat pocit, že jste „nej“, bývá mistr ve svádění. Vy se ocitáte v neuvěřitelných výškách, ale i pádech. A on z vašich zmatených pocitů žije. Nic nepomohlo? Přerušte kontakt, útěk je také vítězství.

Při náhodném styku s upírem si kolem sebe představte bublinu nebo si překřižte ruce, nohy, prsty, pomůže i bílá barva (oblečení, byť třeba jen spodní prádlo). Neudržujte oční kontakt, naopak. Pomůžete si tak zachovat potřebný odstup.

A jaké jsou vaše zkušenosti z lidskými upíry? Dokázali jste jim vzdorovat, nebo jste bláhově podlehli?

Reklama

Související témata:

Načítám