Hlavní obsah

Obklady 2010: Luxus a barvy

Foto: RAKO

Keramika se vzhledem dřevaFoto: RAKO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neodmyslitelně patří k našemu bydlení – bez obkladů a dlažby se neobejdeme v kuchyni ani koupelně, ti odvážnější je mají třeba i v ložnici. A podobně jako vzor látky pozvedne nebo naopak zcela zkazí krásu šatů, stejně tak dokážou obklady vylepšit nebo zkazit interiér.

Článek

Ten trend můžeme zaznamenat v bydlení celkově – také u obkladů končí období minimalismu a v módě jsou barvy, velké vzory, kterým vládnou hlavně květiny. Své místo mezi novinkami mají i napodobeniny dřeva. Na první pohled velmi často nepoznáme, zda jde o pravé dřevo nebo jeho imitaci.

Všeho moc škodí!

Velké květiny či jiné vzory stejně jako barvy jsou samy o sobě velmi zdobné. „V současné době se těší oblibě celoplošné dekorace à la tapeta. A podobně jako tapeta i dekorované obklady mohou ozdobit například jednu stěnu, zatímco ostatní plochy zůstávají zpravidla jednobarevné,“ říká Marek Vráblík, designér značky RAKO.

Podle toho, jakého optického efektu chceme dosáhnout, klademe motiv buď v horizontálním, nebo vertikálním směru. U mnoha obkladů navazuje v obou směrech. Pokud nám vzor směřuje nahoru, prostor se tak opticky zvýší, naopak u horizontálního kladení se opticky rozšiřuje. Ale pozor! Do takového prostoru už nepatří další ozdoby.

„Z místností tak mizí takové dekorace, jako jsou listely, tedy proužky, lišty a podobně,“ popisuje Kurosch Afchani ze společnosti Villeroy & Boch. Pokud si přece jen někdo zdobný prvek přeje, zpravidla se volí třeba kombinace několika formátů obkladů, které ale pocházejí z jedné série.

Foto: RAKO

Módní trendy v obkladech nejsou nudnéFoto: RAKO

Barvy: trendy nebo klasika

Módní trendy se samozřejmě prosazují v barevnosti, kde lze mezi novinkami najít množství kolekcí v letos tolik propagovaných odstínech modré, fialové, růžové či červené. Ovšem firmy ví, že koupelnu nebo dlažbu člověk nemění po pěti nebo deseti letech. A tomu přizpůsobují i svou nabídku.

„I letos, stejně jako v posledních zhruba pět a dvaceti letech, kdy tento trend trvá, vychází barevnost kolekcí z odstínů země a půdy. Vládnou jim tedy béžová, krémová, hnědá, grafitová či odstíny bílé,“ popisuje novou kolekci Keraben Igor Tichý. Právě světle hnědé a béžové koupelny patří stále k nejžádanějším. Ovšem i když barevnost zůstává, prostor můžeme oživit novými rozměry – letos jsou to třeba dlaždice v méně tradiční velikosti 25 x 70 centimetrů.

Dřevo se hodí i do koupelny

Stále širší je i nabídka obkladů a dlažeb imitující dřevo. Kromě klasických „prken“ o velikosti například 120 x 30 cm se nyní objevuje novinka – imitace dřevěné mozaiky. Dlaždice o velikosti 30 x 30 centimetrů jsou „nařízlé“ do pruhů. Tento dekor dává prostor pro originální řešení prostoru. „Z jednoho typu dlažce lze docílit dvou zajímavých efektů – buď je mozaika pokládána pouze jedním směrem, kdy jdou pruhy vodorovně nebo svisle, nebo lze každý druhý díl otočit o devadesát stupňů a vzniknou tak zajímavé čtverce v rozměrech 60 x 60 centimetrů, “ popisuje Marek Vráblík.

Keramika imitující dřevo je ideální hlavně pro ty, kdo se bojí použít do koupelny to pravé, neboť mají strach, že by jim ve vlhkém prostředí podlaha brzo „odešla“. Ale čím jsou imitace dokonalejší, tím je jejich použití širší. Proč si nepořídit takovou dlažbu třeba do obýváku? Ve spojení s podlahovým topením je teplá a zároveň nezničitelná. Navíc se snadno uklízí. Není se tedy čeho bát.

Budete letos těmi odvážnými právě vy?

Související témata:

Načítám