Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Sezona rajčat pomalu začíná, a tak je na čase připravit vynikající rajčatový koláč. Pusťte se s námi do toho!

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
28 cm průměr formy
  • 250 g listového těsta
    1
  • 6 ks rajčat
  • 1 ks lilku
  • 1 ks žluté papriky
  • 3 plátky světlého toastového chleba
    1
    7
  • 3 lžíce parmazánu
    7
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 hrst kešu
    8
  • 1 hrst listové petržele
  • 1/2 lžíce másla
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Rajčata rozpulte a vydlabejte dužinu. Lilek nakrájejte na kostičky a dejte ho zvolna opékat na rozehřátou pánev s olivovým olejem. Když se zatáhne, přidejte nasekaný česnek a papriku pokrájenou na kostičky.

02.

Když paprika změkne, oheň vypněte a do směsi přidejte parmezán, posekanou petržel a toastový chleba rozmixovaný najemno, osolte a opepřete. Směsí naplňte půlky rajčat až po okraj.

03.

Do koláčové formy dejte pečicí papír, formu vymažte máslem a její dno vysypte ořechy. Do formy rovnoměrně rozložte rajčata řezem vzhůru, celou formu překryjte vyváleným listovým těstem a propíchejte vidličkou. Koláč dejte péct, do trouby na 200 °C, dozlatova. Hned po upečení jej překlopte na talíř a vlažný podávejte.

Obrácený koláč lze snadno připravit i na sladko.

Související témata:

Načítám