Hlavní obsah

Očima padesátky Kateřiny Cajthamlové: Jedu šesté gumy a nemůžu si stěžovat!

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Foto: ilustrace Lenka Samešová

Reklama

Moje milá přítelkyně Lucie si takhle jednou plánovala dovolenou, a protože je odpovědná a nechtěla, aby se oči padesátky odmlčely (mohou se oči odmlčet?), požádala mne, abych napsala něco za sebe. Protože ještě mohu. Šedesát mi totiž bude až za pár dní.

Článek

Je to velká čest, zastoupit Lucii. Tak tu sedím s prázdnou hlavou a uvažuji, co za geniální nápady jsem měla tehdy, když jsem jí záskok slibovala. Něco o tom, že jako malé mi přišly padesátnice jako zchátralé stařenky, zatímco dnes si říkám, jak to těm mladicím sluší? Ostatně Božena Němcová popisovala v Babičce třiapadesátiletou bělovlasou stařenku, která krátce nato zemřela. A dnes mají padesátnice někdy i dítka mladšího školního věku, která by paní Panklová považovala za svá vnoučata.

Jako malá jsem se těšila, až budu mít občanku, abych mohla jezdit na mopedu, až budu dospělá, abych si s klukama mohla zajít na pivo, až budu mít po vysoké a budu vydělávat vlastní peníze. Přitom jsem slyšela svou maminku, jak mi říkala, že po třicítce už to není jako zamlada. Měla jsem ale také babičku, která tvrdila, že život začíná po padesátce, až děti vylétnou z hnízda. Ale musíme být prý moudré. „Jak se to dělá, babi?“ Nu, na to si každý musí přijít sám. „Hm, tak tedy dík, babi.“ Moudře mlčela a moudře pokývala hlavou. To jí bylo o rok méně, než je teď mně. A léta běží, vážení a já jedu ty pověstné šesté gumy a život je opravdu lepší. Jsem svou paní. Nemusím vodit děti do školy a taky nehrozí, že bych vůbec ještě nějaké děti měla. Čas oponou trhnul a má hormonální produkce ustala. A s ní ustaly i výkyvy chutí na sladké – od ovulace k menstruaci se mi dřív zvyšovala bazální teplota, teď se mi zvýší jen vzteky nebo v sauně. S výkyvy ženských hormonů se kdysi snoubily i výkyvy emocí - první týden cyklu plánování a flirtování, pak dva týdny starostí, pečování a pocitu, že bych měla uklidit, navařit, ještě zajít za příbuznými, ke kadeřnici a vůbec, dělám všechno správně? A poslední týden cyklu mírné deprese a bolesti břicha. To vše je za mnou.

Ocitla jsem se ve třetím období života ženy a je mi báječně. Vy ta tři období neznáte? Matriarchální společnosti mají tři sudičky/bohyně reprezentující pannu, matku a stařenu. Řekové mají pro tyto tři stádia ženy panenskou Dianu, stoprsou moudrou matku Athénu a starce Urana (dřív to prý také bývala žena). A dnes? Je to jako v jednom vtipu: V holčičkovském období slýcháme „ty jsi ale šikovná a roztomilá“, v druhém, náctiletém a dospělém, „ty jsi zase drzá“ a „co bude k večeři?“ a v tom třetím „vypadáte výborně!“. To poslední se poslouchá moc hezky. Tak, milé dámy, sobě i vám šťastných padesát plus přeji, vypadáte výborně!

Takže milé dámy, bez ohledu na to, kolik vám je, se nezapomeňte dnes podívat do zrcadla a říct si, že vypadáte výborně. Příští týden se můžete těšit na fejeton Terezy Maxové. A pokud by vám náhodou chyběla Lucie Šilhová, poslouchejte každou středu v 11:00 její podcast MUDr.ování. Nejen na Proženy.cz, ale i na Podcasty.cz, Spotify a Apple Podcasts.

Autorka dnešního fejetonu Kateřina Cajthamlová je internistka a psychoterapeutka. Veřejnosti je je známá jako popularizátorka zodpovědného přístupu k životu a zdravého životního stylu. Moderovala několik úspěšných televizních pořadů (Jste to, co jíte, DoktorKA), spolupracuje s mnoha časopisy, napsala několik knih. Na poslední, která pod názvem Zázraky jsou logické vyšla vloni, spolupracovala s Lucií Šilhovou.

---

Letní edice Očima padesátky aneb Jak to vidí další české padesátnice bude vycházet osm týdnů. V jejich průběhu se na tomto místě potkáte s modelkou Terezou Maxovou, herečkami Kamilou Špráchalovou a Nelou Boudovou, moderátorkou Ester Janečkovou, novinářkou Markétou Grosmanovou a spisovatelkami Martinou Formanovou a Lidmilou Kábrtovou. Od 29. srpna pro vás bude svoje postřehy psát opět Lucie Šilhová.

Reklama

Načítám