Hlavní obsah

Očkování proti HPV, 1. díl – Víte vše?

Foto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Informujte se o očkování dívek a chlapců proti rakovině způsobené HPVFoto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

HPV je nejčastěji přenosná infekce, která se šíří intimním kontaktem. S HPV neboli lidským papilomavirem se nejčastěji spojuje rakovina děložního čípku. Není to však jediné onemocnění, které může způsobit.

Článek

Ačkoli je rakovina děložního čípku dostatečným důvodem k očkování, nezapomínejme ani na ostatní onemocnění, která může vir HPV způsobit. U dívek to může být rakovina vulvy, rakovina vaginy a stejně jako u chlapců je ohrožuje také rakovina řitního otvoru. V případě těchto druhů rakoviny navíc neexistuje žádný screeningový program, který by problém včas rozeznal.

Dalším, sice nezhoubným, ale velmi nepříjemným onemocněním pro obě pohlaví, mohou být genitální bradavice, které ročně postihují 400 tisíc žen i mužů v Evropě. Jejich léčba je náročná, zdlouhavá a často mohou způsobit také psychické a sociální problémy.

Kdy je nejlepší čas na očkování?

K očkování by mělo dojít v dostatečném předstihu před prvním možným setkáním s virem, tedy před prvním intimním kontaktem s druhou osobou. Nejlepší čas na očkování proti HPV je tedy před zahájením sexuálního života. Očkovat je možné už od devíti let, v ČR je doporučeným věkem pro očkování 13 let. V tomto věku je očkování dívek i chlapců podporováno státem a hrazeno ze zdravotního pojištění.

Jak jsou na tom vakcíny s bezpečností?

Nejčastějším strašákem očkování proti HPV je otázka bezpečnosti a obavy z nežádoucích účinků. V první řadě je třeba zmínit, že vakcíny neobsahují živé viry. Vyrábějí se metodami genetického inženýrství. Nejde o oslabené či mrtvé viry, ale pouze o jejich napodobeniny, vakcíny tedy nemohou v žádném případě způsobit onemocnění, proti kterým mají chránit.

Reakce po očkování jsou obdobné jako při jakémkoli jiném očkování. Nejčastěji se objevuje bolest, zarudnutí nebo otok v místě vpichu či bolest hlavy.

Bezpečnost očkovacích vakcín proti HPV neustále přísně sleduje a opakovaně deklaruje Světová zdravotnická organizace (WHO). Vakcínami proti lidským papilomavirům neboli HPV se ve světě očkuje už od roku 2006 a celosvětově bylo aplikováno již více než 270 milionů dávek.

Hledejte si podložené informace o očkování a ověřujte si jejich správnost. Dotazy ohledně očkování vám zodpoví váš praktický lékař pro děti a dorost a dále můžete informace čerpat z následujících ověřených zdrojů.

Důvěryhodné zdroje

Spolehlivé informace o očkování naleznete zde.

Foto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Více o očkování proti HPV se dozvíte na důvěryhodných zdrojích a v našem seriáluFoto: Merck Sharp & Dohme s.r.o.

Reklama

Načítám