Hlavní obsah

Octomilky a moli: Jak je doma porazit? Známe účinné zbraně!

Foto: Thinkstock

Osídlilo vaši kuchyň hejno octomilek? Poradíme, co s nimiFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikoho nenechá chladným, když se ve dveřích skříně nebo spíže potká s molem nebo když se z mísy ovoce na stole zvedne hejno octomilek. Jak se těchto nevítaných spolubydlících zbavit?

Článek

Ať je to mol nebo octomilka, vždy by vás měla donutit k pořádnému úklidu a boji či prevenci. Abyste byli pro takový případ dostatečně vybaveni informacemi, nabízíme pár rad.

Šatní moli

Pokud nechcete riskovat, že vaše svetry začnou být víc děrované, než pletařka zamýšlela, měli byste co nejdřív po setkání s molem řádně uklidit skříně. Nebezpečný totiž není ten motýlek, kterého dřív nebo později zaplácnete a uděláte si kvůli němu flek na nejviditelnějším místě stěny. Těmi pravými záškodníky jsou jeho larvy.

Jak se bránit:

  • Moli mají rádi tmavá, vlhčí a nevětraná místa a klid, takže nejlepší je skříně pořádně provětrat – a dělejte to pravidelně, tak jednou za měsíc.
  • Nikdy neukládejte do skříně prádlo špinavé – to mají moli nejraději.
  • Sezonní oblečení dejte do plastového, klidně vakuového pytle.
  • Jako prevenci dejte do skříně lapače molů – ideálně ty s přírodními feromony.
  • Odpudí je vůně – naštěstí pro nás velmi příjemné, čili levandule, skořice, citrusové plody, rozmarýn. Dobře fungují i listy ořešáku, pelyněk, vůně květinového mýdla nebo tabáku. Dejte je do sáčků, které můžete zavěsit na ramínka, do kapes obleků můžete dát hřebíček. Zmíněné bylinky a listy si můžete nasušit sami. Z citrusů lze použít nasušenou kůru, ale i esenciální olej s jejich vůní, který kápnete například na kapesník. Ten lze položit nebo pověsit do skříně. Z něj můžete pouhým svázáním vytvořit i uzlík plný bylinek nebo sušeného listí.

Přípravky proti šatním molům

Foto: archiv firem

Popisek: Na foto (zleva): Biolit Plus M Gel s vůní levandule - háčky proti molům a roztočům odpuzují a hubí po 4 měsíce, stojí 75 Kč. Účinnou látkou přípravku MOL – K.O. je přírodní levandulový olej a jiné oleje, cena 45 Kč. Kolíčky Orion Fragrance proti molům Levandule můžete pověsit do skříně, 2 ks za 69 KčFoto: archiv firem

Moli potravinoví

Stačí, když si přinesete z obchodu napadený sáček s moukou nebo strouhankou, a jsou s vámi. Když už se stane mol vaším hostem, je velmi problematické se ho zbavit. Vezme totiž za vděk čímkoli – těstovinami, sušenými houbami, ale pustí se klidně i do čokolády.

Jak se bránit:

  • Všechny potraviny, ve kterých pak najdete pavučinky nebo jiné stopy, je zapotřebí vyhodit.
  • Vykliďte spíž, vymyjte dózy a nenechávejte nic volně nebo v otevřených sáčcích.
  • Prostor spíže dobře vymyjte, ideálně vodou s trochou čpavku.
  • Problematické potraviny, tedy mouku, nebo strouhanku před uskladněním ideálně přesejte nebo nechejte několik minut v troubě vyhřáté na 90 °C či přes noc v mrazáku. Funguje i vložit zavřené zakoupené sáčky do mikrovlnky a zapnout ji na dobu asi 8 vteřin.
  • Dejte do spíže lapače molů – ideálně jen s přírodními feromony.

Přípravky proti potravinovým molům

Foto: archiv firem

Popisek: Na foto (zleva): Effect Lapač potravinových molů neobsahuje insekticidy a působí 3 měsíce. Cena 78 Kč. Oboustranně lepicí pás papíru obsahující účinnou látku – feromon. Mololapka Ferokap funguje na samce zavíječe skladištního, moučného, datlového a paprikového. Cena 9,90 Kč. Lepová past – Pagoda s feromonem v lepidle funguje na na potravinové moly a zvládne plochu asi 50 metrů čtverečních. Cena 17 KčFoto: archiv firem

Octomilky

Pach nahnilého nebo kyselého cítí na velkou vzdálenost a nelení se na ni slétnout z okolí. Je tedy skoro nemožné se jim ubránit. Ve spojení s jejich schopností se raketově množit je pak o všudypřítomné hejno malých otravů postaráno. Kromě toho, že jsou protivné už svou přítomností, mohou přenášet plísně a kvasinky na všechno, nač sednou, tedy na čerstvě upečený koláč, pivo, sklenici vína…

Jak se bránit:

  • Nejlepší a téměř nemožné je nenechávat volně nic, co by je přilákalo – tedy ovoce, šťávu, pivo, ale i odpadkový koš.
  • Můžete si také vyrobit domácí lapač. „Stačí plastová láhev a v ní ovocná šťáva, ocet nebo sirup. Octomilky jejich vůni neodolají a utopí se," radí Tomáš Labus, majitel firmy Deratizace Labus.
  • Octomilek se můžete zbavit i běžným postřikem proti hmyzu. „Buďte ale opatrní, jako vždy při použití chemie poblíž potravin," říká Marek Špacír z firmy Adera.
  • Okamžitou metodou je vzít vysavač a ty, které uvidíte, vysát, ale spíš si zchladíte žáhu, než byste vyřešili jejich výskyt.
  • Jestliže najdete mušky i kolem pokojových rostlin, zmírněte jejich zálivku a nechejte zeminu proschnout.

Přípravky proti octomilkám

Foto: archiv firem

Popisek: Na foto (zleva): Biolit jablíčko je lapač speciálně určen pro vinné, ovocné nebo octové mušky. Neobsahuje insekticidy, funguje 1 měsíc. Cena: 103 Kč. Catch slunečnice nalepíte na okno, funguje na mouchy i octomilky, v balení 2 kusy za 65 Kč. Lapač octových mušek Propher je účinný 6–8 týdnů. Cena 55 KčFoto: archiv firem

Máte nějaký vlastní trik, jak se těchto škůdců zbavit? Rozhodně nám ho napište!

Související témata:

Načítám