Hlavní obsah

Oddělené byty po 30 letech manželství? Je to prý romantika!

Foto: Profimedia

Manželství musí v různých obdobích čelit všemožným výzvám, změnám a problémům. Odchod dětí z domu je jedním z příkladůFoto: Profimedia

Reklama

Jsou spolu přes 30 let, vychovali dvě děti, vždy vše zvládli. Ale nyní se rozhodli žít každý sám ve svém vlastním bytě. Ne proto, že by už spolu být nechtěli, právě naopak. Randí jako zamlada!

Článek

Marie (59) a Milan (65) mají již dospělé děti, které se před nějakým časem osamostatnily. A oni se rozhodli své soužití zcela změnit. Prodali dům a koupili dva menší byty. Nežijí již tedy spolu, ale každý ve svém. „Samozřejmě všechny napadlo, že se rozcházíme, že jsme neustáli odchod dětí, ale je to přesně naopak. My se rozhodli vrátit do časů, kdy jsme se poznali a prožívali to nejhezčí a nejromantičtější období,“ vysvětluje Marie.

A tak sice nežijí pod jednou střechou, ale vídají se téměř denně, chodí na romantické večeře, do divadla, na procházky. „Je to úžasné. Těšíme se na sebe, užíváme každou společnou chvilku, i sexuální život se nám výrazně zlepšil,“ libuje si Marie.

Našli tedy tihle manželé recept na to, jak oživit vztah po třiceti letech? Jak zvládnout odchod dětí z domova a užívat si sexy romantickou lásku, i když vám dávno není dvacet? Nebo má tohle uspořádání i určitá rizika?

Když jsou děti fuč

Osamostatnění dětí, které pro vás a pro partnera mnoho let znamenaly to zásadní ve vašem životě, je určitě těžké pro každé rodiče. Ovšem každý se k němu staví jinak. „Někdo prožívá smutek, jiným rodičům se ale otevírají nové příležitosti, na které doposud nebyl čas nebo třeba peníze,“ říká terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Foto: Profimedia

Oddělené byty a romantické schůzky? Může to do vztahu vnést novou jiskru, otázka je, na jak dlouhoFoto: Profimedia

Odborníci se shodují, že obvykle je to těžká chvíle, změna, na kterou je potřeba si zvyknout. A nové impulsy, které to prázdno vyplní, jsou jedině kladem. Tohle nové uspořádání může do dlouholetého manželství přinést uhasínající jiskru, novou náplň, díky níž nepřítomnost dětí tolik nebolí. „Znám páry, kterým to přineslo mnoho pozitivního. Víc těšení se na sebe, vzájemná vzácnost, mnoho nových vzruchů a zážitků,“ potvrzuje Lucie Mucalová. Je to nejspíš lepší než sedět doma na gauči, stýskat si a vzniklou frustraci uvolňovat třeba hádkami s partnerem.

Rizika jsou

Rozhodně ale nelze říct, že je tohle univerzální návod, který bude fungovat vždy a u každého páru. Navíc, přestože je tu řada pozitiv, jsou tu i rizika. A ne malá!

„Já osobně si myslím, že je tento krok pouhým útěkem od problémů.Dlouhodobý vztah totiž nelze restartovat na začátek, partneři musí počítat, že v každé etapě vztahu přicházejí různé výzvy, které je potřeba řešit,“ tvrdí koučka partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá. Vztah podle ní může být romantický a plný zážitků, i když spolu daní dva lidé žijí.

Foto: Profimedia

Taková zamilovaná esemeska od manžela, s nímž jste třeba 25 let? To je něco!Foto: Profimedia

Navíc dost často se stává, že tahle nová jiskra nemá dlouhého trvání. Je to jen počáteční nadšení z něčeho nového a neokoukaného. „Někteří lidé se odděleným bydlením postupně odcizí. Najednou má každý víc svůj program, vrací se do svého a nemusí své plány a potřeby ladit s tím druhým, každý se najednou víc věnuje sobě,“ varuje Lucie Mucalová. Najednou nejsou jeden pár, ale dva jedinci kráčející po svých vlastních cestách.

Bývá to pozvolné, vlastně si ho ani nemusíte všimnout. Zpočátku je tam vzrušení, randění, romantika, jednoduše samé plusy. Ale i tohle se vám může po čase omrzet, večeře při svíčkách už vás jednoduše ze židle nezvedne. Raději si vyrazíte třeba s kamarádkami do baru nebo si doma pustíte film, na který by se váš partner stejně dívat nechtěl. Vlastně začnete být sobečtější a sobečtější, víc a víc budete myslet jen na sebe. A to je pro vztah velmi nebezpečné.

Co si o tom myslíte? Dovedete si to představit?

Reklama

Související témata:

Načítám