Hlavní obsah

Odhalte špatnou kamarádku!

Foto: Thinkstock

Nemá její kamarádství postranní úmysly?Foto: Thinkstock

Reklama

Najít opravdu dobrou kamarádku nemusí být snadné. O něco jednodušší je to možná na vesnici a v malých městech, kde se lidé znají třeba od narození. Ale co když žijete ve velkoměstě, kde prakticky nikoho neznáte jinak než profesně? Jak odhalit, zda to s vámi dotyčná myslí upřímně přátelsky? Přinášíme deset rad, podle nichž falešnou kamarádku prokouknete!

Článek

Opravdové přátelství nezničí nic, ani žádný partner. Podle psycholožky Jarmily Vaňkové ale není vůbec jednoduché rozpoznat, která z vašich kamarádek to s vámi myslí vážně a která vás jen využívá. „Vždy to trvá delší dobu, než odhalíte, se kterou kamarádkou si nejlépe osobně sedíte. Důležité je, abyste sdílely podobné názory, zájmy a jedna druhé důvěřovala. Lze to trochu přirovnat k partnerskému vztahu. Zajímavostí ale je, že kvalitní přátelství bývá u dospělých žen stabilnější než partnerské vztahy,“ vysvětluje psycholožka. A aby se vám ta pravá kamarádka rozpoznávala co nejlépe, připravili jsme pro vás desatero vlastností, které by rozhodně mít neměla.

1. Pomlouvá vás

Pokud se s vámi z neznámého důvodu začíná více kamarádit osoba, o které z několika jiných zdrojů víte, že vás za zády pomlouvá anebo nahlas spekuluje o tom, zda věci, které děláte, nejsou náhodou špatné, nemá cenu s ní ztrácet čas. Pravá kamarádka bude stát vždy na vaší straně. A případný nesouhlas s tím, co děláte, bude rozebírat s vámi, nikoli s cizími.

2. Vykašlala se na vás v nouzi

Rozešel se s vámi přítel, máte splín a potřebujete se někomu vybrečet na rameni, ale vaše „nejlepší kamarádka“ je zrovna unavená nebo se jí prostě nechce se s vámi vidět? Pokud se tak stane jednou, lze to pochopit. Ale jestli je unavená pokaždé, když potřebujete její psychickou oporu, nebude vaše přátelství tím pravým.

3. Neumí mlčet

Jestli se jí důvěrně svěříte s nějakým prohřeškem (anebo třeba i s tím, že tajně milujete společného známého), neměla by se tahle informace nikdy dostat k nikomu třetímu. Pokud tuhle zásadu kamarádka nerespektuje, nemá smysl se jí už s ničím dalším svěřovat.

4. Přebírá kamarádkám partnery

Dobré přátelství nezničí žádný muž. Zradit přítelkyni jen proto, že toužíte po jejím příteli, je špatně. Pokud na přebírání partnerů trpí i vaše kamarádka, měla byste být obezřetná, protože obětí jejich záletů se brzo může stát i váš partner. Raději ji se svým přítelem vůbec neseznamujte. A najděte si jinou opravdovou kamarádku.

5. Zajímá ji jen vaše profese

Jestli jste nabyla dojmu, že se s vámi dokáže bavit pouze o jediné věci, bude nejspíše někde chyba. Pokud ji navíc zajímá především vaše zaměstnání, případně to, zda byste jí nemohla pomoci k lepšímu místu či přivýdělku, je jasné, že tady o kamarádství nejde. Podobně jako dělají některé ženy kariéru „přes postel“, zkoušejí to jiné zase „přes kamarádství“.

6. Lže v drobnostech

Říká, že chodí s cizincem, přitom její nový objev je Lojza z vedlejší vesnice? Byla údajně u moře tři týdny a vy jste ji už po čtrnácti dnech potkala ve městě? Nakupuje prý jen ve značkových obchodech, ale má na sobě stejné tričko, které viselo u stánku na tržnici? Pak má tato osoba zřejmě problém s pravdomluvností. Jakmile si upravuje takto nepodstatné věci, bude vám lhát i v tom podstatném.

7. Nikdy nepřizná chybu

Máte pocit, že osoba, která by se ráda pasovala na pozici vaší nejlepší přítelkyně, je dokonalá a neomylná? Takový člověk neexistuje. A pokud kamarádka nikdy nepřizná chybu, nebude to ani tak jejím vysokým sebevědomím jako tím, že se chce nad vás povyšovat. Vy se vyplakáváte z chyb, ale ona nikdy podobnou blbost neudělala? Nevěřte tomu, je to jen její hra na dokonalou.

8. Chce být jako vy

Nosí podobné oblečení jako vy? Obarvila se na tmavé vlasy krátce poté, co jste i vy takto změnila účes? Jede s přítelem na hory, stejně tak, jako to plánujete vy? Nějaké shody se samozřejmě mezi dobrými kamarádkami najdou, i jistá inspirace je přípustná. Pokud ale začne přebírat i vaši slovní zásobu, způsoby chování, oblékání a vizáže, věřte, že to už překračuje únosnou mez. Daná osoba vás potřebuje spíše jako vzor pro sebe. Nedokáže vám být oporou, když budete potřebovat, protože ona sama je na vás závislá.

9. Mluví jen o sobě

Jestli se kamarádíte s ženou, která sice dokáže bravurně vykládat své příhody, ale neumí naslouchat tomu, jak vy si vyléváte srdíčko, nebo přehlíží vaše nadávky na nesnesitelného šéfa v práci, nejedná se o pravou kamarádku. Ta skutečná totiž dokáže nejen vyprávět a bavit vás svými příhodami, ale také umí naslouchat. To je mnohdy důležitější než cokoli jiného.

10. O všem rozhoduje sama

Jdete spolu na víno a ona vybere místo. Chcete na společnou dovolenou, ale ona určí lokaci. Rozhodnete se, že si zajdete zaplavat, ale ona chce do toho bazénu, který má nejblíže? Pokud je podobně nastavena i vaše kamarádka, věřte, že máte co do činění se sobcem.

Podle psycholožky Vaňkové se nejlepší přítelkyně umí přizpůsobit, umí mlčet a nepotřebuje se před vámi vytahovat. „Jakmile u nějaké z vašich kamarádek zpozorujete některou z výše uvedených vlastností, buďte obezřetná. Každý může mít někdy špatnou náladu, každý může chybovat. Ale pokud vás kamarádka několikrát zklame, měla byste jednat stejně tak razantně, jako by vás třeba přítel podvedl. Kamarádství ukončete anebo ho přestaňte brát vážně, méně se svěřujte a nechte ho takříkajíc vyšumět,“ doplnila Vaňková.

Máte i vy nějaký recept nebo metodu, podle níž lze odhalit neférovou kamarádku? Podělte se o vlastní zkušenosti a napište nám na info@prozeny.cz

Reklama

Načítám