Hlavní obsah

Koláč z odpalovaného těsta

Hodnocení:
(11)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Jak se odpalují mraky? To máte tak.... Potřebujete máslo, hladkou mouku a cukr. A co dál? Tohle je recept na báječnou dobrotu!

Ingredience pro:
1 plech
Na těsto
  • 100 ml vlažné vody
  • 100 g másla
  • 100 g 100% tuku na pečení
  • 200 g hladké mouky
  • 6 vajec
  • sůl
Na krém
  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 200 g cukru moučka
Článek

Postup

Krok 1: Základem této dobroty je odpalované těsto. V hrnci smíchejte vodu, máslo, tuk a sůl a přiveďte až k varu. Přisypte mouku a míchejte, dokud vám neupadne ruka (dělám si srandu, stačí tak 3 minuty…). Nechte vychladnout, vezměte ruční šlehač a do hmoty vmíchejte postupně všechna vejce. Hotové těsto rozetřete na dva plechy vymazané tukem. Půjde to ztuha, půjde to těžko, bude se vám trhat, ale s trochou trpělivosti to zvládnete.

Krok 2: Poté zatopte v troubě, co to jde – ideálně na 240 stupňů Celsia, a obojí prudce pečte asi 12 minut. Vyjměte z trouby, nechte vychladnout a přichystejte si krém.

Krok 3: V kastrůlku ohřejte mléko, přidejte žloutky, vanilkový cukr, polohrubou mouku a velmi krátce povařte. Nechte vychladnout a hmotu vyšlehejte s cukrem a máslem. Krémem pak potřete jeden upečený základ, přiklopte druhým a máte hotovo!

Pokud se stále odpalovaného těsta obáváte, podívejte se na naše tipy pro domácí cukrářky a těsto se vám určitě povede.

ynezorPumanzeSaNyknalC