Hlavní obsah

Odvaha se vyplácí. Majitel si sám navrhl minimalistický interiér!

Foto: archiv firmy Luxusní povrchy (13x)

Minimalistická vila drží stylovou čistotu zvenku i zevnitřFoto: archiv firmy Luxusní povrchy (13x)

Reklama

Navštivte s námi moderní interiér, kde majitel sám brilantně zpracoval téma purismu a citlivě zkombinoval designový nábytek s novými technologiemi. A vše je na platformě pohledové betonové plochy.

Článek

Když se majitel rozhodoval o řešení interiéru svého nově postaveného domu, jednoznačně měl na mysli minimalisticky vyjádřenou čistotu a jednoduchost. Žádný z oslovených designérů ale nedokázal jeho náročné představy uspokojivě zhostit, proto se nakonec rozhodl návrh realizovat sám, a vyplatilo se.

Čisté formy i materiály

Hlavní myšlenkou, vycházející z projektu budovy, byla inspirace předválečným stylem Bauhaus. Oproti tomuto směru ale majitel přidal kontrastní prvky, jako jsou křišťálové lustry nebo zdobená zrcadla. Je zajímavé, jak zde tyto protiklady skvěle fungují a doplňují se.

Hlavní slovo ale mají sklo, kov a kůže ve své prvoplánové podobě a platformou jim je beton. Ten se v tomto interiéru objevuje prakticky všude, ložnici a koupelnu nevyjímaje.

Foto: Archiv firmy

Minimalistický interiér se mimo jiné vyznačuje i skvělou prací s prostorem a světlem. Zde hlavní roli hrají rozměrná okna ve dvou řadách nad sebou a strop dosahující do výšky druhého patra. Dojem dotváří použitý designový nábytekFoto: Archiv firmy

Obývák ve znamení světla

V hlavním obytném prostoru pozorovatele v první řadě upoutají velkoplošná okna v hliníkových rámech Solarlux (stavební servis Hladík). V čelní části, kde strop dosahuje do výšky druhého patra, jsou dokonce ve dvou řadách nad sebou. Část těchto oken je posuvná, dá se otevřít dokořán. V letních měsících tak do obýváku prostupuje perfektně upravená zahrada s bazénem.

Tím, co tento interiér dělá výjimečným, je použitý nábytek, mezi kterým můžete objevit i opravdové ikony, jako například pohovku 248 nebo křesílko Barcelona (Mies van der Rohe, obojí 1929, Knoll) anebo podlahovou lampu Arco (Achille Castiglioni, 1962, Flos). Na stěně zavěšený televizor, jenž jako připomínka současnosti nijak nenarušuje celek. Jeho přímé linie a černá barva doplňují nábytek se skleněnými dvířky (Grafosklo, J.A.P.).

Na podlaze je lesklá bílá stěrka, přecházející do vertikál, kde zvýrazňuje nosné sloupy. Stěny jsou potom dekorovány šedou imitací betonu (Luxusní povrchy). Majitel původně zamýšlel stěny zde, i v celém domě z masivního betonu pohledového, ale důvodem pro konečnou volbu systémem stěrek byla cena. Řešení, pro které se rozhodl, vyšlo podstatně levněji.

Foto: Archiv firmy

Televizor jako upomínka současnosti je sladěn se skleněnými černými dvířky nábytku. Oživujícím prvkem jsou přírodní motivy, ať už je to dekor skla anebo bílé „větve“ opřené o stěnuFoto: Archiv firmy

Promyšleně funkční kuchyň

Protože celé přízemí tvoří jediný otevřený prostor, je kuchyň jeho přímou součástí. Její řešení, které vyžaduje i určité technické nezbytnosti, jako je sporák nebo dřez, je plně přizpůsobeno celkovému vzhledu interiéru domu. Hlavní sestava nábytku je z bílého lamina (Trachea), dvířka jsou bezúchytková, otevírají se tlakem na jejich spodní hranu. Doplňují ji modulární skříňky s černým čelním sklem (Gragosklo, J.A.P.), stejným jako v obývací části.

Foto: Archiv firmy

Funkci kuchyně připomíná snad jen varná indukční deska a dřezová baterie, pracovní deska je z tvrzeného čirého skla. Černé modulární skříňky na stěně jsou ve stejném dekoru jako ty v obývací částiFoto: Archiv firmy

Galerie, další obytný prostor

Do patra vás zavedou masivní, opět betonové schody, jejichž spodní tmavě zvýrazněná hrana vytváří v obytném prostoru dramatickou diagonálu. Vedou na otevřenou galerii, která je místem určeným pro relaxaci. Najdete zde zákoutí, kde pohodlně usazeni na kožené pohovce můžete tiše hledět do zahrady anebo si přečíst knížku. Celý prostor je oslnivě bílý a jedinou dominantou je zde čelní stěna opět s povrchem imitujícím beton, tentokrát ve výrazněji strukturované formě připomínající benátský štuk. Strohost rozrušuje rozverné stropní svítidlo.

Foto: Archiv firmy

Schody z betonového monolitu vedou do patra s ložnicemi. První, co vás přivítá, je příjemná oáza s pohovkou. Zde majitelé rádi tráví volné chvíle třeba četbou knihFoto: Archiv firmy

Ložnici zatepluje dřevo a kůže

Asi jediným ústupkem barevnosti je ložnice. Zde majitel k odstínům šedé přizval teplejší hnědou barvu. Robustní, ručně vyráběná postel (Johann Malle) s masivním dřevěným rámem a koženým čelem je zde opravdovou dominantou vynikající na šedé stěně se štukovým povrchem (Granite). Tato jemná omítková stěrka nahrazuje jinak všudypřítomný vzhled betonu. Při realizaci se zde pro svou jemnost jevila jako lepší kompromisní řešení.

Foto: Archiv firmy

V ložnici je nadvláda všudypřítomné šedé porušená použitím hnědé barvy dřeva a kůže na posteliFoto: Archiv firmy

Velkorysé koupelny

V podobných projektech je běžné, že s ložnicí sousedí koupelna. Ne však zde, protože koupelna je přímou součástí velkého otevřeného prostoru a odděluje ji jen částečná příčka. Zrcadlově vůči lůžku je zde solitérní vana, umístěná tak, aby při koupeli byl možný výhled do zahrady.

Druhá koupelna v domě je vedle hostinské ložnice. Je skromněji zařízená, avšak i v ní najdete stejný rukopis – oslnivě bílé zařízení a podlahu se šedými stěnami. V tomto vlhkém prostředí však byl zvolen systém epoxidové stěrky (Betonepox), která oproti poréznímu a nasákavému betonu dokonale odolává vodě. A také zde, jak jinak, je strohost vyvážená jemností, tentokrát v podobě nádherného zrcadla v bílém dekorovaném rámu.

Foto: Archiv firmy

Za pozornost v koupelně stojí hlavně dominantní solitérní vana a opět zjemňující prvek v podobě křišťálového lustru a velkého kovově lesklého svícnuFoto: Archiv firmy

Oslovil vás minimalismus a designový nábytek?

Reklama

Načítám