Hlavní obsah

Omlazení vaginy: Jak probíhá a co přináší za výhody?

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženské tělo se během života mění. Stárnutí se neprojevuje jen vráskami, ale například i postupnou změnou intimních partií. Vliv na to mají nejen přibývající roky, ale také těhotenství a porody. Pokud se s tím nehodláte smířit, můžete zkusit jednoduché ošetření.

Článek

Už si sex neužíváte jako dřív a ani partnerovi nepřináší takový požitek? Ano, i to může souviset se změnami pohlavních orgánů, které přináší věk i mateřství. Po porodu a s věkem se totiž pochva rozšiřuje a uvolňuje. Řešením může být laser!

Ztracený penis

Když se ženské tělo připravuje na porod, přirozeně dochází k roztažení pohlavních orgánů. Úskalí ovšem představuje skutečnost, že vám nikdo nezaručí, že se pochva po porodu vrátí zpět na původní rozměr. Je to velmi individuální. U někoho se vagina smrskne během pár týdnů, někomu to trvá i měsíce. A některé ženy mají tu smůlu, že dole už zůstanou povolené bez ohledu na zběsilé posilování svalů pánevního dna. Volnější se pochva stává také s věkem v důsledku menší elasticity.

To s sebou nese nemilé důsledky. Dochází k takzvanému syndromu ztraceného penisu, kdy pochva penis nesvírá tak těsně, aby při milování docházelo k požitku. Sex není tak příjemný jako dříve ani pro jednoho z partnerů. Pojí se s tím i další problémy, například nadměrné pronikaní vody a vzduchu do vaginy, což může vyvolávat nepříjemné a trapné zvuky.

Foto: andriano.cz, Shutterstock.com

Po porodech můžete mít problém udržet v sobě tampon, důvodem jsou povolené vaginální svalyFoto: andriano.cz, Shutterstock.com

Minimální zásah

Naštěstí to ženy v dnešní době nemusejí tak nechat. Omlazení intimních partií se dokonce obejde i bez chirurgického zákroku. „Zúžení pochvy je vhodné zejména pro ženy po porodu nebo pro ty, které cítí větší prostor v pochvě, například při pohlavním styku s partnerem. Po porodu, u žen mladšího věku, je z důvodu větší elasticity lepší schopnost pochvy vrátit se na původní velikost než u starších rodiček,“ říká chirurg a gynekolog Milan Markovic z kliniky plastické chirurgie Arte Clinic.

Nejméně invazivní způsob používaný k zúžení ženských intimních partií je laser. Tepelné ošetření, které trvá přibližně dvacet minut, vede k tvorbě nových kolagenních a elastinových vláken. Díky tomu se pochva zpevní a zúží. Větší opoře se dostane také močovému měchýři, takže jde i o způsob léčby stresové inkontinence (únik moči při kýchnutí, smíchu, skákání apod.), která rovněž trápí mnoho žen nejen po porodu. Výsledek je většinou cítit okamžitě, ale v plné kráse se projeví v horizontu dvou až tří měsíců.

Bez bolesti a dlouhého zotavování

„Laserový výkon lze doporučit v podstatě všem pacientkám různých věkových kategorií. Kromě zúžení pochvy může pomoci i s bolestmi při pohlavním styku, se suchostí pochvy jak u žen mladších, tak u žen v klimakteriu, s opakovanými infekcemi pochvy, které nereagují na běžnou vaginální terapii, nebo s odstraněním lehkého až středního stupně úniku moči,“ uvádí gynekoložka Michaela Potěšilová z kliniky korektivní dermatologie a estetiky Dermaestet.

Zákrok probíhá bez anestezie, je rychlý a bezbolestný. Jeho cena se pohybuje kolem patnácti tisíc korun. Umožňuje okamžitý návrat k běžnému životu. Jediným omezením je neprovádět pět dní po zákroku pohlavní styk a nenavštěvovat veřejné bazény. Po ošetření se totiž může objevit lehké krvácení a s tím spojené riziko infekce.

Foto: Chinnapong, Shutterstock.com

Laserorý zákrok probíhá bez anestezie, je rychlý a bezbolestnýFoto: Chinnapong, Shutterstock.com

Není to napořád

Jedno použití laseru ovšem obvykle stačí pouze ženám s lehkým poklesem poševních stěn. Pokud je povolení větší, opakuje se ještě dvakrát s rozestupem asi dvou měsíců. Ani to ovšem neznamená, že vaše intimní partie budou do konce života vypadat jako ve dvaceti. Přetrvávání efektu zákroku je velmi individuální. U někoho se počítá na měsíce, u někoho na roky. Omlazení je možné opakovat. Pro co nejdelší udržení intimní oblasti v kondici je nutné i po zákroku procvičovat svaly pánevního dna.

Kromě laseru se pochva zužuje i prostřednictvím poševní plastiky nebo aplikací kyseliny hyaluronové, v kombinaci se zúžením poševního vchodu speciálním stehem. Jde o invazivnější zákroky. Výběr nejvhodnějšího způsobu závisí na poradě s odborníkem.

Máte zkušenost s některým zákrokem?

Reklama

Související témata:

Načítám