Hlavní obsah

Inkontinence ve 30? Ani to není výjimka! Víme, co vám pomůže

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Reklama

Inkontinence neboli samovolný únik moči není zrovna problém, který by člověk rozebíral na obědě s kolegy nebo u známých na návštěvě. A to i přesto, že ho to trápí více než cokoli jiného. Může potkat i vás? Asi ano a na věku nesejde.

Článek

Inkontinence patří mezi jeden z nejčastějších zdravotních problémů vůbec. Celosvětově se s ní potýká 4 až 8 procent populace, v České republice to je 400 až 800 tisíc lidí.

Podle řady mezinárodních studií se s inkontinencí někdy během života setká každá čtvrtá žena. „Únik moči nemusí být trvalý, může se jednat o samovolný únik několika kapek až po větší úniky,“ uvádí Barbora Volšičková, brand manažerka ze společnosti SCA Hygiene Products.

Věk jako hlavní rizikový faktor

S postupujícím věkem člověku povoluje kůže, slábne pohybový aparát a ochabují svaly, a to včetně svalů v oblasti pánevního dna. S tím pak souvisí postupná ztráta schopnosti zadržet nutkání na močení. Jakmile totiž svaly ztratí svoji pružnost, mohou každodenní činnosti, jako je smích, kašel, zvedání břemen nebo běh, způsobovat únik moči.

„Komplikací u seniorů bývají také některá další onemocnění, která mohou ke vzniku inkontinence přispívat – Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, cukrovka, demence a mozková mrtvice. Tady je problém ukrytý ve zhoršeném přenosu signálů mezi mozkem a močovým měchýřem, což má za následek neschopnost měchýř správně ovládat,“ vysvětluje MUDr. Lukáš Horčička, vedoucí lékař urogynekologické ambulance GONA.

Rizikovým faktorem pro ženy bývá i menopauza. Během ní dochází ke změně polohy močového měchýře a následnému zhoršení působení svalů.

I ve 30 se můžete začít počůrávat

„Inkontinence neboli únik moči není jen věkem podmíněný problém, netýká se jen seniorů. Často se s ní setkávají i mladší ženy,“ uvádí Barbora Volšičková.

Často se s touhle potíží potýkají ženy v těhotenství. Jak plod v děloze roste, tlačí stále víc na močový měchýř a v kombinaci s hormonálními změnami pak může dojít k oslabení svalů pánevního dna – a trable s inkontinencí jsou tady. Navíc i samotný porod, zvlášť pokud je komplikovanější, těmto svalům příliš neprospívá. Nechtěný únik moči se tedy může objevit i ve chvíli, kdy už je miminko na světě.

„Změny, které nastaly v průběhu porodu, u většiny žen postupně odezní. Někdy ale nevymizí a mohou vyústit v trvalou inkontinenci. Správné je proto vždy sdělit svůj problém lékaři, nejen hledat řešení na internetu,“ upozorňuje lékař Lukáš Horčička.

Při léčbě pomůže i změna životního stylu

Pokud tímto problémem trpíte, určitě se nestyďte a lékaře navštivte. Je nakonec jedno, zda půjdete k praktickému lékaři, urologovi nebo gynekologovi. Pomoci by vám měl umět každý z nich – a to je to hlavní. Možná vám doporučí cvičení, případně léky, nebo v některých vážnějších případech i operaci. Té se nebojte, zákrok je miniinvazivní a provádí se jen v lokální anestezii.

Operaci plně hradí pojišťovna a je až z devadesáti procent úspěšná – pacient bývá zcela vyléčen. Zákrok je velmi krátký a pár hodin po něm jste z nemocnice propuštěni. Následná rekonvalescence trvá zhruba dva týdny.

Zmírnit problémy ale může i změna životního stylu. Základ je pořád stejný – udržujte si optimální zdravou váhu, nekuřte a nepřehánějte to s alkoholem. Kouření a nadměrná konzumace alkoholu oslabují orgány a celkově negativně ovlivňují všechny pochody v těle. Jestli ale chcete vyhrát boj nad inkontinencí, musíte být v kondici.

V žádném případě neomezujte pravidelný pitný režim! Jediným výsledkem sníženého příjmu tekutin totiž bývá vyšší koncentrace moči, která pak ještě víc dráždí močový měchýř.

Máte s inkontinencí zkušenosti?

Reklama

Načítám