Hlavní obsah

8 otázek, na které se prvorodičky stydí zeptat

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porod je jednou z nejpřirozenějších věcí na světě, ale zároveň i velmi citlivým tématem. Obzvlášť ženy, které dosud nerodily, mají ohledně něj určitě mnoho otázek, které se stydí někomu položit. A vsadíme se, že by pár věcí dost zajímalo i muže. Zjistili jsme odpovědi za vás!

Článek

Porod by v ženě neměl vyvolávat děs z neznámého. Dá se tomu zamezit tím, že se na všechny podrobnosti vyptá gynekologa. Jenže ne každá žena k tomu sebere odvahu. Intimní dotazy se těžko formulují, a nikdo navíc nechce vypadat hloupě.

Musím si před porodem zcela oholit intimní partie?

Zatímco dříve se holení vyžadovalo od všech rodiček, dnes jsou porodnice benevolentnější. Nebo by alespoň měly být. Podle Světové zdravotnické organizace dokonce nemá rutinní holení před porodem větší význam. Pokud se budete cítit bez chloupků lépe, pak se samozřejmě oholte, ale když vám to nabídne porodní asistentka, můžete odmítnout. Výjimkou je císařský řez. Při něm se holí minimálně spodní bříško a vrchní část intimních partií.

Budou mi před porodem dělat klystýr?

Co se týče klystýru, mělo by to záležet jen na vás. Nejde totiž o nutnou proceduru, a výzkumy dokonce ukazují, že je zbytečná. Navíc neexistuje záruka, že se po klystýru žena stihne zcela vyprázdnit a k úniku stolice může dojít stejně. Ta je navíc tekutější, takže se hůře odklízí.

„Spousta žen se před porodem přirozeně ‚čistí‘. To znamená, že se před jeho začátkem nebo v průběhu často několikrát vyprazdňují. Když dojde k úniku stolice během vypuzovací fáze, rodičky tuto skutečnost většinou ani nezaznamenají. Pohotová porodní asistentka stolici odklidí nebo překryje jednorázovou podložkou či buničinou,“ vysvětluje porodní asistentka Aneta Sovadinová.

Máte-li velký strach z úniku stolice, věřte, že není na místě. Děje se to mnoha ženám a zdravotníci už viděli opravdu všelico. Partnera na tuto skutečnost upozorněte, aby nebyl zaskočený.

Foto: Sherry Yates Young, Shutterstock.com

Klystýr před porodem není nezbytně nutný a často ani nijak nepomůžeFoto: Sherry Yates Young, Shutterstock.com

Budu po porodu krvácet?

Ano, budete. Děloha se tímto způsobem postupně čistí od krevních sraženin, zbytků plodových obalů, placenty a odlučují se také části děložní sliznice. Říká se tomu očistky a krvácení trvá obvykle po dobu šestinedělí.

Do kdy můžu mít sex a kdy s ním lze zase začít?

Pokud těhotenství probíhá bez komplikací a lékař vám nic nezakázal, není důvod se vzdávat milostných hrátek. Pronikající penis nemůže dítě nijak ohrozit. Dělejte to tedy tak dlouho, dokud vám to bude příjemné.

Vzhledem k velkému bříšku jsou v pokročilejších fázích těhotenství většině párů pohodlnější polohy zezadu nebo z boku. Po narození dítěte je se sexem vhodné počkat alespoň šest týdnů, než se děloha zahojí. Žena je náchylnější k rozvoji infekcí a také hrozí popraskání případných stehů.

Čeká mě nástřih?

Je dost velká pravděpodobnost, že ano. V Česku se provádí více než třetině žen, a to i v situacích, kdy není potřeba. Podle Světové zdravotnické organizace usnadňuje tento zákrok porod asi jen v 10 procentech případů. Porodníci si mnohdy jen usnadňují a urychlují práci. Nástřihu se můžete vyhnout tak, že k němu nedáte souhlas.

„Provést dítě skrz hráz patří mezi základní umění porodní asistentky. Aby mohl zdravotník provést nástřih, i když není ohroženo zdraví či život dítěte, musí mít informovaný souhlas rodičky,“ uvádí porodní asistentka Milena Dvořáková.

Bude mě sex po porodu bolet?

Může, ale nemusí. Záleží samozřejmě na tom, zda vše proběhlo co nejpřirozenější formou, tedy bez nástřihu nebo předčasného tlačení. Každopádně je vhodné začínat pozvolna a hodí se i lubrikační gel. Kvůli nižší hladině pohlavních hormonů totiž nebývá pochva dostatečně vlhká.

Foto: ProStockStudio, Shutterstock.com

V období, kdy se blíží termín porodu, se nemusíte sexu bránit. Jen hledejte pohodlnější polohyFoto: ProStockStudio, Shutterstock.com

Vrátí se moje vagina zpátky na normální velikost?

Jak kdy. Ve dnech následujících po narození dítěte se vagina postupně smršťuje. Může to trvat několik týdnů i měsíců. Určitá část žen, zvlášť ty, které za sebou mají více porodů, se však bude muset smířit s tím, že jejich intimní partie už nikdy nebudou v takové kondici jako dřív.

Doporučuje se posilovat svaly pánevního dna, například pomocí venušiných kuliček. V extrémních případech, kdy žena pociťuje při sexu velký diskomfort a situace se nelepší ani časem, je možným řešením také zúžení pochvy laserem.

Kdy začnu znovu menstruovat?

To je velmi individuální. Menstruace se dostavuje v rozmezí 6 až 24 týdnů po porodu.

Už máte nějaký porod za sebou? Jaké jsou vaše zkušenosti?

Související témata:

Načítám