Hlavní obsah

(Ne)příjemné změny po těhotenství: Připravte se na ně!

Foto: Maksim Fesenko, Shutterstock.com

Foto: Maksim Fesenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miminko sice nosí maminka v břiše devět měsíců, ale (ne)příjemné následky, které to na jejím těle zanechá, mohou trvat mnohem déle – někdy i celý život. Ale nebojte, nejsou to jen negativní věci jako kila navíc. Co se zlepší a jaké změny vás naopak nepotěší?

Článek

Říká se, že těhotenství je jedno z nejkrásnějších období v životě ženy. No, upřímně, tohle nejspíš vymyslel muž, který nezažil ranní nevolnosti, nateklé nohy a učurávání při kýchnutí. A sevřít v náruči vlastní miminko je sice skvělé, ale nebuďme přílišní idealisté. Ani po porodu to není žádný med. Jaké fyzické či psychické změny mateřství přináší?

Ochrana pro prsa i vaječníky

Začněme pozitivně. Už jen to, že odnosíte a porodíte dítě, snižuje riziko rakoviny vaječníků až o 53 % a prsou asi o 8 % (a k poklesu o další 4 % dochází za každých 12 měsíců kojení). Příčinou je změna v produkci estrogenu a zvýšená tvorba oxytocinu. Mateřství chrání i před jinými potížemi. „Studie dokázaly, že kojení snižuje u žen s těhotenskou cukrovkou výskyt diabetu druhého typu o 35 až 57 procent. Ženy, které kojily, mají také menší riziko ukládání tuku v oblasti břicha,“ zmiňuje MUDr. Anna Mydlilová z Národního laktačního centra.

Foto: ArtFamily, Shutterstock.com

Prsa se mění už během těhotenstvíFoto: ArtFamily, Shutterstock.com

Nápor na psychiku

A teď už méně příjemné změny. Těhotenství a porod dokážou zamávat s psychikou. Měly byste být šťastné, že máte miminko, a zatím každou chvíli pláčete? Poporodní blues mají na svědomí hormonální výkyvy a postihuje až 80 % žen. Projevuje se smutkem, plačtivostí a podrážděností a obvykle odezní po deseti dnech.

Až desetina matek ovšem trpí skutečnou poporodní depresí, která se může projevit pár dní, ale i měsíců po porodu. Patří k ní velmi intenzivní negativní pocity: úzkost, nezájem o dítě, pocity viny a beznaděje či nechutenství. Nepřichází-li zlepšení ani dva až tři týdny po propuknutí, je nutné vyhledat lékaře!

Leccos nemusí být jako dřív

Těhotenství a porod vyvíjejí velký tlak na svaly pánevního dna a ty ochabují. Projevuje se to například samovolným únikem moči nebo nepříjemnými pocity při sexu. Nepodceňujte to. „Zpočátku může být únik moči spíše náhodný a spojený například s fyzickou námahou. Pokud to ale nezačnete řešit včas, mohou se potíže postupně zhoršovat,“ upozorňuje Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. Věnovat pozornost svalům pánevního dna a pravidelně je cvičit je nutné nejen před porodem, ale i po něm.

Po porodu může unikat i stolice a plyny. Může za to pánevní dno i poškozené anální svěrače. Řeší se to úpravou stravy, léky anebo i chirurgickým zákrokem. Rozhodně se nestyďte a při obtížích se svěřte gynekologovi.

Když je nutná rehabilitace

Některé maminky zase nemohou chodit – buď vůbec, anebo jen s obtížemi. Aby dítě prošlo, uvolňují se vazy v křížokyčelním kloubu a pánevní sponě. Oddálení pánevních kostí je normální, ale nemělo by překročit 3 až 8 mm. Jinak se už před porodem nebo po něm dostaví bolest a ztížená, či dokonce nemožná schopnost chůze. Návrat do normálu může trvat i několik měsíců. Důležitá je rehabilitace, někdy je nutná i operace. Je-li velký rozestup odhalen už před porodem, doporučuje se císařský řez.

Může vás potkat i rozestup přímého břišního svalu. I to může být jeden z důvodů, proč se vám nedaří po porodu zhubnout bříško. Co s tím, se dočtete v článku Na rozestup svalu zběsilé posilování neplatí.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Přiměřené cvičení je vhodné i pro ženy, které před otěhotněním příliš nesportovalyFoto: fizkes, Shutterstock.com

Strie a kila navíc

Asi každá žena by se měla připravit na kila navíc a strie. Jako prevence poškození kůže se doporučuje pravidelné mazání, ale to nic nezaručuje. Strie po čase vyblednou a nebudou tak viditelné. I návrat na původní váhu bude asi nějakou dobu trvat. V porodnici necháte v průměru pět až šest kilogramů, další kila ztratíte postupným odvodňováním a odchodem krve v podobě krevních sraženin.

Prsa dostanou zabrat

Velkou proměnou projde i poprsí. Během těhotenství se vlivem hormonů zvětšuje, je citlivé a bolestivé. Jak budou vypadat prsa po kojení, je individuální a do jisté míry je to dáno typem mléčné žlázy. Nicméně u velké části žen se velikost i tvar mění, prsa obvykle poklesnou směrem dolů.

Budete-li kojit, zabrat dostanou i bradavky – mohou na nich vzniknout bolestivé trhlinky. Může to být chybnou technikou kojení, polohou miminka, vlhkostí... Zde bývá řešení snadné: změnit polohu, nechat prsa větrat a používat hojivé mastičky.

Máte už těhotenství za sebou, nebo vás ještě čeká?

Reklama

Načítám