Hlavní obsah

Opalovací kosmetika: Umíte si ji správně vybrat a používat ji?

Foto: Profimedia

Přizpůsobte intenzitu ochrany před sluncem typu vlastní pohožkyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechcete se letos spálit, vykoledovat si pigmentové skvrny, a už vůbec nehodláte riskovat rakovinu kůže? Vezměte si na pomoc vhodné opalovací bodyguardy. Jak je vybrat?

Článek

V touze po bronzové pleti se většina lidí každoročně dopouští řady chyb... Používají krémy s nízkým ochranným faktorem, roztírají je na sobě ledabyle nebo nepříliš často, v krajním případě ani žádný opalovací přípravek nepoužívají. Jenže kůže si všechno vaše počínání pamatuje, a pokud ji nebudete dostatečně chránit, jednou vám to pořádně spočítá.

Zákeřné sluneční záření UVA a UVB

Pokožku na slunci ohrožují hned dva druhy slunečního záření UVA a UVB. Záření UVB zasahuje především vrchní vrstvu kůže, čímž způsobuje vytoužené opálení. Zároveň je však viníkem často zarudlé pokožky a nese s sebou riziko rakoviny kůže.

Oproti tomu záření UVA proniká podstatně hlouběji do pokožky, a tak se jeho neblahý dopad na zdraví neprojeví okamžitě, nicméně postupem času ano. Podílí se také na předčasném stárnutí kůže. Před oběma složkami slunečního záření se proto vyplatí chránit kvalitní opalovací kosmetikou s dostatečně vysokým SPF faktorem.

„Každý opalovací krém vás musí podle EU chránit před oběma druhy záření, a to v poměru 1/3 UVA a 2/3 UVB ochrany. Když si tedy pořídíte krém označený třeba SPF 30, měl by vás před UVA zářením chránit faktorem 10 a před UVB faktorem 20. Zároveň se dá říct, že vás SPF 30 chrání jakoby 30x déle, než je čas, za který byste běžně zrudli – u fototypu 1 například 10 minut," vysvětluje Jana Štěpánková, obchodní ředitelka společnosti Ryor.

Foto: Archiv firem

Vyzkoušejte opalovací mléko SPF 30 s kyselinou hyaluronovou a vitaminem E pro všechny typy pleti včetně citlivé. Důvěřovat můžete i transparentnímu spreji na opalování Dry Touch SPF 50. Na foto (zleva): Ryor, 264 Kč a Eucerin, 455 KčFoto: Archiv firem

„Záleží na okolnostech, nicméně je lepší aplikaci pravidelně opakovat. Ochranný UV filtr neproniká hluboko do pokožky, a tak ho ze sebe snadno setřete ručníkem nebo otáčením se na lehátku. Aplikaci opalovací kosmetiky v létě doporučuji, i když slunce na pohled nesvítí. I přes mraky proniká až 90 procent slunečního záření!“ dodává Jana Štěpánková.

Jakou výši ochranného faktoru zvolit

Dá se tedy říct, že čím vyšší ochranu použijete, tím déle bude vaše pokožka před sluncem chráněna. Pokud však máte pokožku bledou, velmi citlivou nebo vás trápí pigmentové skvrny, rozhodně volte opalovací přípravky nejméně s SPF 30,“ radí Kateřina Kralertová, dermoporadkyně kosmetiky Phyris.

Foto: Archiv firem

Lehkou konzistencí a jednoduchou aplikací si vás získá Inteligentní sérum Phyris UV Add On s OF 30. Na pokožce snadno rozetřete i opalování mléko ve spreji Nivea Sun Protect and Refresh SPF 20 s chladivým efektem. Na foto (zleva): Phyris, Viviane, 735 Kč a Nivea, 289 KčFoto: Archiv firem

Se zvolením výše sluneční ochrany vám pomůže i tabulka rozlišující 4 základní fototypy pleti:

  • Fototyp č. 1: vysoce zranitelná pleť.Velmi světlá pleť typu albín, která se téměř nikdy neopálí a rychle se spálí. Má sklony k podráždění a k alergiím. Ideální je pro ni SPF 30 nebo SPF 50.
  • Fototyp č. 2: velmi citlivá pleť. Světlá až tmavší pleť, která se nejdříve spálí, ale po určité době přechází v opálení. Na první dny na slunci je pro ni vhodné SPF 30, pak možné i SPF 25 nebo 20.
  • Fototyp č. 3: normální pleť.Tmavší pleť, která se spálí jen vzácně a má přirozenou tvorbu pigmentu, který přechází do tmavohnědého zbarvení. Pleti stačí SPF 15 nebo 20.
  • Fototyp č. 4: tmavá pleť se silnou pigmentací. Hnědá pleť, která se nikdy nespálí. Může si dovolit nízké SPF 10 nebo jen 6.

Na aplikaci záleží!

Ať se rozhodnete pro opalovací mléko, krém či olej (výběr konzistence je na vás, ale obecně platí, že suché pleti vyhovují spíše oleje, té mastnější pak opalovací krémy či mléka lehčí konzistence), přípravkem na sobě nešetřete. Náchylná ke spálení jsou především ramena, spodní část zad, nárty či zadní strana kolen, ale nezapomínejte ani na uši, nos, rty a zátylek. Produkt aplikujte ideálně 20–30 minut před sluněním, aby se stihl do kůže vstřebat, a jeho nanášení na kůži opakujte nejméně každé 2 hodiny.

Foto: Archiv firem

Vsadit můžete i na tělové opalovací mléko ve spreji SPF 25 Sun Zone Light Body nebo se na chvíle strávené na slunci vybavit olejem na opalování, který dvojnásobně zrychluje proces hnědnutí pokožky. Na foto (zleva): Oriflame, 549 Kč a Piz Buin, 279 KčFoto: Archiv firem

Čas pořídit si nový...

Opalovací kosmetiku nenechávejte ležet na přímém slunci, raději ji schovávejte ve stínu nebo ve své plážové tašce a také doma jí dopřejte chládek a šero. Ani tak vám ale bohužel nevydrží věčně. Trvanlivost se u jednotlivých produktů liší (jedná se asi o 6 až 36 měsíců od otevření produktu), zpravidla ji však vyčtete z etikety.

„Prošlý krém poznáte i podle toho, že mírně zapáchá a také změní konzistenci – oddělí se jeho olejová složka, objeví se v něm hrudky, hůř se roztírá. Ani výše ochranného faktoru pak neodpovídá tomu, co na obalu garantuje výrobce,“ doplňuje Kateřina Kralertová.

Foto: Archiv firem

Vsaďte na ochranu před sluncem i stárnutím! Na foto (zleva): Mastný film nezanechává krém určený pro intolerantní pleť obličeje Bioderma Photoderm Max Aquafluid SPF 50+, cena 469 Kč, suchý opalovací olej Juvena Sunsation Superior Anti-Aging Suchý olej SPF 25 chrání pokožku před předčasným stárnutím, cena 1390 KčFoto: Archiv firem

Jak se před sluncem chráníte vy? Napište nám!

Reklama

Načítám