Hlavní obsah

Originální obaly na sešity a knihy? Máme tipy, jak si je vyrobit

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Chcete originální obal na právě rozečtenou knížku nebo sešity dětí? Žádný problém, vyrobte si je!Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Máte pocit, že školní lavice musí být všude v republice plné stejných sešitů a plastových obalů? Pokud chcete svým dětem nebo sobě dopřát něco extra, neváhejte se pustit do výroby!

Článek

Vyrobit si obal na sešit nebo knížku není složité – použít můžete materiál, který máte běžně doma. Máme pro vás pár nápadů, které můžete použít na přebalení žákovské knížky nebo na knížku, kterou budete mít na nočním stolku.

Obal s kapsičkou

Školákům se může hodit, když jim na obal na knížku nebo sešit vyrobíte i malou kapsičku, do které lze vložit pastelky nebo pero. Budou tak mít vše po ruce. Jak obal nazdobit, to necháme na vás – samozřejmě můžete na pomyslnou tabuli napsat jméno či třídu svého dítěte. Pokud se vám nechce obal sešívat, lze ho slepit i tavnou pistolí, která na textilu dobře drží a velmi zrychlí a usnadní práci.

Foto: Jakub Jurdič

Obal můžete vyrobit z povlaku starého polštáře, ale třeba i odstřižků látek, které máte domaFoto: Jakub Jurdič

Háčkujte

Zažívá si rozečtená kniha s vámi i „horké chvilky“, když ji vozíte v kabelce, berete ven na zahradu a podobně? Pak se jí bude hodit ochranný háčkovaný kabátek. Na jeho výrobu můžete použít zbytky vlny, ale třeba pruhy, které nastřiháte z roztrhaného bavlněného trička – jen pamatujte, že čím silnější materiál, tím sice rychlejší práce, ale těžší na váhu.

Foto: Jakub Jurdič

Obal můžete samozřejmě i uplést. Můžete také uháčkovat jen část a zbytek vytvořit z pevnější látky, například filceFoto: Jakub Jurdič

Hezky zvesela

Opravdu nápadný obal na knihu či sešit můžete vyrobit z látky, kterou ozdobíte barevným motivem. Jestli si netroufáte na to ho namalovat, můžete použít tiskátka, nebo vzor udělat z teček, které vzniknou poté, co konec štětce či tužky namočíte do barvy a obtisknete na látku. Volte takové barvy, které rychle schnou.

Foto: Jakub Jurdič

Barevnost materiálu i dekoru můžete samozřejmě přizpůsobit tomu, co má vaše dítě nebo vy v oblibě. Materiál by měl být hladký a takový, aby se do něj barva nevpíjela a nedělala mapyFoto: Jakub Jurdič

Obyčejný balicí papír

Potřebujete obal, který bude hodně levný a rychle hotový? Pak se nebojte využít ten nejobyčejnější balicí papír. Aby nebyl výsledek tak strohý, popište ho – například bílým a černým fixem. A jestli potřebujete ke čtení brýle, můžete si na ně udělat na obalu poutko – například z provázku nebo proužku látky – z něj lze vyrobit i záložku.

Foto: Jakub Jurdič

Obyčejný balicí papír je vděčný materiál, který se i snadno lepí tuhým lepidlem a velmi snadno se na něj maluje pastelkami, ale i fixem. Pozor ale, vodové barvy se na něm rozpíjejíFoto: Jakub Jurdič

Romantika

Zamilovanému románu, deníčku puberťačky, ale třeba i diáři, bude slušet obal z barevné čtvrtky, zdobený srdcem z ústřižků. Ty nalepíte na čtvrtku, ze které po zaschnutí vystřihnete srdce a to nalepíte na jednobarevný obal (anebo jednobarevné srdce nalepte na obal polepený ústřižky). Třešničkou na dortu je mašlička s korálkem.

Foto: Jakub Jurdič

Potřebuje vaše dítě nenápadnou pomoc při diktátu? Výstřižky můžete pořídit ze stránky vyjmenovaných slov…Foto: Jakub Jurdič

Obal se stuhou

Barevná čtvrtka může být základem dalšího obalu, který poslouží také jako mobilní penál. Stačí, když kolem kraje nalepíte silnější stuhu tak, aby se do její spodní části daly zasunout psací potřeby. Na čtvrtku samozřejmě pak můžete napsat jméno, třídu a to, na jaký předmět obalený sešit bude.

Foto: Jakub Jurdič

Na výrobě není opravdu nic složitého, a jestli nemáte stužku, může ji zastoupit i pruh čtvrtky – jen je pak náchylnější k poškození při manipulaci s psacími potřebamiFoto: Jakub Jurdič

Váš šálek čaje

Silnější kus látky, klidně to může být filc nebo podobný druh materiálu, může být základem obalu ve tvaru šálku. Látku naměřte na velikost knihy tak, aby přečnívala v místě, kde bude ouško. Pak vystřihněte a pamatujte na dva pruhy, ze kterých vyrobíte pásky, do kterých vsunete desky knihy. Kraje šálku obšijte a pro efekt vyrobte z látky ještě „sáček“, který přišijte k obalu. Poslouží jako záložky.

Foto: Jakub Jurdič

Za ouška můžete knihu v obalu i nosit, což je docela praktické. Tento obal se dá i vypratFoto: Jakub Jurdič

Spočetli jste si, kolik obalů potřebovaly vaše děti letos do školy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám