Článek
Ostružiny, plody končícího léta, jsou zdrojem vitaminu B, C, K a minerálních látek, zejména hořčíku. Ničí bakterie, pomáhají při průjmu i zácpě, nespavosti, zánětech žaludku, nachlazení a vyčerpání, podporují krvetvorbu, působí protiskleroticky a protizánětlivě. Jejich výrazná chuť je vynikající v džemech, marmeládách, nápojích, čajích i ovocných salátech. Syrové i sušené listy a plody se používají v lidovém léčitelství především při léčení chronických zánětů střev.
Protiprůjmový nápoj připravíme tak, že rozmačkané plody ostružin protlačíme sítkem a vaříme zalité vodou. Při vaření sbíráme pěnu. Když kapalina zhoustne, necháme ji vychladnout a plníme do lahví.
Při nachlazení spaříme lžíci sušeného ostružinového listí hrnkem vařící vody, necháme pět minut odstát. Nápoj, do kterého přidáme cukr a citron, pijeme horký.