Hlavní obsah

Ostružiny - elixír zdraví

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Ostružiny jsou plody lesních mýtin, pasek i úvozových cest. Svůj původ mají v Asii a v Severní Americe, česká krajina jim ovšem báječně vyhovuje už po staletí. Nejenže mají jedinečnou chuť, ale jsou pro náš organismus doslova vitaminovou bombou.

Článek

Ostružiny, plody končícího léta, jsou zdrojem vitaminu B, C, K a minerálních látek, zejména hořčíku. Ničí bakterie, pomáhají při průjmu i zácpě, nespavosti, zánětech žaludku, nachlazení a vyčerpání, podporují krvetvorbu, působí protiskleroticky a protizánětlivě. Jejich výrazná chuť je vynikající v džemech, marmeládách, nápojích, čajích i ovocných salátech. Syrové i sušené listy a plody se používají v lidovém léčitelství především při léčení chronických zánětů střev.

Protiprůjmový nápoj připravíme tak, že rozmačkané plody ostružin protlačíme sítkem a vaříme zalité vodou. Při vaření sbíráme pěnu. Když kapalina zhoustne, necháme ji vychladnout a plníme do lahví.

Při nachlazení spaříme lžíci sušeného ostružinového listí hrnkem vařící vody, necháme pět minut odstát. Nápoj, do kterého přidáme cukr a citron, pijeme horký.

Reklama

Související témata:

Načítám