Hlavní obsah

Ostuda jak hrom: Za tohle by se naše prababičky styděly, my nemusíme! Souhlasíte?

Foto: OPOLJA, Shutterstock.com

Foto: OPOLJA, Shutterstock.com

Reklama

Jsou věci, které se nemění, ale naštěstí jsou i ty, které odvane čas. A existuje mnoho věcí, za něž by se vaše babičky či prababičky propadly hanbou, ale vy se stydět nemusíte. Naopak si je můžete pořádně užít!

Článek

Doba pokročila a některé zvyklosti se (naštěstí) změnily. Postavení žen ve společnosti je o hodně lepší, než tomu bývalo dřív. Proto se za následující skutečnosti rozhodně nemusejí dnešní ženy – na rozdíl od dřívějších generací – vůbec stydět.

1. Na psí knížku

Život jen tak na hromádce, bez oficiálního dokumentu, který z vás udělá něčí manželku? Šílená ostuda! Žít s někým a nebýt jeho manželkou dřív znamenalo, že o vás ten muž nestojí, jste jen hračka na pobavení, nejste dost dobrá, aby si vás vzal.

A tak se holky hnaly do chomoutu, moje maminka například od své matky (mojí babičky) slýchala, že jestli to nestihne do pětadvaceti, zůstane na ocet, protože na vdavky už bude stará.

Díky bohu za dnešní dobu, kdy na ženy (ani na muže) nikdo netlačí, čas není nepřítel a je jen na vás a vašem protějšku, zda dáte svému vztahu oficiální punc, nebo ne. Svoboda je jednoduše fajn!

2. Svobodná matka

Tak tahle varianta byla snad ještě horší. Nejenže jste se s někým spustila a on si vás nevzal, ale ještě vám udělal dítě. A ani to ho nepřesvědčilo, že by s vámi měl být. V tu ránu z vás byl vyvrhel, někdo, kým společnost opovrhovala.

Dnešní doba to naštěstí vidí jinak. Svobodné matky jsou frajerky, silné a schopné ženy, které si zaslouží obdiv a podporu. Protože přivést na svět dítě, postarat se o něj a vychovat ho není snadné. Obzvlášť, když jste na to samy!

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Ženy, které zůstaly na dítě samy, si zaslouží obdivFoto: Liderina, Shutterstock.com

3. Nechci děti

Dřív se v podstatě ani nikdo nezajímal o to, zda žena být matkou chce, anebo nechce. Bylo to stejně jasné, jakože ráno vyjde slunce. Žena rovná se matka, konec diskusí. A nedej bože, když některá po téhle roli netoužila. Byla divná! Něco s ní bylo v nepořádku.

Dnes není bezdětnost žádná ostuda. Chcete mít kupu dětí? Mějte je! Toužíte po životě bez potomků? Prosím! Kvalita žen se dnes už neměří tím, kolik dětí přivedou na svět a jak uklizený mají dům. Díky bohu za to!

4. Sama…

Samotná žena v baru, v kině nebo třeba na dovolené? Dovedete si představit svou prababičku, že by si jen tak po práci skočila na drink? Kdepak!

Dnešní ženy si tenhle „luxus“ mohou dovolit, aniž by je někdo soudil. A co si budeme povídat, vyrazit si někdy bez partnera je velmi osvobozující.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jen tak si zajít na pivo? A sama? Klidně!Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

5. Sexuální svoboda

Dřív se o sexu nemluvilo, a když, tak jen v pánské společnosti. Osvěta byla tak mizivá, že řada žen ani netušila, jak fajn sex může být. Bylo to tabu, něco, co se zpod domácích peřin nevyndává.

Říct manželovi, co by se vám líbilo? Na to by prababičky nejspíš neměly odvahu, aby náhodou nebyly označeny za prostopášnice.

Zato dnešní ženy vesele nakupují v sexshopech, partnerům bez ostychu „poradí“, po čem touží, mluví o tom a společně hledají, co je oba nejlépe uspokojí. A tak to má být!

Napadá vás ještě něco, co dřív nebylo možné, ale dnes je to normální?

Reklama

Související témata:

Načítám