Hlavní obsah

Typologie sexu aneb Proč spolu lidi doopravdy spí?

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Reklama

Sex k dospělému životu patří. Je to součást zdravého vztahu, prohlubuje blízkost a intimitu páru, uvolňuje stres a napětí. Jenže jde také o to, proč ho provozujete. Ne všechny důvody jsou totiž správné.

Článek

Sex samozřejmě není jen způsob, jak se lidstvo rozmnožuje, je to především příjemná činnost, která k dospělému životu a partnerskému soužití patří. Ovšem někdy se milování může proměnit v negativní aktivitu, a to když se mu oddáváte ze špatných důvodů.

Lidé se milují (či nemilují) z nejrůznějších pohnutek a tohle ty jsou nejčastější – některé jsou dobré, a jiné méně.

1. Sex jako trest a odměna

Je to smutné, ale je to tak. Milování se především v dlouhodobých vztazích stává mnohdy jakýmsi prostředkem odměňování a trestání „neposlušného“ partnera. A buďme upřímní, tohle dělají především ženy.

Když je partner naštve, prostě mu sex odepřou. Když se pak „polepší“, jsou milostné hrátky povoleny. Je to běžnější, než byste si možná mysleli, ale je to nebezpečné jako mor. Je to totiž jen trochu jiná forma manipulace a nátlaku, což jsou věci, které do zdravého vztahu jednoduše nepatří. Partner není dítě, abyste ho mohla trestat či odměňovat.

2. Sex jako anestetikum

Tohle je správně. Sex totiž není jen způsob, jak ukojit fyzické potřeby, je to i emoční sblížení partnerů, ve své podstatě fyzický důkaz lásky, oddanosti, blízkosti.

Takže je jen dobře, že když má jeden z vás velké trápení, třeba mu zemřel někdo blízký, uchylujete se k sexu. Ten v takovém případě totiž zafunguje nejen jako uvolňovač stresu – sice krátkodobé (zato funkční) anestetikum na bolest, ale také jako emoční pohlazení v podobě milujícího partnera, který je vám i v těžkých chvílích tak blízko.

3. Usmiřovací sex

Klasika, kterou asi zažil každý. Strašlivě se pohádáte a pak přijde usmíření v posteli. Milování to bývá divoké a vášnivé jako předešlá hádka, ale o mnoho příjemnější.

Usmiřovací sex je v pořádku, pokud jste předtím během výměny názorů došli k nějaké dohodě, nejdřív jste svůj problém vyřešili a v posteli jste kompromis v podstatě jen stvrdili.

Jestli však vaše hádka nikam nevedla, na ničem jste se nedohodli, ale protože už jste nevěděli, jak dál, jednoduše jste tu negativní energii přeměnili v chtíč, je to špatně. Sexem jste jen na chvíli překryli nedořešený problém, zakopli jste ho při milování pod postel, ale to neznamená, že zmizel. Naopak. Jen se nabalil na všechny ty předešlé trable, které pod tou postelí už jsou, a až jednou vyplavou společně na povrch, nejspíš se v nich utopíte.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Sex motivovaný vlastním prospěchem nemá s láskou a city nic moc společnéhoFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

4. Sex jako cesta k prospěchu

Tohle je opět spíš doména žen, ale je pravda, existují i muži „zlatokopové“. Sex může být mnohdy cesta, jak se dostat k tomu, po čem toužíte. A je v podstatě jedno, zda je to velký dům, luxusní dovolená, nové auto, briliantové náušnice, povýšení v práci, nebo je milování způsob, jak donutit muže zůstat doma, místo aby šel do hospody.

Jakmile sexem sledujete určitý cíl, provozujete ho, protože z toho očekáváte nějaký profit, není to dobře. V tu chvíli jste zlatokopka, ať už finanční, nebo emoční.

5. Z povinnosti 

Tohle je zase klasika týkající se především dlouhodobých vztahů. Sex vás už moc nebaví, vlastně byste se bez něj obešli, ale je to jakási povinnost, která prostě k partnerství patří. A tak se pro „klid v rodině“ přemůžete.

Je-li to permanentní stav, vystavujete se velkému riziku, že tohle popírání sebe sama, neustálé ustupování od toho, co doopravdy chcete (či spíš nechcete), vás jednou dožene. Možná se vám to nezdá, ale je to stres, budete frustrovaní, nebudete se cítit dobře. Tohle se může odrazit na vašem psychickém i fyzickém zdraví, případně jednou bouchnete jako sopka a po vztahu nezbude nic.

Přitom je to zbytečné. Určité milostné ochladnutí je v dlouhodobých vztazích normální a většinou stačí celkem málo a jiskru lze znovu zažehnout.

A jak to máte s milováním vy? Vždy je za vaším sexem jen láska?

Reklama

Související témata:

Načítám