Hlavní obsah

Věštění z palmových listů

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na listech je možná zapsán i váš osudFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Víte, že kdesi v Indii je na starých palmových listech napsaný možná i váš osud? „Viděl jsem palmové listy na vlastní oči a dal si z nich číst. Přesvědčil jsem se, že mezi nebem a zemí existuje něco, co nám uniká," říká jeden z návštěvníků knihovny palmových listů.

Článek

Před více než 5000 lety zapsal jeden z Bráhmových synů na palmové listy osudy asi 80 000 lidí, ale jen těch, kteří v budoucnu do Indie přijedou a o svůj osud projeví zájem. Text je napsán v dnes již nepoužívané starotamilštině. Listy mají životnost až 800 let, pak začínají trouchnivět. Opatrují je rodiny, které přepisují texty na nové palmové listy a zároveň se je učí vykládat.

Docela obyčejný dům

Slávek Indii poznal při svých pracovních cestách. O knihovnách palmových listů mnohokrát četl, ale marně se po nich v Indii pídil. Teprve když si přečetl knížku od Annetty a Thomase Ritterových s názvem: ,,Na stopě osudu - v knihovně palmových listů", dostalo se mu potvrzení o existenci těchto knihoven a dokonce i adresy jedné z nich, která je poblíž místa, kam se chystal na pracovní schůzku s obchodními partnery. Požádal je, aby ho do knihovny objednali. Bylo to ve městě Bangalore v jižní Indii.

„Přijeli jsme do obyčejné ulice, dům byl stejný jako ostatní, jen trochu větší. V přízemí bylo něco jako čekárna. Před vstupem jsme si sundali boty a posadili se. Po nějaké době vyšel ,předčitatel', představil se jako Gunjur Sachidananda Murthy, zeptal se na mé datum narození a zda žije bratr mého otce, který má žijícího syna. Když jsem přisvědčil, požádal mě, abych chvíli počkal."

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Indové umějí vykládat osud i z palmyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Znali mou minulost

Když se vrátil, sdělil Slávkovi, že předčítání běžně trvá minimálně půl dne a že se obvykle čeká asi tři měsíce. V jeho případě udělali výjimku, ale mohou mu věnovat pouze hodinu. Pak ze stolu vytáhl připravený svazek palmových listů, asi 30 cm délky a 5 cm šířky, uprostřed s dírkou, kterou je provlečen provázek, svazující asi 30 listů v jeden svazek.

„Nejprve hovořil podrobně o mém uplynulém životě. Z jaké rodiny pocházím, vztah k rodičům, počet sourozenců, co jsem dělal v mládí a jaké školy jsem studoval, kdy jsem se oženil, kolik mám dětí a co dělají, co studovala manželka, jaké má zaměstnání atd. Vše souhlasilo, až jsme se dostali k informaci, že v roce 1995 jsme si s manželkou pořídili dům se zahradou, který nám přináší velkou radost. Až do této chvíle jsem jen souhlasně přikyvoval, ale tady jsem musel říct, že to není pravda - bydlíme v paneláku. On mi ale rezolutně řekl, že jsme si v roce 1995 koupili dům se zahradou. Snažil jsem se mu vysvětlit, že to není pravda. On ale trval na svém. Pak mi došlo, že může mít na mysli malý zahradní domek se zahrádkou, který jsme v té době skutečně koupili. Doma jsem pak zjistil, že to bylo v roce 1995. Pak to pokračovalo informacemi o mém zaměstnání a zdravotním stavu. Vše bylo velice přesné. Poté mi sdělil několik informací z mé budoucnosti a dal mi několik rad, pokud jde o zdraví mé i mojí manželky. Poděkoval jsem a zaplatil za předčítání 500 rupií (cca 260 Kč)."

Co bude s Evropou?

Pro úplnost je třeba uvést, že na palmových listech mají své osudy zapsány i světadíly. Pokud jde o Evropu, není  budoucnost nikterak povzbudivá - špatná ekonomická situace, sociální a rasové nepokoje, volání po silných vládcích, duchovní úpadek. Pozitivní změny mají přijít až po roce 2048, kdy se Evropa vydá opět směrem k osvícené společnosti. Inu, uvidíme...

zdroj: časopis MEDIUM

Reklama

Související témata:

Načítám