Hlavní obsah

Posviťte si na jídelní stůl. Správně!

Foto: isifa

Povíme vám, jak si správně vybrat osvětlení k jídelnímu stoluFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuchyni vládnou ženy. Krásně prostřít většinou opravdu dovedou jen ony. K tomu, aby pokrm vzbuzoval chuť k jídlu už na první pohled, se ale bez pomocníka neobejdou. Tím nepostradatelným partnerem je světlo.

Článek

Jak se správně říká, nejprve se jí očima. Správné vnímání barev a celkového vzhledu pokrmu ovlivňuje chutě, proto způsob osvětlení jídelního stolu přímo souvisí s požitkem z jídla. Jaké jsou možnosti?

S čím pomůže chlap

Patříte-li mezi ty šťastné, které se mohou chlubit manuální zručností svého muže, nechte instalaci svítidla na něm. V opačném případě doporučujeme obrátit se na souseda nebo hodinového manžela. Ještě před výběrem svítidla je samozřejmě nutné mít dobře promyšlené a nainstalované elektrické rozvody, a to tak, aby svítidlo bylo možné zavěsit přímo nad střed jídelního stolu.

Foto: alax nábytek

Celá jídelní plocha musí být osvětlena tak, aby světlo nevrhalo stínFoto: alax nábytek

Foto: ikea

Vždy rezervujte jedno osvětlení nad jídelní stůl a jiná pro zbytek prostoruFoto: ikea

Na velikosti záleží

Až budete procházet uličkami v oddělení svítidel, nenechte se zlákat jen krásou lustru. U tohoto typu osvětlení je potřeba dbát na správnou velikost a typ svítidla. Dobrým vodítkem při výběru je, jaký typ stolování doma praktikujete. Světlo se bude lišit v případě, že stolujete pouze ve dvou, nebo naopak pravidelně servírujete večeři o několika chodech pro větší počet lidí. Intimní osvětlení pro jednu či dvě osoby zajistí malé svítidlo osazené jedním světelným zdrojem. Máte-li doma jídelní stůl přisazený ke stěně, postačí i nástěnná lampa. Atmosféru pak lze doladit stylovým stolním svícnem.

Foto: BoConcept

Světlo může být extravagantní, ale nesmí vadit vzájemnému pohledu přes stůl a oslňovat strávníkyFoto: BoConcept

Foto: Rendl light studio

Je libo originální svítidlo?Foto: Rendl light studio

Posviťme si na něj

U rodinné večeře potřebujete dostatek světla, abyste viděli jak na spolustolovníky, tak na samotný pokrm. Sledovat děti, jestli neházejí zeleninu pod stůl, zvládnete také lépe za jasného světla než v šerém zákoutí.

Foto: Alax nábytek

Kde nestačí světlo jedno, volte klidně několik osvětlovacích tělesFoto: Alax nábytek

Nad velký rodinný stůl rozhodně patří závěsné svítidlo s dostatečnou intenzitou. Pokud vlastníte stůl pro šest a více osob, řešením je použít několik svítidel instalovaných v potřebné vzdálenosti v jedné řadě. V žádném případě však nesmí zářit příliš ostře a oslňovat stolovníky. Naopak mdlé osvětlení působí ospalou atmosférou. Příjemné vám budou mléčné žárovky nebo kompaktní svítidla se spodní plochou z mléčného skla. Ideálním řešením je svítidlo se stmívačem, kdy si intenzitu světla přizpůsobíte dané situaci a náladě.

Foto: Scandium

Oblíbené jsou i stahovací lampy, u kterých si můžete jednoduše regulovat intenzitu osvětleníFoto: Scandium

Nechte si poradit!

S technickými parametry si raději nechte poradit od odborníka, protože špatně zvolené technické vlastnosti svítidla později jen těžko změníte. Vyzbrojte se poznámkami o rozměru místnosti, výšce stropu a velikosti jídelního stolu a s úsměvem přepadněte prodavače ve specializované prodejně.

Milujeme kov a plasty

I při volbě nového svítidla přemýšlejte jako žena a představte si, kolik času a práce vás bude stát jeho údržba. Určitě vás zaujmou stále trendy papírová stínidla, třeba i s peřím, ale těch se vyvarujte. Proč? Hůře se čistí a prach, který na nich ulpívá, je nad jídelním stolem nežádoucí víc než kdekoli jinde. Vybírat můžete z velkého množství plastových, skleněných nebo kovových stínidel, která jsou nenáročná na údržbu.

Foto: BoConcept

Jestli si nejste jisti, jaký typ osvětlení se vám hodí k nábytku, nechte si vždy raději poradit od odborníků. Ty najdete i v každé větší prodejně se svítidlyFoto: BoConcept

Je-li jídelní stůl součástí kuchyně, snažte se typ svítidla nad stolem sladit se stávajícím osvětlením v místnosti. Pokud nevyberete model přímo ze stejné série, zvolte alespoň shodný materiál a barvu, tím vytvoříte nenásilnou a vkusnou kombinaci světel.

Foto: Alax nábytek

Některá svítidla jsou krásná, jiná dostatečně svítí. Umění je skloubit obě tyto potřebné vlastnostiFoto: Alax nábytek

Foto: Rendl light studio

I objemné svítidlo může mít jen jednu žárovku. Záleží na jeho konstrukci a na odrazu světla do prostoruFoto: Rendl light studio

Tradice společného stolování se z mnoha rodin pomalu vytrácí. Možná právě proto, že je jídelna považována za nepodstatnou součást moderního interiéru. Opak je ale pravdou. Budete-li se držet výše uvedených rad, výsledek vás jistě potěší a stolování bude pro celou rodinu příjemným zpestřením dne.

A jak svítíte u vás doma nad jídelním stolem?

Reklama

Související témata:

Načítám