Hlavní obsah

Oteklá víčka: Odhalte jejich pravou příčinu!

Foto: Thinkstock

Opuchlá víčka můžete mít třeba kvůli tomu, že jste se málo vyspali, ale také z vážnějších důvodů. Známe jich hned šest!Foto: Thinkstock

Reklama

Netušíte, proč vám otékají oční víčka? Možná je na vině ječné zrno anebo štítná žláza. Poradíme vám, jak rozpoznat příčinu i jak otoky léčit.

Článek

Oteklá víčka nemusí znamenat velký problém, stejně tak ale ve vás mohou vyvolat bezprostřední obavy. Pokud jde o otoky z únavy, na ty obyčejně platí neflámovat a pořadně se vyspat. Vážnější problém signalizují trvalejší otoky. V takovém případě vždy navštivte lékaře. Tady jsou nejčastější příčiny opuchlých očních víček a jejich léčba.

1. Alergie

Alergie jsou nejčastější příčinou otoků víček a může za to celá řada faktorů: pyly, prach, zvířecí srst, některé oční kapky, ale i make-up a jiné zkrášlovací přípravky, třeba řasenka, oční linky nebo stíny. Oči navíc ještě pálí, svědí a slzí.

Co s tím:Pokud máte otoky od alergie, lékař vám doporučí antihistaminika ve formě očních kapek, mastí nebo tabletek. Abyste předešli alergické reakci na make-up nebo jiné kosmetické přípravky, kupujte si jen ty s nápisem „hypoalergenní". Předtím, než začnete produkt používat, vždy si nejdřív proveďte kožní test.

Další informace najdete ve článku Opuchlé oči od alergie? Víme, co na ně platí!.

Foto: Thinkstock

Pokud jsou vaše potíže delší než několik dní, určitě zajděte k lékaři. Problém s očima není radno podceňovat!Foto: Thinkstock

2. Konjunktivitida

Zánět spojivek („růžové oko") je zánět spojivkového vaku způsobený alergeny, bakteriemi nebo viry. Projevuje se pálením očí, svěděním, slzením, ale i hnisavým výtokem, zarudlým bělmem i pocitem cizího předmětu v oku.

Co s tím: Jestliže je příčinou zánětu alergie, měly by vám pomoci volně prodejné kapky, například Ophtalmo-Septonex, Allergodil, Ophtalmo-Evercil. Pokud vám do dvou dnů nezaberou, jde zřejmě o infekci, a tak je nutné navštívit lékaře a on vám předepíše antivirotika nebo antibiotika, spolu se zklidňujícími očními kapkami.

3. Ječné zrno

V případě ječného zrna jde o bakteriální infekci a zánět mazové žlázky na samém okraji horního či spodního víčka. Malý vřídek způsobuje otoky, které jsou obvykle bolestivé.

Co s tím: Pomůže teplý obklad – na deset minut přiložte na víčko teplou žínku; opakujte 4krát denně. Anebo zkuste masáže – postiženou oblast jemně prsty masírujte. Infekci vyléčí oční kapky a antibiotické masti. Předepíše vám je oční lékař.

4. Oční zranění

Oteklá víčka mohou být také následkem poranění očního okolí (zhmoždění víčka nebo neopatrný zásah kosmetickým nástrojem, třeba pinzetou). Tady to může končit mnohem hůře, než jen opuchlým víčkem.

Co s tím: K oční oblasti přistupujte vždy s respektem. Nepoužívejte žádné abrazivní přípravky a víčka nedřete na sucho ani nemněte. Při používání kosmetických nástrojů buďte hodně opatrní. V případě již vzniklého úrazu, okamžitě navštivte očního lékaře.

Foto: Thinkstock

V případě alergických příčin většinou pomohou volně prodejné kapky do očíFoto: Thinkstock

5. Kontaktní čočky

Nesprávnou volbou kontaktních čoček, ale i nehygienickou manipulací s nimi si můžete přivodit otok víček. Oční lékařka Milena Hrůzová k tomu dodává, že: „Ať už je příčina očních otoků jakákoli, pokud nosíte kontaktní čočky, měli byste na ně zapomenout, dokud otok nezmizí.“

Co s tím: Pokud v dodržování hygienických zásad nechybujete, může být problém otoků spojen s nevhodným typem čoček nebo roztoku. Návštěva očního lékaře je pro vás nezbytná.

6. Štítná žláza

Otoky v oblasti očí se mohou projevit při nedostatečné funkci štítné žlázy (hypotyreóza). Naopak při zvýšené funkci štítné žlázy (hypertyreóza) může dojít k vyboulení očí čili Basedowově chorobě.

Co s tím:Pokud je vašich potíží štítná žláza, otoky máte trvale. Zajděte za svým praktickým lékařem a ten vás pošle na endokrinologické vyšetření, které spočívá v odběru krve a ultrazvuku.

Řešili jste oteklá oční víčka s odborným lékařem? Napište nám o tom.

Reklama

Načítám