Hlavní obsah

Trápí vás často ječné zrno? Víme, jak ho léčit

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Pálení, řezání, slzení, pocit cizího předmětu: to vše způsobuje nepříjemné onemocnění oka, lidově zvané ječné zrno. V zimě, kdy jsou na obranyschopnost zvýšené nároky, je obzvlášť velké riziko, že vás postihne. Víte, jaká je nejlepší prevence a co pomáhá při léčbě?

Článek

Ječné zrno je zánět u řasy na víčku. Poznáte ho podle otoku, zarudnutí, horkosti a extrémně nepříjemné bolesti. Léčba může v horším případě trvat až týdny.

Zanícená žlázka na víčku

„Ječné zrno vzniká ucpáním mazové žlázky na víčku, což se projeví vznikem bulky, která může zarudnout a bolet, a může dojít i k otoku víčka,“ popisuje Kateřina Pulchartová, oční lékařka z kliniky Duovize. Odborně se ječné zrno nazývá hordeolum a způsobují ho bakterie. Někdy může k nákaze dojít i takovou banalitou, jako jsou neumyté ruce – sáhnete si jimi do oka a nežádoucí mikroorganismy udělají „svou práci“. Častou příčinou bývá i oslabení očních sliznic nedostatkem spánku, špatně očištěné kontaktní čočky nebo zanesení make-upu do oka.

Ječné zrno obvykle uzraje do tří až čtyř dní a v nejlepším případě samo do týdne zmizí. Léčit se ale může až dva týdny a při komplikacích i déle.

Prevencí je žít zdravě

Špinavé ruce či nevhodné používání kosmetiky rozhodně nejsou to jediné, co ke vzniku ječného zrna vede. Podle oční lékařky docentky Šárky Skorkovské jde tento problém ruku v ruce také s řadou jiných zdravotních obtíží. „Příčiny vzniku ječného zrna jsou různé. Může souviset se sníženou imunitou, cukrovkou, hormonálními změnami. Nejlepší prevencí, která však ne vždy účinkuje, je i zdravý životní styl a dobrý imunitní systém.“ Chcete-li přečkat zimu ve zdraví, přečtěte si článek, jak posílit obranyschopnost.

Foto: Antonina Vlasova, Shutterstock.com

Zdravý životní styl a snaha o posilování imunity je dobrou prevencí před vznikem spousty zdravotních problémů, včetně ječného zrna

Pozor na nákazu

Problémem ječného zrna je maz, který se po ucpání žlázy hromadí. Právě v něm se totiž bakteriím velmi daří, množí se a velmi snadno se přenášejí. Pokud tedy bydlíte s nemocným, myjte si často ruce a dávejte si pozor, abyste si nesahali do očí po kontaktu s nakaženým. Pacient by si měl denně měnit ručníky a žínky a neměl by je nikomu půjčovat – bakterie se totiž nejčastěji předávají právě rukama anebo kontaminovanými předměty.

Pomůže měsíček lékařský i obklady

Po uzrání ječné zrno většinou samo od sebe praskne, hnis vyteče a ranka se zahojí. K urychlení tohoto procesu pomáhají teplé obklady a koupele oka z měsíčku, světlíku nebo echinacey. Odvarem z bylin si proplachujte oči několikrát denně. Základem léčby je oko nemnout a neškrábat.

„V případě opakovaného vytvoření ječného zrna je doporučeno celkové vyšetření k vyloučení oslabení imunitního systému. Je také vhodné užívat vitaminy skupiny B,“ radí Kateřina Pulchartová.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Odvar z měsíčku lékařského postižené oko uklidňuje

Kdy je čas na antibiotika?

Jestliže vás potíže neopouštějí, vyhledejte lékaře. Předejdete tím dalším komplikacím a nepříjemnostem. „Pokud otok či bolest přetrvávají déle než dva týdny, je vhodná kontrola u očního lékaře, který zváží nasazení lokálních antibiotik. Může se také stát, že ječné zrno přejde do chronické fáze, kdy je pak nutné jej chirurgicky odstranit,“ doplňuje Kateřina Pulchartová.

Ječné, nebo vlčí zrno?

Rozhodnete-li se pro samoléčbu, dejte si pozor, abyste něco nepodcenili. Podle lékařů totiž ještě častěji než ječné zrno vzniká podobné onemocnění, kterému se říká vlčí zrno. A to může končit i operací!

Jak ho od ječného poznáte? Je celkově větší a bolestivější. Na víčku se vytvoří až jeden centimetr velká bulka, která téměř znemožňuje mrkání. Na vnitřní straně víčka navíc uvidíte zanícenou bílou žlázu. „Vlčí zrno neboli chalazion vzniká ucpáním meibomské tukové žlázky ve víčku. Pokud se po aplikaci antibiotických kapek a masti nezahojí, je vhodné ho chirurgicky odstranit. Zákrok se provádí v lokální anestezii, je rychlý a jednoduchý. Opakující se záněty víčkových žlázek doporučuji konzultovat s lékařem a předejít tak možným vážnějším onemocněním či vzniku jeho chronické formy,“ uzavírá Šárka Skorkovská.

Měli jste někdy ječné nebo vlčí zrno?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama