Hlavní obsah

Ovocné a zeleninové drinky: Ideální pro hubnutí i doplnění vitaminů!

Foto: Profimedia

Ovocné a zeleninové šťávy představují skvělou a vyváženou snídani i svačinuFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítíte se slabí, vyčerpaní? Padá na vás únava? Dost možná za to může nedostatek vitaminů ve vašem jídelníčku. Jejich příjem se dá ale snadno zvýšit. Připravte si některý z našich vitaminových koktejlů!

Článek

Ovocné a zeleninové mixované nápoje, jinak také nazývané smoothie, se v současnosti těší velké popularitě. „Tyto ,energy drinky‘ plné vitaminů, minerálů a antioxidantů jsou správnou cestou ke zdraví. Vypadají atraktivně a mohou skvěle chutnat. Pokud chcete zpestřit svůj jídelníček, jsou smoothie ideální volbou,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Díky své výživové hodnotě jsou tyto drinky velmi vhodné i do redukčních jídelníčků. „Hubnoucí ale musí počítat s energetickou hodnotou nápoje, který většinou nahrazuje snídani či svačinu,“ upozorňuje lékařka.

Chcete si připravit koktejl, který vás nadopuje nezbytnými vitaminy? Lékařka Hana Mojžíšová a výživová poradkyně a specialistka na hubnutí Pavla Tomášková nám poskytly své oblíbené smoothie recepty.

Tady je máte!

Zelená má zelenou

Ingredience na 1 porci: Okurka, hrst listů špenátu, hrst listů polníčku, jablko, banán

Vitaminy: A, C, E

Co říká odborník: „Okurka a špenát snižují příznaky celulitidy. Špenátová čerstvá šťáva je navíc jednou z nejvýživnějších potravin pro všechny zažívací, a zvláště vylučovací orgány. Polníček posiluje imunitu, působí antistresově a podporuje soustředěnost. Jablko posiluje cévy a podporuje činnost střev a banán podporuje dobrou náladu,“ shrnuje Pavla Tomášková.

Foto: Profimedia

Pokud nemáte rádi zelené druhy zeleniny, ale přesto víte, že byste kvůli svému zdraví nějaké sníst měli, je smoothie ta správná volba. Chuť polníčku a špenátu totiž přebije výrazná a sladká chuť přidaného ovoceFoto: Profimedia

Tropický mix

Ingredience na 1 porci:¾ hrnku ananasu (mohou být i mrazené kostky), ¾ hrnku manga, banán, ¾ hrnku pomerančového džusu, lžíce chia semínek + možno přidat do poloviny hrst špenátu – pokud chcete nápoj zelený, respektive atraktivně dvojbarevný

Vitaminy: C, vitaminy skupiny B

Co říká odborník: „Ananas je šťavnaté a velmi chutné ovoce, které je bohaté na vitaminy a minerály. Pokud se jí po hlavním jídle, usnadňuje trávení. Použije-li se jako předkrm, pomáhá zejména těm, kdo mají oslabený žaludek,“ uvádí Hana Mojžíšová.

Borůvkové smoothie

Ingredience na 1 porci: ¼ hrnku borůvek (mrazených), ¼ hrnku pomerančové šťávy, kávová lžička pšeničných klíčků, hrst mandlí, ¼ avokáda (oloupaného)

Foto: Profimedia

Díky mandlím je borůvkové smoothie bohaté nejen na vitaminy a antioxidanty, ale také na zdraví prospěšné tukyFoto: Profimedia

Vitaminy: A, C, B6

Co říká odborník:„Borůvky jsou považovány za superpotravinu plnou antioxidantů a vitaminů, která je navíc chuťově lahodná a chutná i dětem. Borůvky spolu s avokádem a mandlemi jsou skvělými ingrediencemi nejen pro zdraví. Podporují činnost mozku, zrak a posilují imunitu,“ uvádí Hana Mojžíšová.

Tip na konec: Všechny z výše uvedených receptů můžete obohatit o bonusové přísady. Zvolte jednu z těchto 5 superpotravin, díky nimž se z každé šťávy stane výživová bomba!

Také milujete smoothie? A máte svůj oblíbený recept? Podělte se o něj s námi!

Reklama

Načítám