Hlavní obsah

Padla na vás únava? Zkuste našich 5 tipů, které vám dodají energii

Foto: Thinkstock

Také jste zoufalí a nevíte, kde vyškrábat nějakou rezervu energie?Foto: Thinkstock

Reklama

Doběhla vás podzimní únava? Nejste sami. Klimatické změny, kterým v tomto období čelíte, mohou mít neblahý vliv na vaši fyzickou i psychickou stránku. S nedostatkem energie se dá bojovat. Poradíme jak!

Článek

Návaly únavy a vyčerpání se dají celkem snadno eliminovat. Co pro to můžete udělat?

Smoothie pro začátek

Nedostatečná, nebo dokonce žádná snídaně má negativní vliv na mnohem více, než je váš dietní jídelníček. Svůj den začněte například zdravým mixovaným nápojem.

„Ovocné sacharidy v podobě šťávy nebo mixovaného nápoje se vám dostanou rychleji do krve, kde zvednou hladinu cukru v krvi, byť mají nižší glykemický index než běžné jednoduché sacharidy. Tím v poměrně krátkém čase dostane váš organismus zdravou dávku kvalitní energie,“ vysvětluje nutriční gastronomka a lektorka školy vaření Chefparade Jana Černá.

„Díky nižšímu glykemickému indexu se navíc nedostaví typická vlna náhlé únavy organismu, vyvolaná prudkým poklesem krevního cukru nebo přílišným zatížením procesem trávení,“ dodává odbornice, která je také zakladatelka projektu Zásadně zdravě.

Foto: Thinkstock

Smoothie vás ráno postaví na nohyFoto: Thinkstock

Ranní rozcvička

Donutit se ráno ke cvičení chce trochu disciplíny. Avšak stojí to za to! Stačí jen lehce rozproudit tělo, a denní dávka energie je vaše. A jako bonus bude i váš metabolismus celý den šlapat na plné obrátky.

Pokud se vám nechce jít běhat nebo posilovat, zacvičte si jógu. „Zrychlí se vám tak krevní oběh, protáhnete si celé tělo, všechny svaly se stanou pružnější a klouby pohyblivější, podpoříte správný tok lymfy a zároveň příznivě působíte na vylučování toxinů,“ upřesňuje Tereza Semrádová, trenérka a majitelka pohybového Studia Fascinace.

Tělo si nastartujete díky cviku, který je popsaný v rámečku výše, ale také v pozici velblouda, kdy si kleknete na kolena na šíři pánve, prohnete se, uchopíte se rukama za paty a prodýcháváte. Další protažení provedete naopak v hlubokém předklonu vestoje. Především vždy ale myslete na pravidelné dýchání.

Naučte se dýchat

Dýchání okysličuje organismus, a tím pádem mu i dodává energii. Když jste nervózní nebo ve stresu, máte tendenci dýchat do hrudníku, krátce a mělce. Tím však do sebe nedostanete dostatek kyslíku, a tělo z toho důvodu nemůže fungovat na optimální úrovni.

Zaměřte se proto na hluboké dýchání. V klidu si lehněte, zavřete oči, položte ruce na břicho a pomalu dýchejte tak, aby se bránice při nádechu pohybovala směrem dolů a břišní stěna nahoru. Správným dýcháním můžete svou denní energii až ztrojnásobit. Zkuste si proto vyhradit několik minut denně na nácvik této techniky. Vaše tělo vám poděkuje!

Foto: Thinkstock

Čaj vám zvedne náladu svou vůníFoto: Thinkstock

Alespoň jeden šálek čaje denně

Mezi bylinkami a kořením se najde celá řádka spolehlivých zdrojů energie, které zvláště v chladnějších měsících mohou přijít vhod. „Ve svém pitném režimu jim vyhraďte jeden velký šálek denně. Zaměřte se na fenykl, zázvor, šípky nebo skořici. Takový vydatný zázvorovo-šípkový nebo skořicový čaj vás nejen prohřeje, ale nabije vás svou sluneční energií, vonnými a povzbuzujícími silicemi i vitaminem C,“ doporučuje Jana Černá.

Pravidelný relax

Alespoň jednou týdně, ale klidně i každý den, věnujte trochu času fyzické regeneraci. Můžete si zajít na masáž, do sauny anebo si dopřát relax z pohodlí domova. „Doma můžete zkusit peeling solí z Mrtvého moře. Stačí větší krystalky soli smíchat se lžící olivového, kokosového nebo mandlového oleje a ve vaně či sprchovém koutě celé tělo krouživými pohyby jemně obrušujte,“ radí Jana Černá.

A jak se dobíjíte energií vy? Prozraďte nám své tipy!

Reklama

Načítám