Hlavní obsah

Panelákový byt může vypadat krásně. I když mu vládne šedá!

Foto: Archiv studia nová.bára (12x)

Tenhle do nejmenšího detailu vychytaný byt může měnit svou náladu pomocí nejrůznějších barevných doplňkůFoto: Archiv studia nová.bára (12x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věřili byste, že se tento byt nachází v panelové zástavbě? Nevypadá, že? Majitelka chtěla interiéru dodat svěží vítr, proto si našla šikovnou projektantku, která bytu dodala nadčasovost a moderní ráz.

Článek

Třípokojový byt o velikosti 80 metrů čtverečních byste našli poblíž centra Brna. Původně šlo o starší byt v panelové zástavbě, jehož součástí byla chodba, dva pokoje či ložnice – chcete-li, obývací pokoj a kuchyně, lodžie a příslušenství. Bytová designérka Bára Nováková Barathová ze studia nová.bára ho společně s majitelkou proměnily v designové obydlí, které se jen tak nevidí.

Zatím je byt spíše prázdný… Můžeme se jen dohadovat, zda je to úmyslně, či majitelka místnosti postupně zaplní. I takto má byt svůj nenápadný půvab a zanechá ve vás silný dojem a touhu se sem vracet.

Nová okna byla zalemována sádrokartonem

Majitelka si přála byt zrekonstruovat, a vlastně i dispozičně změnit. Rekonstrukce prý byla pořádná, byly provedeny větší i menší, méně nápadné změny. K těm větším patřilo vybourání příček, zvětšení otvorů dveří a změna dispozic, k těm méně nápadným pak zalemování oken, které umožnilo skrýt kotvení závěsů. Prý to opticky prostor zvětšuje. A opravdu máte takový pocit, když se rozhlédnete.

Foto: Archiv firmy

Obývací pokoj má na čelní stěně benátský štuk Tollens Nova Stuc Paloma NS1. Nábytek byl vyroben na zakázku firmou Aretti cz. Nad sedací soupravou je světlo zakoupené v internetovém obchodě ArtCrystalFoto: Archiv firmy

Příčky zmizely, místnosti se propojily

„Výhodou bylo, že jsem s majitelkou spolupracovala, oslovily ji totiž moje návrhy interiérů. Díky tomu se nám podařilo dovést požadované úpravy, jakou je třeba propojení předsíně s obývacím pokojem, vybudování šatny, změna dispozic koupelny či propojení kuchyně s obývacím pokojem, do zdárného konce,“ pochvaluje si Barbora Nováková Barathová. Bylo ale nutné vybudovat nové rozvody, nové omítky, vyměnit okna a obložit stěny a strop sádrokartonem. To stavbu poněkud komplikovalo.

Foto: Archiv firmy

Linka má povrch z bílé MDF desky, je do tvaru písmene L. Vše je vysoce moderní, včetně chromové baterie a odsavače par. V celém bytě, tedy i v kuchyni, byl na podlahu položen vinyl Moduleo Robinson 208Foto: Archiv firmy

Kosmopolitní ráz s nádechem Skandinávie

Návrh interiéru vycházel z požadavků klientky. „Chtěla jsem byt kosmopolitního rázu, jednoduše zařízený a s prvky skandinávské architektury,“ prozrazuje majitelka. Byt sice působí na první pohled poněkud chladně a neosobně, ale skutečně má své kouzlo. To proto, že vše je tu promyšlené do detailu a jedno ladí s druhým. Barevná jednotvárnost ponechává prostor pro čarování s barevnějšími doplňky, které mohou byt změnit k nepoznání, podle nálady majitelky.

Foto: Archiv firmy

Ložnice je patrně nejbarevnější místností. Tapeta na stěnách v provedení hnědá kůže topDeco dodává místnosti zajímavý tón. Postel a nábytek jsou Aretti cz, svítidlo bylo pořízeno v ArtCrystalFoto: Archiv firmy

I paneláku sluší benátský štuk a křišťálový lustr

Zajímavé jsou zde stěny, na některých, jako třeba v obývacím pokoji, je benátský štuk, jinde jej nahrazují tapety. Je zřejmé, že důraz tady byl položen na detail, dokonalé zpracování a vzájemné sladění. Část nábytku byla vyrobena na míru, jiný byl zakoupen v obchodech. Chladnou krásu korunují svítidla, některá jsou křišťálová, jiná strohá, ale všechna jsou moderní. A nádherná.

Foto: Archiv firmy

V koupelně je prostorný sprchový kout, není tam vana. Laděna je do studené šedé (cool grey) a královské modré (royal blue)Foto: Archiv firmy

Přemýšlela jsem, na kolik tato rekonstrukce mohla finančně vyjít. Částka byla překvapivě příznivá. Věřili byste, že se pohybovala okolo jednoho milionu korun? Tomu se říká „trefa do černého“.

Jak se vám toto řešení líbí? Je na vás moc strohé, nebo obdivujete variabilitu možností jeho oživení doplňky? Diskutujte pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám