Hlavní obsah

Dům v chalupářském stylu. Pojďte na návštěvu!

Foto: Barbora Žáková

Foto: Barbora Žáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětičlenná rodina se zabydlela v okrese Brno-venkov, v domě, který manželé zařídili ve svém milovaném chalupářském stylu. Dřevo, krb, dekorace z antikvariátů i letité rodinné poklady vytvářejí dokonalou harmonii.

Článek

Když se manželé, v té době se dvěma dětmi, dnes mají již tři, stěhovali z městského bytu na venkov, měli jasno, že si dům zařídí v typicky chalupářském stylu. Ačkoli se zpočátku u známých setkávali spíše s nepochopením, jsou i po pěti letech spokojeni. A i ti, kteří jejich záměru původně moc nefandili, jsou výsledkem velmi mile překvapeni.

„Chalupy, roubenky, statky, staré věci, dřevo, cihly – to jsou věci, které se nám s manželem vždycky líbily, působily na nás útulně a příjemně, a jelikož jsme se shodli, že by se nám líbilo zakomponovat je do vlastního bydlení, riskli jsme to a vůbec toho nelitujeme,“ říká majitelka.

Barbora Žáková, paní domu, je interiérovou designérkou, takže interiér promyslela a kompletně zařídila sama, samozřejmě s velkou pomocí manžela, který přicházel s nápady, hlavně co se stavebních úprav týká.

Léta sbíraná inspirace

„Už v době, kdy jsme začali kreslit první projekt, jsme měli naprosto jasnou představu, jak bude dům uvnitř vypadat. Vlastně jsme konkrétnímu zařízení a jeho přesnému rozmístění projekt uzpůsobovali. Inspiraci jsme hledali v různých časopisech o chalupách, léta jsme si vystřihovali, co nás zaujalo nejvíce, a obrázky jsme zakládali do složky. Tu mám dodnes, a když ji otevřu, není tam nic, co by se mi líbit přestalo, což podle mě svědčí o tom, že se nám tento styl jen tak neokouká.“

Foto: Barbora Žáková

V hlavní obytné části dominuje dřevo, použili ho na obložení, trámy i nábytekFoto: Barbora Žáková

V přízemí převažuje dřevo, přestože jsou veškeré trámy, podbití i obložení stěn „falešné“. Dřevěná je i pracovní deska v kuchyni a na podnoži starého ponku, který slouží jako velký jídelní stůl. „Toužili jsme i po klasických podlahových prknech, vzhledem k podlahovému topení jsme ale nakonec zvolili doporučený vinyl, který dřevo poměrně dobře imituje,“ dodává Barbora Žáková.

Dětské pokojíčky na přání

Jediné, co se chalupářskému stylu vymyká, jsou dětské pokoje. „Byť v rámci jednoho domu upřednostňuji sjednocený koncept, nechtěli jsme ho dětem vnucovat. Dcery tak mají pokoj barevně neutrálnější, aby se v něm cítila dobře mladší tříletá, ale zároveň nebyl ostudou pro tu skoro desetiletou, a pokoj sedmiletého syna je už poměrně moderní – je sportovec, má rád černou a zelenou barvu a přál si do něj zakomponovat sportovní motivy,“ vysvětluje paní domu.

Nad oběma pokojíčky je půdička a nejstarší dcera dostala její část k loňským narozeninám – zařídili ji v jejích oblíbených barvách fialové a zelené, má tam své soukromí, když se potřebuje učit a nechce být rušena mladší sestrou nebo když si přivede na návštěvu kamarádky.

„Ty u ní mohou i přespat, skládací matrace jsou velmi praktické. Po rozložení je prostor zcela zaplněný, za běžného chodu jsou složené a suplují sedačku. Celé to vypadá jako obýváček pro panenku,“ dodává s úsměvem Barbora Žáková. Do budoucna plánují zvelebit i půdu nad synovým pokojem, ale vzhledem k tomu, že nyní má pokoj sám pro sebe, není to zatím potřeba.

Foto: Barbora Žáková

Dětské pokojíčky z chalupářského stylu vybočují, dětem ho nechtěli nutitFoto: Barbora Žáková

Typové zařízení a poklady z bazarů

Dům je v podstatě kompletně, až na pár výjimek, zařízený nábytkem z IKEA, některé „poklady“ sehnali v antikvariátech a především během let posbírali po rodině a známých – například různé formy, hrnky, mlýnky, budíky a šicí stroje, z nichž jeden slouží jako kosmetický stolek a ostatní jako podnože ke stolu pod pergolou nebo na terase.

„Zděděná je i stará skříňka, k jejíž inovaci mě inspiroval jiný starý kousek – malé zrcadlo v dřevěném rámu, které jsem chtěla za každou cenu použít. Původně zelenou skříňku jsem tedy opálila, opatřila novým nátěrem i úchytkami a společně teď slouží na toaletě v přízemí.“

Společný čas tráví rodina nejraději v hlavní obytné místnosti v přízemí – obzvlášť v zimě, kdy si rádi přitopí v krbových kamnech a užívají si útulnou atmosféru, na které má největší zásluhu právě dřevo. Teplé dny pak samozřejmě tráví na zahradě, která jim v původním bydlení hodně chyběla.

Vizitka designérky

Interiérová designérka Barbora Žáková nabízí profesionální návrhy interiérů, ale také redesign, dekorování a související poradenství. Zařídit místnost funkčně a prakticky je pro ni samozřejmost, velkou pozornost věnuje také celkovému dojmu a atmosféře. Jejím cílem je vytvořit harmonický, sladěný interiér, ve kterém se bude klient cítit pohodlně, uvolněně a příjemně. Více na barborazakova.cz.

Jak se vám líbí chalupářský styl? A co říkáte na zašívárnu na půdě?

Načítám